Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΝτάουνερ: Η λύση του Κυπριακού θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία

Ντάουνερ: Η λύση του Κυπριακού θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία

-

Σεπτέμβριος 2013

Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα δώσει τεράστια ώθηση στην κυπριακή οικονομία, γεγονός που θα δημιουργήσει καλύτερο κλίμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ντάνουνερ είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη βάση του δείπνου που παρέθεσε χθες βράδυ στους εκπροσώπους των δύο ηγετών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

Ανέφερε ότι η προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβρη συνεχίζεται και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία.

«Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της προετοιμασίας με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες σύντομα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εκφράσει στο πιο πρόσφατο του ψήφισμα την ελπίδα οι συνομιλίες να επαναρχίσουν τον Οκτώβρη», είπε.

Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να γίνει σωστή προετοιμασία προκειμένου οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών να είναι παραγωγικές, να αποφέρουν αποτέλεσμα και να οδηγήσουν σε μια συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση.

«Εμείς, τα Ηνωμένα Εθνη, είμαστε ικανοποιημένοι με την ποιότητα της προετοιμασίας», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν, ο κ. Ντάουνερ απέφυγε να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να γίνει πολλή προετοιμασία προτού επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ανέφερε ότι «το σημαντικό είναι να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών για το πώς ακριβώς οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αποτέλεσμα και μέχρι να επιτευχθεί αυτό οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν».

Πρόσθεσε ότι κατά το χθεσινό δείπνο «έγινε μια καλή συζήτηση για το πώς θα προετοιμαστούμε για την αρχική συνάντηση των ηγετών, όμως, θα υπάρξει σειρά συναντήσεων σε επίπεδο αντιπροσώπων και συζητήσεις με εμάς κατά τις επόμενες εβδομάδες για να σιγουρευτούμε ότι η προετοιμασία γίνεται σωστά».

Σε ερώτηση αν έχει συμφωνηθεί το θέμα που θα τεθεί πρώτο στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά και επανέλαβε ότι στόχος είναι η επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Θα πρέπει να εργαστούμε για τη μεθοδολογία για να σιγουρευτούμε ότι οι συνομιλίες θα λειτουργήσουν πολύ καλά», είπε.

Είπε ότι η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων έχει αλλάξει από καιρό εις καιρό.

«Θέλουμε να βλέπουμε τη μεθοδολογία να βελτιώνεται πάντοτε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να επιτύχουν οι συνομιλίες», σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσον η πρόταση του Προέδρου για την Αμμόχωστο είναι στο τραπέζι και αν υπάρχει πρόοδος επί του θέματος αυτού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωστόσο δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου.

Είπε, επίσης, ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσει και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Άχμετ Νταβούτογλου την Παρασκευή.

Κληθείς να πει αν το θέμα της Αμμοχώστου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αν επιτευχθεί συμφωνία για οτιδήποτε, αυτό είναι υποβοηθητικό».

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «χρειάζεται να υπάρξει πολλή προσπάθεια στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και πολλή προσπάθεια στο να αναπτερωθούν οι ελπίδες του κόσμου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και της διεθνούς κοινότητας».

«Όλοι μας στη διεθνή κοινότητα, καθώς και οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θέλουμε να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κολλήσει σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις που ποτέ δεν οδηγούν κάπου. Και μετά από 39 χρόνια, δικαιολογημένα ο κόσμος αισθάνεται έτσι. Και πιστεύω ότι πολλοί Κύπριοι αισθάνονται έτσι με συζητήσεις που έχω μαζί τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο για να υπάρξει μια νέα σπίθα ενθουσιασμού σε αυτή τη διαδικασία, να αναπτερώσουμε τις ελπίδες του κόσμου, να διασφαλίσουμε ότι έχουν λογικές και θετικές προσδοκίες, ότι επιτέλους μετά από 39 χρόνια και περισσότερο κάτι μπορεί να γίνει».

«Ο Πρόεδρος έχει τις ιδέες του και εμείς δεν είμαστε εναντίον αυτών των ιδεών. Φυσικά στα Ηνωμένα Εθνη, η γενική μας άποψη είναι ότι θα θέλαμε να υπάρξει μια νέα σπίθα ενθουσιασμού σε αυτή τη διαδικασία, μια νέα αίσθηση ενέργειας, μια νέα αίσθηση ελπίδας και προσδοκίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αν οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες μπορούν να βρουν πρωτοβουλίες που θα δώσουν αυτή τη σπίθα, τότε τα Ηνωμένα Εθνη θα τις καλωσορίσουν».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα μεταβεί και στην Αθήνα την επόμενη φορά που θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Σε ερώτηση αν η οικονομική κρίση που διέρχεται η Κύπρος αποτελεί ευκαιρία ή εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι κάποιοι Κύπριοι θεωρούν ότι αν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, αυτό θα αυξήσει το βαθμό εμπιστοσύνης για την οικονομία και θα οδηγήσει σε σημαντικές νέες επενδύσεις στην Κύπρο.

Είπε ότι συχνά ο κόσμος αναφέρεται στα Βαρώσια, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα οδηγούσε στην ανοικοδόμηση των Βαρωσίων κάτι που θα περιελάμβανε τεράστιες επενδύσεις, αποζημιώσεις περιουσιών και θα υπήρχε επιπρόσθετη ροή χρημάτων στην κοινότητα απ’ αυτό.

Γενικά, είπε, το επιχείρημα που μπορεί να προβάλει κάποιος είναι ότι η λύση του Κυπριακού «θα δώσει στην οικονομία, περιλαμβανομένης της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων, όχι απλά μια μικρή αλλά μια τεράστια ώθηση και θα δημιουργούσε καλύτερο κλίμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων».

Από την άλλη πλευρά, είπε, ορισμένοι αισθάνονται πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή «και δεν θέλουν να τους φοβίζουν όταν είναι ευάλωτοι και αυτό είναι επίσης κατανοητό».

Διαβάστε Επίσης