Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Οι πολιτικές της Ε.Ε. ισχυροποιούν το φασιστικό τέρας

ΓΝΩΜΕΣ: Οι πολιτικές της Ε.Ε. ισχυροποιούν το φασιστικό τέρας

-

Του ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ*

Η λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, τρέφουν τα Ακροδεξιά κόμματα μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Και αυτό διαπιστώνεται αν κάποιος ρίξει μια μάτια στα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και των συμμαχιών που διαμορφώνονται, ότι υπάρχει μια ενδυνάμωση των Ακροδεξιών – Φασιστικών κόμματων. Αυτή η διαπίστωση, την οποία στην Ελλάδα την επιβεβαιώσαμε με τη Χρυσή Αυγή αποτελεί πραγματικότητα και στην λοιπή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι βλέπουμε ακριβώς; Από την μια οι αποτυχημένες συνταγές που ακολουθούν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα φερέφωνα τους και από την άλλη μερίδα των Μ.Μ.Ε αλλά και της εργοδοσίας να καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία με την απαράδεκτη επιχειρηματολογία να εστιάζεται στο ότι οι μετανάστες κλέβουν τις δουλείες μας ή αυξάνουν τα ποσοστά της εγκληματικότητας, που δυστυχώς αυτοί οι παράγοντες βρίσκουν τεράστια απήχηση. Η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη αυτή τη κατάσταση, χρησιμοποιεί ντόπιους και ξένους ως φτηνό εργατικό δυναμικό δίνοντας μισθούς πείνας. Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί στο να αποθρασύνονται οι ηγέτες των Ακροδεξιών κομμάτων ασκώντας βία, μίσος, διχόνοια, αλλά και μια τάση που παραπέμπει στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας, την αναβίωση του ναζισμού- φασισμού.

Αν έχει κάποιος ακούσει τις δηλώσεις του ηγέτη του «Ακροδεξιού – Ισλαμοφοβικού κόμματος της «Ελευθερίας» της Ολλανδίας, του Xεέρτ Βίλντερς λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας τοξικομανής, στον οποίο δεν πρέπει να δανείζουμε χρήματα, διότι αυτά πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο» τότε κάποιος καταλαμβάνει πως η λιτότητα – περικοπές – μειώσεις βοηθούν και διεισδύουν στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα βρίσκοντας καταφύγιο στην Ακροδεξιά. Επειδή στην αρχή, είπαμε ότι τα στοιχεία δείχνουν αυτή την ενίσχυση του φασιστικού τέρατος, του νεοφασισμού και μάλιστα μέσω των καλπών, το Ακροδεξιό «Λαϊκό κόμμα» της Ελβετίας, έχει ποσοστά 26,6%, δεύτερο έρχεται το Κόμμα της «Ελευθερίας» της Αυστρίας με 21% και ακολουθούν οι «Αληθινοί Φιλανδοί» με 19,1% , το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία με 17,9% , το κίνημα για «Καλύτερη Ουγγαρία» με 16,7%, το κόμμα της «Προόδου» της Νορβηγίας με 16,3%, το «Λαϊκό Κόμμα» Δανίας με 12,3%, το κόμμα «Τάξης και Δικαίου» της Λιθουανίας με 12,2% το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» της Ρωσίας με 11, 7% , το κόμμα για την «Ελευθερία» της Ολλανδίας με 10, 2% και το κόμμα «Ελευθερίας» της Ουκρανίας με 10%. Αυτά τα ποσοστά δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Κάποιοι, και αυτοί οι κάποιοι, έχουν όνομα και διεύθυνση, και μιλώ για την Δεξιά αλλά και την Σοσιαλδημοκρατία στην προσπάθεια τους να Κυβερνήσουν, «σπρώχνονται» να μοιράσουν την εξουσία με αυτά τα Ακροδεξιά Κόμματα, δίνοντας τους τέτοιες ισχυρές εξουσίες, προβάλλοντας τις δικές τους ακραίες και φασιστικές πολιτικές. Πολιτικές ξενοφοβικές αλλά και εξυπηρέτηση των μεγάλων εφοπλιστών, από τους οποίους τα παίρνουν πολύ χοντρά. Να ακόμη ένας τρόπος που τα αστικά κόμματα υποβοηθούν θελημένα ή άθελα τους και εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα εάν θα επαναληφθεί η ιστορία. Η ιστορία των πολέμων και της καταστροφής.

Κατά συνέπεια οι πολιτικές της Ε.Ε. συνδράμουν στο μεγάλωμα του φιδιού που ονομάζεται φασισμός. Αν πραγματικά δεν θέλουμε να επαναληφθεί η ιστορία θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και οι λαοί της Ευρώπης να αντιδράσουν γιατί μπορούν να κτυπήσουν την μήτρα που γεννά αυτά τα τέρατα πρώτου να είναι αργά. Ας πάψουν κάποιοι να κάνουν πλάτες, στο νεοφασισμό, αστικά πολιτικά κόμματα, μερίδα των καλανάρχων των Μ.Μ.Ε , δημοσιογράφοι στήνοντας πάνελ και δίνοντας βήμα στα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα αλλά και μέρος της εκκλησιαστικής ιεραρχίας που στηρίζει και καλύπτει ρατσιστικές δραστηριότητες πριν θρηνήσουμε και εμείς τον δικό μας Παύλο, στρώνοντας το χαλί στη μισάνθρωπη ιδεολογία του μαύρου άνθους του φασισμού.

*Ο Χάρης Καράμανος είναι Γ.Γ. της ΕΔΟΝ

Διαβάστε Επίσης