Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜετά το Μάιο ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, λένε οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης

Μετά το Μάιο ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, λένε οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης

-

15 Μάρτιος 2014

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Μετά το Μάιο θα αρχίσει να καταγράφεται σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από ξένους επενδυτές και αγοραστές, εκτιμά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων, ύστερα από την έντονα αρνητική εικόνα που παρουσίασαν οι πρώτοι μήνες μετά το Eurogroup, «εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης».

Οι δύο πρώτοι μήνες του 2014 ήταν «σαφώς καλύτεροι» από αρκετούς μήνες του 2013, τόσο σε συνολικές πωλήσεις ακινήτων, όσο και σε πωλήσεις προς αλλοδαπούς, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, ο οποίος σημειώνει ότι «στη διάρκεια του 2013, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, η αγορά ακινήτων κατόρθωσε να φέρει στην κυπριακή οικονομία νέα κεφάλαια από το εξωτερικό της τάξης του μισού δισ. ευρώ».

Όπως αναφέρει, η παρουσίαση των στοιχείων για τις πωλήσεις ακινήτων τους δύο πρώτους μήνες του 2014 και κυρίως η σύγκριση που επιχειρείται με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, μπορεί να οδηγήσει «σε βεβιασμένα και εσφαλμένα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την τάση και τις προοπτικές της αγοράς».

«Η πρωτοφανής κατάσταση που διαμορφώθηκε στην κυπριακή οικονομία μετά το σοκ του περασμένου Μαρτίου, καθιστά προβληματική την όποια προσπάθεια σύγκρισης δεδομένων με την εντελώς διαφορετική περίοδο που προηγήθηκε του Eurogroup», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όσοι επιχειρούν εκτιμήσεις και αναλύσεις για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων, θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, αφενός την παντελή έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει την αγορά μέσω της παροχής στεγαστικών δανείων και αφετέρου τους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν στη διακίνηση κεφαλαίων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Επίσης