Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣταθερά αντίθετοι στη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας οι Βρετανοί

Σταθερά αντίθετοι στη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας οι Βρετανοί

-

2013

Η αντίθεση των Βρετανών πολιτών στο ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος αποτυπώνεται εκ νέου σε δύο ακόμα δημοσκοπήσεις.

Η έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας Independent δείχνει ότι οι Βρετανοί σε ποσοστό 57% διαφωνούν με την επέμβαση στη Συρία, έστω μόνο από τις ΗΠΑ, ακόμα και αν έχει ως σκοπό την αποτροπή χρήσης χημικών ουσιών. Το 29% συμφωνεί με μια τέτοια επέμβαση.

Τέσσερις στους πέντε θεωρούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να γίνει μόνο εφόσον υπάρχει εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη, με το 15% να διαφωνεί. Εξάλλου, στην ερώτηση κατά πόσο η εμπειρία της εισβολής στο Ιράκ το 2003 σημαίνει ότι η Βρετανία πρέπει να απέχει από ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή στο προσεχές μέλλον, το 62% απαντά «ναι» και το 31% «όχι».

Στη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Times, το 49% των Βρετανών έναντι ποσοστού 37% θεωρεί ότι εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του Μπασάρ αλ Άσαντ για τις επιθέσεις με χημικά όπλα, τότε η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να συγκληθεί ξανά για να συζητήσει τις εξελίξεις. Παρόλα αυτά, επίσης το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ακόμα και αν προκύψουν πειστικές αποδείξεις κατά του προέδρου Άσαντ και το Κογκρέσο εγκρίνει τη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, η Βρετανία δεν θα πρέπει να αναμιχθεί στην επιχείρηση. Το 36% αντίθετα πιστεύει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα συντρέχουν λόγοι ώστε ο πρωθυπουργός να ξαναζητήσει από τους βουλευτές την έγκριση βρετανικής στρατιωτικής δράσης.

Οι δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται μία ημέρα μετά από τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών που απέκλεισαν την πιθανότητα βρετανικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ δεν απέκλεισε απόλυτα το ενδεχόμενο. Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων είπε ότι για να επανεξεταστεί το θέμα θα πρέπει «να αλλάξουν σημαντικά οι περιστάσεις». Η κυβέρνηση τελεί υπό έντονη πίεση από στελέχη κυρίως των Συντηρητικών που ζητούν νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων εφόσον παρουσιαστούν νέες αποδείξεις κατά του προέδρου Άσαντ.

Διαβάστε Επίσης