Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟλοκληρώνεται μέχρι αύριο το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού

Ολοκληρώνεται μέχρι αύριο το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού

-

Ολοκληρώνεται μέχρι αύριο το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού έτσι ώστε να έχει υποβληθεί σε Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, όπως καθορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο μνημόνιο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γεώργιος Ιωσήφ, “δόθηκαν χθες οι τελευταίες οδηγίες και πλέον συμπληρώνονται τα τελευταία κενά” του σχεδίου.

“Σήμερα, αύριο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί” και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, που ολοκληρώνεται το χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει τεθεί για την παράδοση του, το σχέδιο θα είναι έτοιμο να υποβληθεί σε Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωσήφ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπείας είχαν θέσει την Τετάρτη την παραίτηση τους ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ενόψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα από το κράτος με ποσό ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και της σχετικής νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών να διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Μέχρι το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου η Επιτροπεία της Τράπεζας θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα και να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Ο κ. Ιωσήφ είπε ακόμη ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αφού εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών, θα υποβληθεί στη συνέχεια στην Τρόικα για να το εγκρίνει με τη σειρά της.

Ειδικότερα, για το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ο κ. Ιωσήφ είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει ο Συνεργατισμός και ο οποίος αφορά, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), σχεδιασμούς για περικοπές δαπανών και μάζεμα δανείων αλλά και οροφή εξόδων σε σχέση με τα έσοδα.

Σημείωσε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι ήδη εγκριμένο από την υφιστάμενη επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε σχέση με το σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης προσωπικού, ο κ. Ιωσήφ, αφού σημείωσε ότι αυτό συζητείται με το Υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι προσπάθεια είναι όπως το σχέδιο καταστεί ελκυστικό για το προσωπικό.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο ενδιαφέρον στο σχέδιο από το προσωπικό τότε “θα περιλάβουμε στη σχέση εσόδων και εξόδων”, η οποία προνοείται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του συνεργατισμού, “και περικοπές μισθών μεγαλύτερες από αυτές που θέλουμε να κάνουμε”.

“Σίγουρα θα υπάρξουν περικοπές (μισθών), είναι αναπόφευκτο και αυτό προβλέπεται μέσα στους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ύψος των μειώσεων θα εξαρτηθεί “και από τον αριθμό του προσωπικού που θα αποχωρήσει εθελοντικά και από το πόσοι θα μείνουν”.

Ο κ. Ιωσήφ απέφυγε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο συζητείται ακόμη με το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε Επίσης