Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣΑνησυχία Υπηρεσίας Εκλογών για το μηδαμινό ενδιαφέρον από νέους ψηφοφόρους για τις...

Ανησυχία Υπηρεσίας Εκλογών για το μηδαμινό ενδιαφέρον από νέους ψηφοφόρους για τις ευρωεκλογές

-

μέχρι στιγμής για εγγραφή ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαϊου μόνο 621 άτομα και η τελευταία μέρα εγγραφής έχει οριστεί στις 2 Απριλίου.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αποχή σε αυτές τις ευρωεκλογές θα είναι μεγαλύτερη από τη συμμετοχή. Ανέφερε ότι το θέμα της απαξίωσης είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους πολιτικούς και κάλεσε παράλληλα τα ΜΜΕ να συμβάλουν όσο μπορούν, με τη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων της Υπηρεσίας, ώστε να εγγραφούν όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι εκλογείς στους καταλόγους.

«Στάληκαν γύρω στις 18,000 επιστολές σε νέους ψηφοφόρους και η ανταπόκριση είναι απογοητευτική», δήλωσε ο κ. Δημητρίου.

Ανέφερε ότι κάποιες επιστολές επιστράφηκαν λόγω αλλαγής διεύθυνσης, ωστόσο είπε ότι τουλάχιστον 16,000 έχουν φτάσει στα χέρια των νέων ψηφοφόρων και όμως το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί μόνο 621 Ε/κ και 2 Τ/κ στους καταλόγους. Παράλληλα στάληκαν 7,500 επιστολές σε κοινοτικούς και έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής μόνο 140.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και για την εγγραφή για τα κέντρα του εξωτερικού όπου μέχρι στιγμής εγγράφηκαν μόνο 63 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, κέντρα θα λειτουργήσουν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Βέλγιο και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα στηθούν 25 με 30 κάλπες. Είπε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες για να περιοριστούν οι κάλπες στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό για ευνόητους λόγους.

«Αποδίδω το μηδαμινό ενδιαφέρον στο θυμό του κόσμου, στάληκαν επιστολές και από τα τηλεφωνήματα που παίρνω ο κόσμος λέει ότι ‘μας ξέρετε μόνο στις εκλογές’, ο κόσμος παραπονιέται, υπάρχει απαξίωση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν οι πολιτικοί», συνέχισε.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι από πλευράς του Υπουργείου γίνεται προσπάθεια για την προώθηση της αυτόματης εγγραφής στους καταλόγους και η πληροφόρηση που έχει είναι ότι αύριο το νομοσχέδιο θα αχθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

«Η αυτόματη εγγραφή είναι ένα πράγμα αλλά το μηδαμινό ενδιαφέρον είναι περισσότερο ένα ζήτημα που αφορά τους πολιτικούς, τα κόμματα να δουν πώς διορθώνουν την εικόνα που ο κόσμος έχει σχηματίσει και την όποια απαξίωση», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητρίου.

«Η αποχή πολύ φοβάμαι θα είναι μεγαλύτερη από τη συμμετοχή ανεξάρτητα αν εγγραφούν και οι Τ/κ στον εκλογικό κατάλογο, η αποχή στο εκλογικό σώμα των ελεύθερων περιοχών θα είναι μεγαλύτερη από τη συμμετοχή, αυτή είναι η εκτίμησή μου», σημείωσε.

Αυτή τη στιγμή στον εκλογικό κατάλογο είναι εγγεγραμμένοι 541,222 ψηφοφόροι με τον κ. Δημητρίου να εκτιμά ότι αν περάσει το νομοσχέδιο για τους Τ/κ, θα προστεθούν άλλες 95,000 στον εκλογικό κατάλογο. Εκτίμησε ακόμη ότι με βάση και τους κοινοτικούς και τις νέες εγγραφές ψηφοφόρων, το εκλογικό σώμα θα προσεγγίσει τις 650,000 άτομα.

Για τους κοινοτικούς εξήγησε ότι με βάση τις ευρωεκλογές του 2009 υπήρχαν στον κατάλογο 6,000 άτομα και στάληκαν άλλες 7,500 επιστολές σε κοινοτικούς που εγγράφηκαν για σκοπούς κοινοτικών και δημοτικών εκλογών , δεν είναι στον κατάλογο των ευρωεκλογών και αν επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν και σε αυτό τον κατάλογο.

Οι εκλογές προκηρύσσονται επισήμως στις 17 Απριλίου με το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών ενώ το πότε θα ξεκινήσουν τα κόμματα την προεκλογική τους εκστρατεία, αυτό είναι στη δική τους ευχέρεια.

Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, τις επόμενες λίγες μέρες θα λειτουργήσει και η ιστοσελίδα της Υπηρεσίας στην ελληνική, την αγγλική και τουρκική γλώσσα.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ατόμων που θα εργαστούν στις ευρωεκλογές, ο κ. Δημητρίου αν και εκτίμησε ότι είναι νωρίς να γίνει αναφορά, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια περιορισμού των εκλογικών κέντρων- και λόγω της αποχής που θα υπάρξει- και κυρίως στις δημαρχούμενες περιοχές προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα για 700 εκλογείς το καθένα. Ανέφερε ακόμη ότι περαιτέρω μείωση προγραμματίζεται και στη στελέχωση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εκλογές ήταν 3,5 εκ ευρώ και έχει εγκριθεί ένα κονδύλι γύρω στα 3 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ. «Με αυτό το κονδύλι θα δουλέψουμε και να γίνουν όσες περισσότερες εξοικονομήσεις γίνεται για ευνόητους λόγους», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινώσεις που είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εκλογών, δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο έχουν και οι νέοι που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και την 25η Μαΐου, 2014, που είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Έντυπα αιτήσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, από την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.moi.gov.cy).

Για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, έντυπα δηλώσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από τις Πρεσβείες/Προξενεία της Δημοκρατίας σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Βέλγιο, τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.moi.gov.cy). Υποβολή δήλωσης για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου, από την ιστοσελίδα evars.elections.moi.gov.cy.

Με βάση το Οδοιπορικό των εκλογών όπως καταρτίστηκε από την Υπηρεσία, στις 2 Μαϊου θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Η Κύπρος εκλέγει έξι Ευρωβουλευτές και το κάθε κόμμα επιλέγει μέχρι και έξι υποψηφίους. Στις εκλογές οι εκλογείς ψηφίζουν με εκλογικό βιβλιάριο αλλά και ταυτότητα.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το ποσοστό συμμετοχής στην Κύπρο ανήλθε στο 59,4%, ενώ η πανευρωπαϊκή συμμετοχή στο 43%.

Διαβάστε Επίσης