Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΟρκίστηκε ο νέος Γενικός Εισαγγελέας

Ορκίστηκε ο νέος Γενικός Εισαγγελέας

-

έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε την κοινωνία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη.

Διαβεβαίωσε δε ότι ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα πράξει ό,τι του υπαγορεύει το Σύνταγμα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα υπέστη ο κυπριακός λαός από την οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας ενέτειναν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, όπως σημείωσε.

Στη δική του ομιλία, ο νέος επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας διαβεβαίωσε ότι στόχος του είναι το τρίπτυχο ισονομία, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και επικράτηση του κράτους δικαίου, διότι, όπως είπε, η εμπιστοσύνη του πολίτη προς όλους σχεδόν τους θεσμούς έχει μειωθεί “σε ανησυχητικό βαθμό”.

Λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ο αναμενόμενος Μεσσίας, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα έχει παρεμβάσεις στο έργο του, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του, οι οποίες αναμένεται να είναι δυσάρεστες για κάποιους, θα διέπονται από αμεροληψία.

Στην ομιλία του μετά τη νενομισμένη ορκωμοσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο ίδιος έχει υποσχεθεί στην κοινωνία ότι «θα πράξω ό,τι το Σύνταγμα μου υπαγορεύει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα όσα έχει υποστεί ο λαός μας από την οικονομική κρίση, μία κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας ενέτειναν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και για τούτο και αυξημένη πρέπει να είναι όλων η ευαισθησία μας».

“Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε την κοινωνία. Αυτή την ώρα εκφράζοντας, πιστεύω, τα συναισθήματα ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών σας παροτρύνω να επιτελέσετε το έργο που η Πολιτεία σας αναθέτει με ζήλο και αφοσίωση, έτσι ώστε τάχιστα να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να παραπεμφθούν για όσους κατά την κρίση σας στοιχειοθετούνται αδικήματα ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Απευθυνόμενος στο νέο Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε πως “αντιλαμβάνεστε ότι το βάρος που αναλαμβάνετε είναι τεράστιο”, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα αντεπεξέλθει. “Το ήθος, η νομική σας κατάρτιση, η εργατικότητα και η εμπειρία σας είναι όπως έχω προαναφέρει να επιτύχετε”, συμπλήρωσε.

Σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα του εκχωρεί πλήρη ανεξαρτησία ώστε να ασκεί τα καθήκοντά του πέρα και μακριά από τις όποιες παρεμβάσεις και σκοπιμότητες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Κληρίδη ότι “προς αυτή την κατεύθυνση θα έχετε την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας, αλλά και του συνόλου της Νομικής Υπηρεσίας, με προεξάρχοντα τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, που πέρα από την άριστη νομική κατάρτισή του έδωσε απτά δείγματα της τόλμης και της αποφασιστικότητας που τον διακρίνει προκειμένου να διερευνηθούν μια σειρά αδικήματα ή σκάνδαλα που ταλανίζουν την Πολιτείας”.

“Είμαι βέβαιος ότι με τα εξαιρετικά προσόντα και τον άμεμπτο χαρακτήρα σας όχι μόνο θα επιτύχετε στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε αλλά πολύ περισσότερο θα αποτελέσετε ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση, πρότυπο ηθικής που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνίας μας”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε το έργο του απελθόντα Γενικού Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, στον οποίο εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες για την πολύχρονη και ευδόκιμη προσφορά του στα νομικά δρώμενα της χώρας.

Στη δική του ομιλία, ο νέος Γενικός Εισαγγελέας είπε πως είναι γενικά δύσκολα να αναλαμβάνει κάποιος ένα τόσο νευραλγικής σημασίας αξίωμα όπως αυτό του Γενικού Εισαγγελέα και ότι “είναι ακόμη πιο δύσκολο να αναλαμβάνει τα καθήκοντα αυτά κάτω από τις αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας”.

“Το πιο δύσκολο όμως απ` όλα θα ήταν αρνηθεί να αναλάβει το επίμοχθο αυτό έργο, το οποίο του αναθέτει η Πολιτεία μέσω του ανωτάτου άρχοντά της, ο οποίος έκρινε ότι μπορώ να προσφέρω από τη θέση αυτή αποτελεσματικά”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κληρίδης παρατήρησε ότι “βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας μας κρίσης”, μια κρίση, η οποία, όπως είπε, δυστυχώς δεν περιορίζεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

“Διαπιστώνεται κρίση θεσμών, κυριαρχεί φθορά αξιών, η διαφθορά δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο στη δημόσια ζωή”, είπε νέος επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους και συνέχισε: “Η εμπιστοσύνη του απλού πολίτη προς όλους σχεδόν τους θεσμούς έχει υποβιβαστεί σε ανησυχητικό βαθμό”.

Ο κόσμος, πρόσθεσε, εναποθέτει τώρα όλες του τις ελπίδες στην απονομή δικαιοσύνης και στην εμπέδωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του κράτους δικαίου. “Αυτό θα είναι και το κύριο μέλημα της Νομικής Υπηρεσίας και προσωπικά του Γενικού Εισαγγελέα με τη συνδρομή πάντα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και όλου του προσωπικού”, διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στην 25χρονη διαδρομή του σε όλες τις βαθμίδες της δικαστικής υπηρεσίας, ο κ. Κληρίδης είπε πως δεν υπήρξε ποτέ δέκτης οποιασδήποτε παρέμβασης από κανέναν ως προς τον τρόπο επιτέλεσης του καθήκοντός του.

“Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα συμβεί και κατά την άσκηση των νέων μου καθηκόντων από όλους οι οποίοι σέβονται την ανεξαρτησία και την αυτονομία του θεσμού”, υπογράμμισε ο κ. Κληρίδης.

Χαρακτηρίζοντας ως εύλογες τις μεγάλες προσδοκίες του απλού πολίτη, ο οποίος αγωνιά για τη γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως “ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι βέβαια ο αναμενόμενος Μεσσίας”.

“Θα πράξει όμως στο έπακρο το καθήκον του αξιοποιώντας εξουσία και δυνάμεις έτσι ώστε να πετύχει τους προαναφερθέντες στόχους που μπορεί να συνοψιστούν στην ισονομία, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και της επικράτησης του κράτους δικαίου με τη συνδρομή πάντα όλων”, τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κληρίδης είπε πως “πολλές από τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα αναμένεται ότι θα είναι δυσάρεστες για κάποιους,” προσθέτοντας ότι ο ίδιος ευελπιστεί ότι «θα κριθούν με αμεροληψία με ακριβώς την ίδια αμεροληψία από την οποία οι αποφάσεις αυτές, σας διαβεβαιώνω, ότι θα διέπονται».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα είναι σεβαστές οι αποφάσεις αυτές και θα υπόκεινται σε καλόπιστη κριτική.

Στην τελετή παρέστησαν ο παρατηθείς Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτριος Χατζηχαμπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο Πρόεδρος

Διαβάστε Επίσης