Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση έχει βάλει την οικονομία σε καινούργιες περιπέτειες

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση έχει βάλει την οικονομία σε καινούργιες περιπέτειες

-

2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν βάλει την οικονομία σε καινούργιες περιπέτειες, με τεράστιους κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι όλοι οι θεσμοί, μαζί και ο εκάστοτε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είναι υπό την κρίση της κοινωνίας και φυσικά των πολιτικών δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λουκαΐδης διερωτήθηκε «αν είναι όντως σε αυτό το πλαίσιο που εντάσσονται οι ενέργειες και η συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στο θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας ή μήπως τελικά η όλη στάση τους συνιστά μια αλαζονική, αυταρχική πολιτική παρέμβαση που υπονομεύει και πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού».

Επίσης, διερωτήθηκε «σε ποιο πλαίσιο εντάσσονται οι παλαιότερες δημόσιες απειλές του κ. Αναστασιάδη, ως υποψηφίου τότε Προέδρου, κατά του Διοικητή για την έρευνα που είχε διατάξει της Alvarez & Marsal και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε η έναρξη κοινοβουλευτικής διαδικασίας με στόχο την παύση του Διοικητή».

Συνέχισε θέτοντας και άλλα ερωτήματα όπως «γιατί οι κυβερνώντες με διάφορες αιτιάσεις έπαυσαν τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά αίφνης τις διέγραψαν για να διορίσουν δυο εκτελεστικά μέλη του Συμβουλίου της Τράπεζας, μήπως οι κυβερνώντες και ο Πρόεδρος έχουν την πεποίθηση ότι οι συνεχείς δημόσιες προειδοποιήσεις της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας συμβάλλουν στην τόσο απαραίτητη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα ή μήπως, αντίστοιχα, μια πολύμηνη δικαστική διαδικασία με θέμα την παύση του Διοικητή, θεωρούν επίσης ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα».

«Γιατί δεν λένε στον κυπριακό λαό ποιες είναι οι σοβαρές κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται ο Διοικητής, ικανές να τεκμηριώσουν υπόθεση σε βάρος του, όταν η διαδικασία παύσης του είναι αυστηρότατη και αντίστοιχη με αυτή της παύσης δικαστών του Ανωτάτου; Μήπως τελικά όλα αυτά συμβαίνουν με υπέρτατο στόχο την κομματική άλωση της Κεντρικής Τράπεζας και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων; Σε ποιο βαθμό συνάδει και πόσο αξιόπιστη είναι η σημερινή στάση των κυβερνώντων όταν επί ημερών Ορφανίδη, τον οποίο θεωρούσαν ευλογία για τον τόπο και αναντικατάστατο, όχι απλώς αφόριζαν και την παραμικρή νουθεσία για θέματα της αρμοδιότητας του, αλλά του πρόσφεραν πολιτική κάλυψη και του δημιουργούσαν χώρο για καθημερινές πολιτικές παρεμβάσεις, εκτός των αρμοδιοτήτων του;», συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης.

Είπε ακόμα πως το κόμμα του αντί απάντησης σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα, αναμένει ότι έστω και την υστάτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα εγκαταλείψουν τους ετσιθελισμούς και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο.

«Σε διαφορετική περίπτωση», κατέληξε, «θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για ότι συμβεί στην πορεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομίας».

Διαβάστε Επίσης