Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠρέπει το συντομότερο να γίνει το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, λέει ο...

Πρέπει το συντομότερο να γίνει το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, λέει ο Νεοκλής Συλικιώτης

-

: Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2014

Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στη πράξη ώστε το συντομότερο δυνατό να υλοποιηθεί το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, θέμα στο οποίο η Κύπρος μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για τη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δήλωσε σήμερα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος του Γραφείου Ενεργειακής Πολιτικής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

Οι δηλώσεις του κ. Συλικιώτη έγιναν ύστερα από επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στο εργοτάξιο πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και ευρύτερα θέματα που αφορούν το ενεργειακό κέντρο.

Αφού ανέφερε ότι γνωρίζει για τη συγκεκριμένη επένδυση από τα πρώτα της βήματα όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών επί προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή αλλά πρέπει να υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασμός. Το Βασιλικό είναι η καλύτερη περιοχή και προσφέρεται για να μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο όχι μόνο για τη Κύπρο αλλά και για την περιοχή. Πέρα από το συγκεκριμένο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη χρειάζεται να προχωρήσουν και άλλες ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε πραγματικά να πάρει σάρκα και οστά αυτό που λέμε ενεργειακό κέντρο» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον με την ολοκλήρωση του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό θα μετακινηθούν οι πετρελαιοδεξαμενές που βρίσκονται στη Λάρνακα, ο κ. Συλικιώτης απάντησε πως «εμείς είχαμε προχωρήσει προς αυτό το θέμα» και πρόσθεσε πως «με την δημιουργία του κρατικού τερματικού δεν θα μπορούσαν οι εταιρείες στη Λάρνακα να αρνούνταν την μετακίνηση τους. Αυτή ακριβώς ήταν η δέσμευση του κράτους να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές, οι εταιρείες φαίνεται ότι έχουν τις δικές τους επιλογές το πώς μεταφέρουν τα καύσιμα τους, αλλά αυτή ήταν η δική μας προσπάθεια» σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα «να προχωρήσουν όπως έχουν δεσμευτεί για να μπορούν οι εταιρείες σύντομα να μεταφερθούν από τη Λάρνακα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει πληροφορίες για το θέμα της υγροποίησης φυσικού αερίου ο κ. Συλικιώτης είπε πως «δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα όσο θα θέλαμε ή όπως ήταν σχεδιασμένα. Η κρατική εταιρεία που έχει αναλάβει από εμάς ως κυβέρνηση τη διαχείριση αυτού του ζητήματος έχει τεθεί στο περιθώριο, έχει ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση στην οποία συμμετέχει μια επιτροπή από τεχνοκράτες των Υπουργείων, επιτροπή για την οποία εμείς εκφράσαμε την επιφύλαξη μας. Είδαμε η διαπραγμάτευση με την NOBLE να μην προχωρά» είπε και υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα ήταν έτοιμη η συμφωνία αλλά είμαστε στο τέλος Ιανουαρίου του 2014 και ακόμα δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στη συζήτηση με την NOBLE και στις συζητήσεις με τις άλλες εταιρείες, δηλαδή τις ENI – KOGAS και TOTAL, οι οποίες προς το τέλος του χρόνου, αρχές του 2015 θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις».

Εξήγησε ότι «για να προχωρήσει το τερματικό χρειάζεται να γίνει μια προεργασία τουλάχιστον 2 χρόνων για να μπορέσουμε να πούμε ότι το 2019 – 2020 θα είναι έτοιμο το τερματικό για να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές» και σημείωσε πως «ήδη έχουμε καθυστέρηση κατά ένα χρόνο τουλάχιστον και ελπίζουμε η καθυστέρηση αυτή να μην συνεχιστεί».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Συλικιώτης απάντησε πως «η συγκεκριμένη αυτή επένδυση θα είναι της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων αλλά δεν θα γίνει επένδυση από το κράτος, από τα δημόσια ταμεία. Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν από μεγάλες εταιρείες αλλά μπορεί να εξασφαλιστούν και δανειοδότηση με εγγύηση τα κοιτάσματα μας» είπε και σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το σύστημα στην Κύπρο είναι τέτοιο, στηρίζεται σε συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού, έχουμε ισχυρά συμβόλαια, αυτά που υπογράψαμε με τις εταιρείες ENI – KOGAS, TOTAL και NOBLE και θα μπορέσουμε μέσα από αυτά τα συμβόλαια, δεδομένου ότι είμαστε εμείς οι βασικοί ιδιοκτήτες του φυσικού αερίου και των κοιτασμάτων να εξασφαλίσουμε μεγάλη δανειοδότηση για να ολοκληρωθεί το τερματικό».

Αρα κατέληξε «θα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στη πράξη ώστε το συντομότερο να γίνει αυτό το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου και στο θέμα αυτό, δηλαδή του φυσικού αερίου, η Κύπρος μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για τη περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαναστασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της VTTVasilikoLtd, ανέφερε ότι η πρώτη φάση του έργου «θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2014, θα αποτελείται από 543 χιλιάδες κυβικά μέτρα δεξαμενισμού και θα μπορεί να φυλάει προϊόντα όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και κηροζίνη αεροσκαφών. Τον Ιούλιο του 2014 αναμένεται να λειτουργήσει επίσης και η προβλήτα η οποία είναι επέκταση μιας υποδομής η οποία βρίσκεται στη θάλασσα γύρω στο ενάμιση χιλιόμετρο».

Ο κ. Παπαναστασίου αποκάλυψε επίσης ότι «η εταιρεία σε συνεννόηση με Κύπριους επιχειρηματίες προχώρησε στη δημιουργία μιας εταιρείας η οποία θα αποκτήσει σύντομα δύο καινούργια ρυμουλκά, δυναμικότητας 80 τόνων polardpull και προχωρεί στην εργοδότηση προσωπικού, πλοηγών και προσωπικού πάνω στα συγκεκριμένα ρουμουλκά για να μπορέσει να εξυπηρετεί την προβλήτα της εταιρείας όταν αυτή θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο του 2014».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαναστασίου είπε πως «τα ονόματα των δύο ρυμουλκών που θα είναι υπό κυπριακή σημαία, είναι «Κερύνεια» και «Αμμόχωστος». Τα δύο ρυμουλκά έχουν ναυπηγηθεί στο Βιετνάμ, έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ότι δηλαδή πληρούν όλες τις προδιαγραφές που έχουμε παραγγείλει, ξεκίνησαν χθες με προορισμό την Κύπρο και αναμένεται να φτάσουν κοντά μας στις 24 Φεβρουαρίου 2014» κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης