Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠροτεραιότητα η διασφάλιση ότι οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν θα έχουν θετική...

Προτεραιότητα η διασφάλιση ότι οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν θα έχουν θετική κατάληξη, δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

-

Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 05 Σεπτέμβριος 2013

Η προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη θα έχουν θετική κατάληξη, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με τον ΓΓ του τ/κ Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν, ο κ. Κυπριανού είπε πως η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο επηρεάζει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι μια δίκαιη λύση του προβλήματος θα δώσει ώθηση στην οικονομία. «Τώρα έχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συμφωνημένης λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», ανέφερε.

Όπως τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η λύση θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο που έχουν σταματήσει, προσθέτοντας ότι οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν θα πρέπει να θεωρηθούν συμφωνημένες.

Οσον αφορά το έγγραφο του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν συμφωνούν πλήρως με το περιεχόμενο, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι εάν επιθυμούμε την εξεύρεση λύσης είναι σημαντικό να γίνουν σεβαστές οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν από τους προηγούμενους ηγέτες.

Ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια λύση η οποία δεν θα στηρίζεται στα σωστά θεμέλια και δεν θα βρίσκεται εντός των συμφωνημένων πλαισίων. «Αυτοί που θα προσπαθήσουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους σοβαρά», δήλωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

Από την πλευρά του ο κ. Ιζτζιάν, στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε και αυτός την άποψη ότι οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που τις άφησαν οι τέως ηγέτες Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις του κόμματος του είναι για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, για εξεύρεση λύσης σύντομα και για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν, είναι σύμφωνες με αυτές του ΑΚΕΛ.

Εξέφρασε στη συνέχεια τη διαφωνία του με τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη να απορρίψει κάποια από τα συμφωνηθέντα μεταξύ των προηγούμενων ηγετών, όπως η πολιτική ισότητα, η διασταυρούμενη ψήφος, και η εκ περιτροπής Προεδρία, και πρόσθεσε πως τέτοιες προσπάθειες είναι ενάντια στην πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Ιζτζιάν εξέφρασε την στήριξη του κόμματος σε μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, καθώς και σε μια λύση που θα διασφαλίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και θα δημιουργεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μέλος της ΕΕ. «Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια αλλαγής αυτής της λύσης», πρόσθεσε.

Είπε πως το κόμμα του στηρίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εφόσον αυτά υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια τελική διευθέτηση, και συμβάλουν στη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Πρόσθεσε πως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και ως αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν, θα επιταχύνει τη διαδικασία λύσης και θα φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά. Συμπλήρωσε ότι αυτό το μέτρο θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την ειρηνευτική διαδικασία και να στηρίξει μια συνολική διευθέτηση.

Απαντώντας σε κοινή ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου δεν είχε επιτευχθεί καμία πρόοδος, ενώ την ίδια άποψη είχε και ο κ. Ιζτζιάν, ο οποίος εξέφρασε, και πάλιν τη διαφωνία του με την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να αποσύρει κάποιες από τα σημεία συμφωνίας, όπως η εκ περιτροπής Προεδρία, η πολιτική ισότητα και η διασταυρούμενη ψήφος.

Διαβάστε Επίσης