Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυμπεράσματα και ερωτήματα ΑΚΕΛ με αφορμή την αξιολόγηση από Fitch

Συμπεράσματα και ερωτήματα ΑΚΕΛ με αφορμή την αξιολόγηση από Fitch

-

2014

Οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία και για τις τράπεζες παραμένουν ισχυροί, είναι τα συμπεράσματα που εξάγει το ΑΚΕΛ για την αξιολόγηση των δύο τραπεζών από τον οίκο Fitch, θέτοντας σειρά από ερωτήματα στην Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης. Πρώτον, ότι η ύφεση για την κυπριακή οικονομία παραμένει ισχυρή και αναμένεται να συνεχίσει και το 2015, παρά τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις της Κυβέρνησης, και δεύτερο, ότι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες παραμένουν ισχυροί και η κοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με το κίνδυνο να επωμιστεί εκ νέου τις ζημιές των τραπεζών.

«Διερωτόμαστε πώς η Κυβέρνηση προχωρεί σε θριαμβολογίες για την αναβάθμιση του δείκτη βιωσιμότητας, όταν ο βασικός δείκτης μακροπρόθεσμης φερεγγυότητας των τραπεζών μας παραμένει στο επίπεδο της επιλεκτικής χρεοκοπίας; Πώς αλήθεια ερμηνεύει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες διατηρούν τα μεγαλύτερα επιτόκια στην Ευρωζώνη και πώς αξιολογεί την συνεχή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», διερωτάται επίσης ο κ. Λαμάρης.

Πρόσθεσε ότι αντί των θριαμβολογιών και της επικοινωνιακής ευφορίας που εντέχνως καλλιεργεί, η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στο πώς επιτέλους θα δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης στην οικονομία και θα αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια.

«Δυστυχώς για την κοινωνία της Κύπρου, όσα ευχολόγια και επευφημίες και αν μας δώσουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς δανειστές μας, αυτά δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα και η φτώχεια που συνοδεύουν την εφαρμογή της άκρατης λιτότητας από την Κυβέρνηση», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης