Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΔιάγγελμα Ομπάμα απόψε προς το αμερικανικό έθνος για τη Συρία

Διάγγελμα Ομπάμα απόψε προς το αμερικανικό έθνος για τη Συρία

-

2013

Διάγγελμα θα απευθύνει απόψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς το αμερικανικό έθνος σχετικά με το θέμα της Συρίας και την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στη Δαμασκό, καθώς η ρωσική πρόταση για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου έδωσε άλλη τροπή στην πολιτικο-διπλωματική κούρσα των τελευταίων ημερών.

“Αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική εξέλιξη”, δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Ομπάμα, υιοθετώντας έναν περισσότερο συμβιβαστικό τόνο και έχοντας να αντιμετωπίσει μίαν αμερικανική κοινή γνώμη εχθρική απέναντι στην επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παρενέβη χθες αιφνιδιαστικά στις εξελίξεις ανακοινώνοντας ότι πρότεινε στο συριακό καθεστώς την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού της οπλοστασίου και την καταστροφή του.

Η Συρία έσπευσε να χαιρετίσει τη ρωσική πρόταση, δια του Υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν πρότεινε τη δημιουργία ζωνών στη Συρία, οι οποίες να τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και όπου θα μπορούν να συγκεντρωθούν και να καταστραφούν τα χημικά όπλα.

Διαβάστε Επίσης