Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Κατάλαβε το! Εντός του Μνημονίου θα χάσουμε μια ολόκληρη γενιά -...

ΓΝΩΜΕΣ: Κατάλαβε το! Εντός του Μνημονίου θα χάσουμε μια ολόκληρη γενιά – Tου Χάρη ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014

Πόσα θα αντέξει αυτός ο λαός; Για ποια ανάπτυξη μιλάτε; Τι είδους επανεκκίνηση εννοούν οι κυβερνώντες; Μήπως αυτή που θα μας φορολογήσουν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε; Μήπως αυτή που ο λαός μας θα ξενιτευτεί για ένα καλύτερο μέλλον;

Έχουν περάσει εφτά μήνες διακυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη και έχω την εντύπωση ότι πέρασαν δεκαετίες. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, αυτή η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για το πώς να υποδουλωθούμε.

Ο κόσμος δεν έχει δουλειά, δεν έχει λεφτά και δυστυχώς οι κυβερνώντες με τις πολιτικές τους, τον σπρώχνει προς την ξενιτιά. Αυτά ακούμε πλέον καθημερινά έξω στους δρόμους, στις γειτονιές, στα χωριά στην κοινωνία ολόκληρη και οι κυβερνώντες σφυρούν αδιάφορα.

Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, τα έχει χαμένα, δεν ξέρει τι να πιστέψει και τι όχι. Δικαιολογημένα βέβαια. Μας έλεγαν προεκλογικά ότι με το που θα υπογράψουμε Μνημόνιο η ζωή μας θα αλλάξει. Δεν είπαν όμως την αλήθεια. Προς ποια κατεύθυνση θα άλλαζε η ζωή μας; Της φτωχοποίησης του λαού ή της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής; Προεκλογικά φωνασκούσαν για το δεύτερο, μετεκλογικά υλοποιούν το πρώτο. Κι ας ακούμε από τους κυβερνώντες, τον Αρχιεπίσκοπο και τα γνωστά φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια – ΜΜΕ πως, οι δείκτες της οικονομίας οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως όλοι αυτοί να έχουν υπόψη τους ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Επί της ουσίας όσο κι αν προσπαθούν να ωραιοποιούν την κατάσταση και για να είμαστε ειλικρινείς πρώτιστα με τον εαυτό μας, αυτή η κυβέρνηση έχει αυτοαναιρεθεί ουκ ολίγες φορές ξεχωρίζοντας τα πιο κάτω:

$1Για τη δέσμευση μη κουρέματος των καταθέσεων

$1Ενδιάμεσο, «έτοιμο» δάνειο που έλεγε προεκλογικά ο κ. Αναστασιάδης

$1Την καλυτέρευση του Μνημονίου λόγω των «φίλων» που έχει στην Ε.Ε.

$1Τη δέσμευση ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν μεγάλοι κερδοφόροι Ημικρατικοί Οργανισμοί

$1Οι οποιεσδήποτε φορολογίες επιβληθούν στο λαό θα είναι ισομερείς

Βεβαίως όλα τα πιο πάνω είναι έπεα πτερόεντα γιατί από «Άνοιξη» που δεσμεύτηκε ο κ. Αναστασιάδης έφερε βαρυχειμωνιά μακράς διαρκείας. Η ανεργία βρίσκεται κοντά στις 80 χιλιάδες, οι μαθητές μας πληρώνουν για να πηγαίνουν στο σχολείο τους, λαός και νεολαία πληρώνουν για τη δημόσια υγεία τους, σχολεία και βρεφοκομικοί σταθμοί κλείνουν και είμαστε πολύ κοντά να ξεκινήσει η κατάσχεση κατοικιών από τις τράπεζες.

Η ιστορία όλους θα μας κρίνει. Αυτοί που είχαν καθήκον να προστατέψουν το λαό αποδείχθηκαν τελικά υπηρέτες και καλά υπάκουα παιδιά των Τροϊκανών. Μπροστά σε αυτά ο λαός δεν έχει άλλη επιλογή από το να συσπειρωθεί, να ανασυγκροτηθεί και να αντεπιτεθεί, όχι να θυσιαστεί και να ηττηθεί. Καθήκον και χρέος μας έναντι της ιστορίας μας και των γενεών που θα έρθουν είναι η άρνηση της υποταγής, της υποδούλωσης και της απώλειας ηθικών αξιών.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, φοιτητές και μαθητές της Κύπρου όσες πίκρες, απογοητεύσεις, πισωγυρίσματα κι αν έχουν γίνει θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Για να ξεπεράσουμε τη μοιρολατρία όμως, πρέπει ενωμένοι να εναντιωθούμε σαν μια φωνή στο μνημονιακό ζυγό και τους εδώ υπηρέτες τους, αυτούς που καθημερινά μας εξοντώνουν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά. Αυτούς που δεν σε αφήνουν σήμερα «να έχεις ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι σου».

Με το Μνημόνιο δεν μπορούμε να έχουμε ευοίωνο μέλλον. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στις χώρες της Ευρώπης. Στην Κύπρο ντόπιοι και ξένοι θα μας οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και διλλήματα. Την ώρα που θα λιμοκτονούμε, τότε ως «καλοί σωτήρες» θα μας φέρουν μια πακετοποιημένη «λύση» με το τρίπτυχο: Κυπριακό – Οικονομία – Φυσικό Αέριο. Ας τους χαλάσουμε τα σχέδια όσο ισχυροί και αν νομίζουν πως είναι. Γκρεμίζοντας τους τα σχέδια κτίζουμε παράλληλα μαζί την Κύπρο που πραγματικά μας αξίζει. Την Κύπρο της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Χάρης Καράμανος

Γ.Γ. του Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Διαβάστε Επίσης