Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιστολή Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Cyta στον ΥΠΟΙΚ

Επιστολή Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Cyta στον ΥΠΟΙΚ

-

width=”376″/>Επιστολή που καταγράφει τις κοινές θέσεις των όλων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Cyta, και ζητά άμεση εμπλοκή των εργαζομένων στον διάλογο, αποστάληκε σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΑΣΕΤ-Cyta (ΠΟΑΣ), ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ), ΣΕΠ-ΑΤΗΚ), στην επιστολή γίνεται έκκληση για άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών, και κατ’ επέκταση της Πολιτείας, στο αίτημά των Οργανώσεων για συμμετοχή στις διεργασίες που αφορούν το μέλλον των εργαζομένων της Cyta, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λήψης πιο δραστικών μέτρων.

«Σ’ αυτούς τους καιρούς των δραματικών αλλαγών και των σχεδιασμών που γίνονται από διάφορους για θέματα που αφορούν άμεσα τη Cyta, οι εργαζόμενοι, σαν ένας βασικός συμμέτοχος, έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να αναλάβουν ενεργό ρόλο. Οι εργαζόμενοι, εκτός από την αυτονόητη δυνατότητα τους να αντιλαμβάνονται καλύτερα από κάθε άλλο τις εσωτερικές πραγματικότητες του Οργανισμού, έχουν και επίσης αυτονόητο δικαίωμα να έχουν λόγο σε μια διαδικασία που αφορά το εργασιακό και συνταξιοδοτικό τους μέλλον», προσθέτουν.

Οι πέντε Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, που εκπροσωπούν το σύνολο των εργαζομένων/συνταξιούχων στη Cyta, θεωρούν ότι η αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του ρόλου των εργαζομένων στα τεκταινόμενα της παρούσας περιόδου, επιτάσσει παραμερισμό των όποιων διαφορετικών προσεγγίσεων και εκτιμήσεων και επικέντρωση στους συμφωνημένους κοινούς στόχους.

Δεσμεύονται, παράλληλα, να επιδιώξουν τους πιο κάτω στόχους με κοινή συντονισμένη δράση για διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα και αποφυγή της ιδιωτικοποίησης- ξεπουλήματος του Οργανισμού, που αποτελεί δημόσιο πλούτο, για άμεση εμπλοκή των εργαζομένων στον αναγκαίο διάλογο.

«Ετσιθελικές και μονόπλευρες αποφάσεις θα μας βρουν αντιμέτωπους, για διασφάλιση των Νομικών και Συνταγματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με το εργασιακό καθεστώς και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, στο επίπεδο που αυτά θα διασφαλίζονται και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Η Cyta, η οποία ήδη λειτουργεί σε έντονα ανταγωνιστικό και αυστηρά ρυθμιζόμενο περιβάλλον, συνεισέφερε τα μέγιστα στην κυπριακή κοινωνία και αντικειμενικά αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο για την κυβέρνηση-ιδιοκτήτη της. Συνέβαλε και συμβάλλει πολύ ουσιαστικά στην απάβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης (700 εκ. ευρώ υπό μορφή μερίσματος και 350 εκ. σε δανεισμό του Κράτους) και σίγουρα δεν μπορεί να της αποδοθεί έστω και η παραμικρή ευθύνη για τα παρόντα δεινά της οικονομίας της Κύπρου», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στη Cyta αποτέλεσαν τον κύριο στυλοβάτη αυτής της διαχρονικής επιτυχίας.

«Επιλεκτική θυματοποίηση των εργαζομένων (ειδικότερα για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται) δεν είναι ούτε σωστή ούτε δίκαιη και σ’ αυτή θα αντισταθούμε δυναμικά και συντονισμένα. Έχουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και απαιτούμε την άμεση αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Έχουμε συναίσθηση ότι το μακροχρόνιο συμφέρον των εργαζομένων είναι άμεσα συνυφασμένο με τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας της Cyta προς όφελος όλων των συμμέτοχων : Κοινωνία, Πελάτες, Κυβέρνηση, Προμηθευτές, Εργαζόμενοι», καταλήγουν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Cyta, στην ανακοίνωση τους.

Διαβάστε Επίσης