Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΔωρεάν μαθήματα ελληνικών σε αιτητές και δικαιούχους διεθνούς προστασίας από ΠΕΟ και...

Δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε αιτητές και δικαιούχους διεθνούς προστασίας από ΠΕΟ και Παν. Κύπρου

-

: Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2014

Από τον Ιανουάριο του 2014 άρχισαν να παραδίδονται δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας προς αιτητές διεθνούς προστασίας και δικαιούχους διεθνούς προστασίας από το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη σήμερα ΙΝΕΚ – ΠΕΟ και Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασαν τις δράσεις και τους στόχους της παροχής μαθημάτων ελληνικής γλώσσας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ και συντονιστής των έργων, Παύλος Καλοσυνάτος, είπε ότι οι δράσεις του προγράμματος «συγχρηματοδοτούνται από το Ετήσιο Πρόγραμμα 2012 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων με ποσοστό 95% και από την Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 5%».

Πρόσθεσε ότι «οι δράσεις άρχισαν να υλοποιούνται αρχές Ιανουαρίου του 2014 και θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2014» με υπεύθυνη αρχή τον Κλάδο Ταμείων Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Από τις δράσεις θα επωφεληθούν συνολικά 230 δικαιούχοι (120 αιτητές διεθνούς προστασίας και 110 δικαιούχοι διεθνούς προστασίας).

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας Γιώργος Καζαμίας στην δική του ομιλία είπε ότι «η γλώσσα είναι το βασικό εργαλείο επικοινωνίας και η άγνοια της γλώσσας αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσωπική επικοινωνία ενώ με τη σειρά του αυτό αποκόπτει τα άτομα από την κοινωνία, εμποδίζοντας την κοινωνική ένταξη και τελικά την βελτίωση των όρων διαβίωσης».

Ανέφερε πως «η έλλειψη γλωσσικής κατάρτισης είναι ένας ‘ψηλός τοίχος’, ένα μεγάλο εμπόδιο που στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο με συστηματική βοήθεια μπορεί ξεπεραστεί κι αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την κρίση που χτυπά πλέον σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας μας, γίνεται φανερή η αξία δράσεων όπως αυτή που ξεκινά σήμερα».

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι «το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στην διδασκαλία της Ελληνικής σε ξένους, με χαρά συμμετέχει σε δράσεις σαν αυτήν» η οποία «ξεκινά από την αναγνώριση του γεγονότος ότι η οικονομική επιτυχία (ακόμα και αν υπάρχει) δεν μπορεί να είναι αρκετή για οποιονδήποτε και ειδικά για ευάλωτα άτομα που έχουν προσωπικές εμπειρίες πολέμου ή καταδίωξης στην πατρίδα τους».

Σε ομιλία του ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάκης Πολυδώρου, είπε πως «η συνειδητοποίηση ότι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των προσφύγων και η ομαλή ένταξη τους στην κυπριακή κοινωνία, δεν αφαιρεί δικαιώματα από τους Κύπριους πολίτες διότι άλλωστε, ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της κυπριακής κοινωνίας και οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος καθιστούν την αναγνώριση των δικαιωμάτων των άλλων σημαντική αξία».

Ανέφερε ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την υιοθέτηση μιας δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου αποσκοπούν στην παροχή προστασίας στους ανθρώπους αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη ενώ επιπρόσθετα, οι γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες καθώς επίσης και η δίκαιη μεταχείριση των αιτήσεων διασφαλίζουν πως κανένας άνθρωπος δεν θα επιστρέψει σε χώρα όπου έχει διωχθεί ή υπάρχει βάσιμος φόβος δίωξης του».

Ωστόσο, είπε ο κ. Πολυδώρου, καταλήγοντας, «δεν θα διστάσω στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος το τελευταίο διάστημα, απαιτεί την κατανόηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει επιπρόσθετους αριθμούς αιτητών ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Διαβάστε Επίσης