Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ανάβει η φλόγα» σήμερα στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ

«Ανάβει η φλόγα» σήμερα στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ

-

Η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου, διαδικασία γνωστή ως «άναμμα της φλόγας», πραγματοποιείται σήμερα στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Ελληνας, η διαδικασία αυτή θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε με αρκετή ακρίβεια την πίεση και την ποιότητα του κοιτάσματος. Συγκεκριμένα, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια.

Ο κ. Ελληνας δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και β’ επιβεβαιωτική γεώτρηση, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των μετρήσεων.

Στις 22 Αυγούστου η Delek Drilling και η Avner Oil, εταίροι της Noble στο τεμάχιο 12, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η απόφαση για την δοκιμή παραγωγής γεώτρησης. Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα.

Η Noble εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως.

Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 για σκοπούς για ερευνητικής γεώτρησης η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.

Διαβάστε Επίσης