Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΣυνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Cyta ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Cyta ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις

-

cyta apergiaΤις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στη Cyta, οι οποίοι κατέρχονται από τις 00:00 της Παρασκευής σε 24ωρη απεργία.

Στη Λευκωσία οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί στα κεντρικά γραφεία της Cyta, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου, των ιδιωτικοποιήσεων και ζητώντας τη διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Με γερανό κρέμασαν δύο τεράστια πανό στο κτίριο των γραφείων της Cyta, με το ένα να είναι η προεκλογική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη η οποία περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις του για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και το άλλο να γράφει “Notforsale”.

Όπως ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, έχουν κληθεί τη Δευτέρα να συμμετάσχουν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ενώπιον της οποίας θα τεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Ανακοίνωσαν ακόμη ότι από σήμερα θα εντείνουν τις επαφές τους με τα πολιτικά κόμματα με στόχο την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου ως έχει.

Κάλεσαν παράλληλα τους εργαζόμενους σε στάση εγρήγορσης και αναμονής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνεννόηση και με τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ και στην Αρχή Λιμένων, να βρεθούν όλοι έξω από τη Βουλή τη Δευτέρα το πρωί την ώρα που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητά το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι της Cyta ζητούν όπως στο νομοσχέδιο ενσωματωθούν πρόνοιες που να κατοχυρώνουν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, να διασφαλίζουν τη συμμετοχή τους σε ένα διαρκή και δομημένο διάλογο μέσα από κάποιο θεσμοθετημένο όργανο (Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή) και να τύχει σεβασμού ο θεσμικός ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων εναποθέτοντας στη Βουλή τον τελικό λόγο για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.

Τη συμπαράσταση τους προς τους εργαζόμενους εξέφρασαν με παρουσία στελεχών τους στο χώρο της απεργίας το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών. Συγκεκριμένα στο χώρο της απεργίας παρευρέθηκαν ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΚΟ το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης, ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης και ο Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας και στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών.

Σε χαιρετισμό του προς τους απεργούντες εργαζομένους της Cyta, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΑΚΕΛ στον αγώνα των εργαζομένων για να υπερασπιστούν «και το δημόσιο χαρακτήρα της Cyta αλλά και τα δικαιώματά τους».

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι δυστυχώς «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικότητας όπου οι ζημιές που προκάλεσαν οι ναυαρχίδες του ιδιωτικού τομέα κοινωνικοποιούνται με το κόστος να μεταφέρεται στους ώμους των απλών ανθρώπων και των εργαζομένων και την ίδια ώρα ενώπιον ενός παραλογισμού όπου τα κέρδη και ο πλούτος του λαού και της κοινωνίας ιδιωτικοποιούνται για να μεταφερθούν σε κάποια μεγάλα ιδιωτικά μονοπώλια ντόπια και ξένα».

Δήλωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο μόνο ως εκτρωματικό μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία και το δημοκρατικό έλεγχο και «θυμίζει Οθωμανική Αυτοκρατορία όπου τα πάντα θα αποφασίζονται με φιρμάνια χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα ελέγχου από τη Βουλή».

Εξήγησε παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ συνολικά απορρίπτει το νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι «αν υπάρχει βούληση και θέληση, υπάρχει και τρόπος συλλογικά να συζητηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και την υστάτη η Κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις «για να ανοίξει ο δρόμος για να αποφευχθεί αυτός ο νεοφιλελεύθερος παραλογισμός».

Ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Αυτό είναι ξεκάθαρο και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κυβερνώντες ότι με τέτοιες λογικές θα μας βρουν αντιμέτωπους» είπε.

Ο κ. Παπαδάκης υπενθύμισε τις θέσεις της ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά τις μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών οι οποίες, όπως είπε, «προνοούν ότι το πλειοψηφικό πακέτο θα πρέπει να παραμένει στο κράτος», προσθέτοντας ότι σε τέτοιες περιόδους όπως αυτή που διάγει σήμερα η Κύπρος «δεν ξεπουλάς τον πλούτο του λαού».

«Αυτό συμβαίνει, σε αυτές τις στιγμές τις δύσκολες επιχειρούν να ξεπουλήσουν έναντι εξευτελιστικής τιμής τον κρατικό πλούτο» είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αξιοπερίεργη τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα και επικρίνοντας την Κυβέρνηση για το ότι, όπως είπε, παραμένει ικανοποιημένη με τα εύσημα της Τρόικας χωρίς να διεκδικεί οτιδήποτε απέναντι στις όποιες προτάσεις της Τρόικας.

Εξάλλου, ο ΓΓ της ΠΟΑΣ Γρηγόρης Κατσελλής κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου «να σταματήσει να αντιμάχεται τους εργαζόμενους».

Διαβάστε Επίσης