Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΕΔΟΝ: Διαβεβαιώνουμε την κοινωνία πως ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην Κυβέρνηση, θα...

ΕΔΟΝ: Διαβεβαιώνουμε την κοινωνία πως ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην Κυβέρνηση, θα καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2013

Ανακοίνωση Κ.Σ. ΕΔΟΝ για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ με επικεφαλής τον Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χάρη Καράμανο, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί κορύφωση μιας εκστρατείας συναντήσεων της ηγεσίας της Οργάνωσης μας με πολιτειακούς αξιωματούχους της Κυβέρνησης και που στόχο έχουν την παράθεση θέσεων και εισηγήσεων για ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά. Συγκεκριμένα, καταθέσαμε ένα δεκαπεντασέλιδο έγγραφο (το οποίο και επισυνάπτουμε), με δεκαέξι θεματικές ενότητες με θέσεις, που καταπιάνεται με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους, τη μάστιγα της ανεργίας, το στεγαστικό αλλά και κοινωνικά ζητήματα όπως: τα ναρκωτικά, τη νεανική παραβατικότητα, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, αφού μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος για τις τρέχουσες εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλει η δική μας πλευρά για σύναψη κοινού ανακοινωθέντος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και για την επερχόμενη άτυπη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, του ξεκαθαρίσαμε πως ως Οργάνωση είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την επανέναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα έχει ξεκάθαρη βάση για επίλυση του Κυπριακού, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως αυτή περιγράφεται στις συμφωνίες Κορυφής 1977-79, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ το 2008 και θα διασφαλίζεται η μια και μόνη κυριαρχία του Κράτους, η μια ιθαγένεια και η μια διεθνής προσωπικότητα. Σε αντίθετη περίπτωση που δεν διασφαλίζονται τουλάχιστον τα πιο πάνω, η Οργάνωση μας θα διαφωνήσει και θα αντιδράσει.

Σε σχέση με την Οικονομία αφού ο Πρόεδρος, μας ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών, ως ΕΔΟΝ εκφράσαμε την κάθετη διαφωνία μας γύρω από το μνημόνιο και τη φιλοσοφία του. Υπογραμμίσαμε πως οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται οδηγούν το λαό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά σε φτωχοποίηση και την Κύπρο σε μια παρατεταμένη ύφεση με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις. Ξεκαθαρίσαμε στον Πρόεδρο ότι, δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε με τη μεγαλύτερη ευκολία αυτά στα οποία μας οδηγεί η Ε.Ε, πολιτικές που ήδη έχουν αποτύχει, εκεί και όπου, έχουν εφαρμοστεί.

Τονίσαμε πως μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ο κοινωνικός διάλογος για το κάθε τι που τροχοδρομείται θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ πριν από την λήψη τελικών αποφάσεων για το οποιοδήποτε θέμα. Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε πως ο κοινωνικός διάλογος θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο θα πολιτευτεί και θα το θέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για να παρθεί απόφαση για αυτό.

Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη στοχοποίηση της νέας γενιάς, όπου λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και του μνημονίου στην Κύπρο πλήττεται σε όλα τα επίπεδα. Οι άποροι μαθητές αυξάνονται, φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους, ενώ η ανεργία στους νέους καλπάζει με γεωμετρική ταχύτητα.

Υπογραμμίσαμε την αναγκαιότητα για μη επιβολή κομίστρων στους μαθητές, θέσαμε εκ νέου την πάγια μας θέση για διασφάλιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, την περαιτέρω μείωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τονίσαμε τη σημασία ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να ενισχυθεί η κρατική φοιτητική μέριμνα.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας, αλλά και τη δυσφορία μας για το θέμα της ανεργίας, κατατέθοντας ένα πακέτο προτάσεων με τρίπτυχο: τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, την προώθηση του σεβασμού στα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και μέτρα ανακούφισης και στήριξης των ανέργων.

Στον Πρόεδρο θέσαμε επιτακτικά το ζήτημα της διασφάλισης της πρώτης κατοικίας σε σχέση με τις εκποιήσεις, διασφαλίζοντας την με μια νομοθετική ρύθμιση.

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μελετήσουν σοβαρά τις προτάσεις που καταθέσαμε γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά.

Διαβεβαιώνουμε την κοινωνία πως η ΕΔΟΝ ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην Κυβέρνηση, θα καταθέτει συνεχώς προτάσεις, θα είναι εποικοδομητική και θα προωθεί τα συμφέροντα της νέας γενιάς.

Την ίδια ώρα όμως, εκεί και όπου τα κεκτημένα της νεολαίας και του λαού μας δέχονται επίθεση, θα διαφωνούμε, θα αντιδρούμε και θα αντιστεκόμαστε.

Οργανωμένα και αποφασιστικά.

Διαβάστε Επίσης