Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠροτεραιότητα για τον ΚΟΤ ο αθλητικός τουρισμός

Προτεραιότητα για τον ΚΟΤ ο αθλητικός τουρισμός

-

alt=”athlitikos tourismos” src=”/images/KOINONIKA/athlitikos_tourismos.jpg” height=”280″ width=”448″/>Δυνατό χαρτί στο χαρτοφυλάκιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, χαρακτήρισε τον αθλητικό τουρισμό ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης, σε εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων του για τον Αθλητικό Τουρισμό που πραγματοποίησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Στο χαιρετισμό του, o Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ κ. Μάριος Χαννίδης, αναφέρθηκε στην σημασία του τουρισμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ανέφερε ότι ο αθλητικός τουρισμός συμβαδίζει άρρηκτα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

«Είναι γι’ αυτό που είμαστε αποφασισμένοι για ακόμη σκληρότερη δουλειά και για μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια, ώστε να ενδυναμώσουμε τον τομέα του αθλητικού τουρισμού. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αξιοποιήσουμε τις καλές καιρικές μας συνθήκες, την μορφολογία του κυπριακού εδάφους, τη θάλασσα, τις υποδομές, τις υπηρεσίες, τη φιλοξενία και τον επαγγελματισμό μας, ώστε να αναγάγουμε τον αθλητικό τουρισμό ακόμη πιο ψηλά», ανέφερε.

Ο κ. Χαννίδης ανέφερε ότι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού έχει ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μιας εικόνας για την Κύπρο ως ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, αυτές οι μορφές τουρισμού μπορούν και συμβάλλουν θετικά ως προς την επίτευξη των καθορισμένων στόχων της Στρατηγικής Τουρισμού για αντιμετώπιση της εποχικότητας και αύξηση των τουριστικών αφίξεων εκτός περιόδου αιχμής, καθώς και για την αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης των επισκεπτών.

Ο κ. Χαννίδης ανέφερε ότι αν ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες της χρονιάς που πέρασε, τα στατιστικά στοιχεία στον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά. Παρά την μικρή μείωση κατά 2.4% στις συνολικές αφίξεις, η σημαντική αύξηση των Ρώσων περιηγητών υποβοήθησε την μέση δαπάνη των περιηγητών με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον τουρισμό να καταγράφουν μέση αύξηση πέραν των 8% και ανέλθουν σε 2.1 δις ευρώ περίπου.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Τουρισμού Τμήματος Στρατηγικής και Μελετών του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου, στην παρουσίαση της, ανέφερε ότι ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα της Στρατηγικής Τουρισμού 2011 – 2015 γιατί αναγνωρίζεται ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της.

«Συμβάλλει στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, συντελεί στην προσέλκυση πελατείας ψηλότερης δαπάνης από το μέσο τουρίστα και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου», είπε.

Αναφερόμενη στα στοχευμένα τμήματα της αγοράς, είπε ότι αυτά είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός και η προσέλκυση ομάδων και ατόμων οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με ένα άθλημα για ψυχαγωγικούς κυρίως λόγους.

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού , ανέφερε η κα. Δημητριάδου είναι οι πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ολόχρονα, η σύγχρονη αθλητική υποδομή σε συνδυασμό με μια πολύ καλή και ποικίλη ξενοδοχειακή υποδομή καθώς και η καλή οργάνωση της υποδομής των τηλεπικοινωνιών και άλλων υπηρεσιών.

Ως αθλήματα προτεραιότητας θεωρούνται το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία η οποία αποτελεί ένα άθλημα με αγωνιστική αλλά και ψυχαγωγική μορφή, η κολύμβηση και ο στίβος με ιδιαίτερη έμφαση στα αθλήματα μαραθωνίου και τρίαθλου .

Όσον αφορά την πολιτική παροχής φιλοξενίας σε ποδοσφαιρικές και άλλες αθλητικές ομάδες για προετοιμασία στην Κύπρο, ο ΚΟΤ έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ετοιμασία και προώθηση ανταγωνιστικών πακέτων στην αγορά λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο ανταγωνισμό κυρίως από την Τουρκία η οποία προσφέρει ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία.

Σημείωσε ωστόσο ότι η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού πτήσεων την χειμερινή περίοδο αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και αυξάνει την τιμή του πακέτου.

«Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής το 2012 είχαμε 112 ομάδες, 67 ποδοσφαιρικές και 45 άλλων αθλημάτων ενώ το 2013 , 106 ομάδες, 67 για ποδόσφαιρο και 39 άλλων αθλημάτων. Το 2014 λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής, αριθμός των ομάδων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 2013», ανέφερε.

Η έρευνα το ΚΟΤ καταδεικνύει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων συγκεντρώνεται στους μήνες Ιανουάριο μέχρι Απρίλη, άρα είναι θετική η συμβολή του τομέα στον χειμερινό τουρισμό και στο στόχο της στρατηγικής για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επίσης ο τομέας καταδεικνύει αυξητική τάση.

Συγκεκριμένα τo 2012 ο αριθμός αθλητικών επισκεπτών παρουσιάζεται αυξημένος κατά 22% συγκριτικά με το 2011. Τα έσοδα υπολογίζονται γύρω στα 24 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με 21 εκ. περίπου το 2011.

Ένας τομέας στον οποίο ο ΚΟΤ έχει επίσης επενδύσει αρκετά είναι η προσέλκυση και οικονομική στήριξη της διοργάνωσης αξιόλογων διεθνών συναντήσεων στην Κύπρο. Σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις που επιχορηγήθηκαν από τον Οργανισμό είναι μεταξύ άλλων οι καθιερωμένοι διεθνείς ποδηλατικοί αγώνες Cyprus Sunshine Cup, ο αγώνας μαραθωνίου Cyprus Marathon, ο Διεθνής Μαραθώνιος Λεμεσού, το 4-day Challenge και αγώνες ποδηλασίας δρόμου και τριάθλου. Αξιόλογη εκδήλωση είναι επίσης το «Cyprus Women’s Cup» το οποίο διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά στα πλαίσια της εδώ προετοιμασίας 12 εθνικών ομάδων γυναικείου ποδοσφαίρου με διοργανωτές τις εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου της Αγγλίας , Σκωτίας και Ολλανδίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η σύσταση της επιτροπής Αθλητικού Τουρισμού ΚΟΤ – ΚΟΑ αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Στα πλαίσια αυτά γίνονται συντονισμένες δράσεις για αξιοποίηση της αθλητικής υποδομής μέσα από δράσεις πληροφόρησης και προβολής καθώς και συνεργασία σε σχέση με την στήριξη εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας που διοργανώνονται στο νησί.

Η κα. Δημητριάδου αναφέρθηκε περαιτέρω στις δράσεις του ΚΟΤ για προώθηση του ποδηλατικού του καταδυτικού τουρισμού και του τουρισμού γκολφ.

Διαβάστε Επίσης