Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠαγκύπρια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος - Χιλιάδες νέοι και νέες έδωσαν...

Παγκύπρια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος – Χιλιάδες νέοι και νέες έδωσαν όρκο ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επανένωση του Τόπου και του Λαού μας…

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 03 Φεβρουάριος 2014

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος την Κυριακή υπο το σύνθημα <<Κύπρος Ενωμένη Ομοσπονδιακή. Οχι στην Διχοτόμηση>>.

Στην εκδρομή συμμετείχαν χιλίαδες νέοι και νέες απο όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού. Συμμετείχαν επίσης και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις Νεολαίας και η οργανώση Νεολαίας του Κόμματος Κοινοτικής Δικαιοσύνης.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε αντιιμπεριαλιστική πορεία στις Αγγλικές βάσεις και στην συνέχεια οι εκδρομείς συγκεντρώθηκαν στον εκδρομικό χώρο στα Πλατάνια όπου ακολούθησε πολιτικοκαλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στον χαιρετισμό του ο Γ.Γ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανάφερε ότι: <<Το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού είναι δεδομένο. Δε ζητούμε τίποτε περισσότερο από αυτό. Λύση βασισμένη σε αρχές και αξίες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Βασισμένη στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Λύση που να διασφαλίζει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και την αποχώρηση των εποίκων. Λύση που να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Επιδιώκουμε λύση που να επανενώνει το κράτος και το λαό μας και όχι να θεσμοθετεί τη χωριστή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, με όποιο μανδύα και αν περιβάλλεται, θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση.

Ο Άντρος Κυπριανού συνέχισε καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφήσει κατά μέρος τους τακτικισμούς και να απεξαρτηθεί από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρόσθεσε επίσης ότι: << η εγκατάλειψη των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια- Ταλάτ και οι εξελίξεις της προσπάθειας για κοινό ανακοινωθέν, άρχισαν να δημιουργούν σε όλους πικρή γεύση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η περιπέτεια να τελειώσει με θετικό αποτέλεσμα. Αν όχι, το ηχηρό μήνυμα εσωτερικώς και διεθνώς θα είναι ότι η λύση του Κυπριακού απομακρύνεται και καθίσταται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Ας μην το επιτρέψουμε>>

Ο Γ.Γ της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στον αμετάθετο στόχο της Οργάνωσης που είναι η απελευθέρωση του τόπου και του λαού μας. Πρόσθεσε πως: <<Πρέπει να δυναμώσουμε τη φλόγα του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Να σηκώσουμε ανάστημα γκρεμίζοντας το κατοχικό τοίχος της ντροπής και της διαίρεσης. Η διχοτόμηση είναι η καταστροφή για την πατρίδα και το λαό μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση, δεν ξεγράφουμε τη μισή μας πατρίδα>>

Καταλήγοντας ο Χάρης καράμανος κάλεσε όλους τους νέους να σφυρηλατήσουν την ενότητα του Κυπριακού λαού γύρω από τη λύση και την επανένωση. Να ενώσουν και να δυναμώσουν τη φωνή τους για να σκεπαστεί η εθνικιστική δημαγωγία που μόνο δεινά και πόνο έφερε στο λαό μας. Να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της.

Στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ουρούν Σιολαλή ανάφερε πως δεν έχουμε άλλη ανοχή στη μη επίλυση αυτού του προβλήματος που εμποδίζει την ελευθερία και την ειρήνη στην πατρίδα μας για μισό αιώνα και πως οι εποχές που ζούμε σήμερα στην Κύπρο μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η λύση του Κυπριακού είναι όσο ποτέ προηγουμένως αναγκαία. Καταλήγοντας κάλεσε όλες τις πλευρές να συμπεριφερθούν με ευθύνη και να παρευρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς δικαιολογίες με στόχο την επίτευξη μιας δικοινοτική, διζωνικής Ομοσπονδιακής λύσης’’

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθηνε και ο προέδρος της Νεολαίας του Κόμματος «Ενωμένη Κύπρος», Κεμάλ Γκιουλερτζιάν ο οποίος είπε πως σήμερα με αυτή την όμορφη, γεμάτη νόημα και μηνύματα εκδήλωση στο Τρόοδος ενισχύεται η πίστη και η αισιοδοξία μας για την επανένωση του τόπου μας και ενδυναμώνεται η αποφασιστικότητα μας για τον αγώνα.Ανάφερε επίσης ότι η βασική πηγή όλων των προβλημάτων στο νησί μας είναι η μη λύση του Κυπριακού. Όλοι οι Κύπριοι υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα και καταλήγοντας είπε πως Θα γκρεμίσουμε τους τοίχους της διαίρεσης και του διαχωρισμού που έχτισαν άλλοι. Και στην θέση τους θα φυτέψουμε τα λουλούδια και τις ελιές της ειρήνης. Θα φύγει η βαρβαρότητα, η λεηλασία και η εκμετάλλευση. Θα έρθει η ειρήνη, η αδελφοσύνη και η ενωμένη κοινή πατρίδα.

Διαβάστε Επίσης