Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΗ ΠΕΟ χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το κριτήριο των 2.000 ευρώ για την...

Η ΠΕΟ χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το κριτήριο των 2.000 ευρώ για την κοιν. σύνταξη

-

: Τρίτη, 28 Ιανουάριος 2014

Η ΠΕΟ δηλώνει ότι διατηρεί την θέση ότι η κοινωνική σύνταξη δεν θα έπρεπε να τίθεται σε διαδικασίες αμφισβήτησης και χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για την παραχώρηση της τα 2.000 ευρώ, και την ελάχιστη παραχώρηση κοινωνικής σύνταξης 130 ευρώ.

Τοποθετούμενη επί του αντικειμένου συνάντησης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις η ΠΕΟ αναφέρει περαιτέρω ότι η κοινωνική σύνταξη δεν είναι ένα επίδομα το οποίο δόθηκε για συμπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος, αλλά σύνταξη που δόθηκε στη γυναίκα, ως αποτίμηση της εργασίας και της προσφοράς χιλιάδων γυναικών οι οποίες εργάστηκαν στα χωράφια ή στα νοικοκυριά και δεν είχαν τη δυνατότητα να εισφέρουν στο Τ.Κ.Α. ώστε να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τους συζύγους τους.

«Ως εκ τούτου η ΠΕΟ από θέση αρχής είναι αντίθετη στη λογική της υπόσκαψης της κοινωνικής σύνταξης» προσθέτει η Ομοσπονδία..

Ταυτόχρονα, η ΠΕΟ «σημειώνει ως θετική εξέλιξη την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης και την εγκατάλειψη της αρχικής της πρότασης για εισοδηματικό κριτήριο για παραχώρηση κοινωνικής σύνταξης τα 1190 ευρώ που είναι το όριο της φτώχειας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων γυναικών από την κοινωνική σύνταξη».

Σημειώνουμε επίσης, ότι τελικά θα συμπεριληφθεί στη νέα πρόταση της Κυβέρνησης, η θέση που εξ’ αρχής είχε προβάλει η ΠΕΟ για να δίνεται απευθείας στη γυναίκα το ποσό των 130 ευρώ το οποίο θα λαμβάνει στη σύνταξη του ο σύζυγος ως αύξηση λόγω εξαρτώμενου, σε περίπτωση που λόγω εισοδηματικών κριτηρίων η γυναίκα θα χάνει την κοινωνική της σύνταξη.

Επίσης σημειώνει ότι η υιοθέτηση από πλευράς Κυβέρνησης πιο λογικής και κοινωνικά αποδεκτής προσέγγισης, ώστε ο καθορισμός του εισοδηματικού ορίου να είναι περίπου στα 2000 ευρώ ανά νοικοκυριό και όχι στα 1190 που ήταν η αρχική της θέση, είναι σαφές ότι είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής αντίδρασης της ΠΕΟ και της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και της κοινωνίας γενικότερα.

Διαβάστε Επίσης