Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΣτήριξη ΑΚΕΛ στα αίτηματα της Ενωσης Δήμων στο θέμα των περικοπών

Στήριξη ΑΚΕΛ στα αίτηματα της Ενωσης Δήμων στο θέμα των περικοπών

-

και θα έρθει σε επαφή με άλλα πολιτικά κόμματα στη Βουλή για να πειστεί η κυβέρνηση να αποδεχτεί ένα συμβιβασμό.

Σε σημερινές δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Δήμων με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Αλέξη Γαλανό, ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι είχαν μια γόνιμη και αρκετά παραγωγική συζήτηση σε σχέση με το οικονομικό μέλλον της Ένωσης Δήμων και της τοπικής Αυτοδιοίκησης ευρύτερα στην Κύπρο, με αφορμή τις πρόσθετες περικοπές οι οποίες προτείνονται στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2014 και αφορούν στους δήμους.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, στηρίζουμε και τις απόψεις και τα αιτήματα της Ένωσης Δήμων, θεωρώντας ότι οι αιματηρές περικοπές που επιχειρούνται τόσο στην κρατική χορηγία όσο και στο κομμάτι της συμφωνίας απόδοσης του επαγγελματικού φόρου, ουσιαστικά δένουν τα χέρια των δημοτικών Αρχών και τη δυνατότητά τους να παρέχουν υπηρεσίες προς τους δημότες τους.

Παρακωλύουν, είπε, την εύρυθμη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα ορισμένοι, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κινδυνεύουν να κλείσουν.

Στόχος, είπε, δεν είναι να κλείσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, στόχος είναι να στηρίξουμε τις τοπικές Αρχές να προσφέρουν στον πολίτη.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, «δεσμευόμαστε ότι θα έρθουμε σε επαφή και με άλλες πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να πείσουμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί ένα συμβιβασμό που από τη μια να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας αλλά την ίδια στιγμή να λαμβάνει υπόψη τη θέληση όλων να συνεχίσουμε να έχουμε δήμους».

Από την πλευρά του, ο κ. Γαλανός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ΑΚΕΛ για την κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Συζήτησαν, είπε, το θέμα των προϋπολογισμών και ιδιαίτερα ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ σοβαρές περικοπές από τους δήμους, πολύ μεγαλύτερες από οπουδήποτε αλλού της τάξης του 30 %. «Με τις νέες περικοπές που εισηγείται η κυβέρνηση, θα βρεθούμε στα πρόθυρα μιας άτακτης χρεοκοπίας πολλών δήμων. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια σωστή, φρόνιμη μεταρρύθμιση, αποκέντρωση των δήμων, και σίγουρα εξοικονομήσεις και διόρθωσης κακών», είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.

Κατά συνέπεια, συνέχισε, δεν επιτυγχάνουμε το στόχο μας με το να ερχόμεθα και να κάνουμε τέτοιες περικοπές που να μην δίνουν την ευκαιρία στους δήμους να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι η Ένωση Δήμων θα συνεχίσει τις επαφές της με όλα τα κόμματα και την Επιτροπή Οικονομικών και «ελπίζουμε στο τέλος στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μας να εξέλθουμε από την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά και βελτιώσουμε πολλά πράγματα και να υπάρξει εκείνη η κατανόηση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Γαλανός είπε ότι η Ένωση Δήμων συνεχίζει τις επαφές της πέραν των προϋπολογισμών «για να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι που από τη μια μεριά θα υπάρξει αποκέντρωση των δήμων και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή που περνά ο τόπος μας χρειάζεται ο πολίτης περισσότερο παρά ποτέ τις υπηρεσίες των δήμων που είναι κατευθείαν με τον πολίτη, και από την άλλη, ό,τι περιττό λίπος υπάρχει να αποκοπεί. Όμως να παραμείνουν και μυς στους δήμους όχι μόνο αποκοπή λίπους.»

Σε ερώτηση αν θα πρέπει οι δήμοι να περιοριστούν στους 4-5 σε σχέση με αυτούς που έχουμε σήμερα, ο κ. Γαλανός είπε ότι γίνεται μελέτη για ευρύτερη μεταρρύθμιση.

«Εάν μιλούμε για θέσεις τις οποίες ακούσαμε στο ραδιόφωνο, ή ελέχθησαν κάπου, από ό,τι γνωρίζουμε και ό,τι ελέχθη, η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι δεν θα μειωθούν οι δήμοι αλλά θα πρέπει να γίνουν σοβαρές συμπλεγματοποιήσεις και άλλες εξοικονομήσεις για να μειωθεί το κόστος», διευκρίνισε.

Ανέφερε ότι υπάρχει και άλλη θέση από το Υπουργείο Εσωτερικών την οποία συζητούμε και επιθυμούμε περισσότερες λεπτομέρειες για να δημιουργηθεί μια δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία να περάσουν εξουσίες και από τους δήμους. Αυτές είναι οι επίσημες θέσεις που γνωρίζουμε, συμπλήρωσε.

Διαβάστε Επίσης