Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: Πράσινο φως από το Κογκρέσο προτού πατήσει το...

ΓΙΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: Πράσινο φως από το Κογκρέσο προτού πατήσει το κουμπί ζήτησε ο Ομπάμα

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 31 Αύγουστος 2013

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Την απόφασή του να προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας αφού όμως προηγουμένως λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό το απόγευμα του Σαββάτου.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο Ομπάμα ανέφερε ότι παρότι θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, θέλησε να διεξαχθεί η συζήτηση για το θέμα στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο και κάλεσε να αποφασίσει με γνώμονα την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δήλωσε ότι σέβεται την άποψη όσων ζητούν επιφυλακτική προσέγγιση στη συριακή κρίση, αλλά η δική του θέση είναι ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν αδρανείς.

Μη απάντηση στη χρήση χημικών όπλων, είπε, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε σε όσους παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες!», είπε χαρακτηριστικά

OBAMA LEFKOS OIKOS«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε ό,τι συνέβη στη Δαμασκό» είπε επίσης ο Πρόεδρος Ομπάμα που αναφερόμενος στη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου την περιέγραψε ως τη χειρότερη του 21ου αιώνα προσθέτοντας ότι συνιστά προσβολή εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι βάσει των στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της αμερικανικής κυβέρνησης πίσω από τις χημικές επιθέσεις κατά αμάχων βρίσκεται το καθεστώς Ασαντ.

Στέλνοντας δε μήνυμα στη Δαμασκό, τόνισε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ είναι απολύτως έτοιμες να προχωρήσουν σε επίθεση, η οποία, όπως είπε, μπορεί να εκδηλωθεί «όποια στιγμή το επιλέξουμε».

Περιγράφοντας την ενδεχόμενη επέμβαση μίλησε για επίθεση «περιορισμένου χαρακτήρα», εναντίον «συγκεκριμένων κυβερνητικών στόχων».

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι κατανοεί τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού για το ενδεχόμενο νέου πολέμου, καθησυχάζοντας πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο τρίτων.

Τέλος, τόνισε ότι γνωρίζει ότι ο Αμερικανικός λαός είναι κουρασμένος από τους πολέμους, υπογραμμίζοντας όμως ότι «η χώρα θα είναι ισχυρότερη αν δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο», που θα αποφασίσει με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα. Επίσης, πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι κρατάνε το λόγο τους και τις υποχρεώσεις τους»

Η επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί το νωρίτερο στις 9 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης