Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ - Και ‘σεις τα ίδια παραμύθια…- Του Παναγιώτη ΠΑΤΤΙΧΗ

ΓΝΩΜΕΣ – Και ‘σεις τα ίδια παραμύθια…- Του Παναγιώτη ΠΑΤΤΙΧΗ

-

2014

Tου Παναγιώτη ΠΑΤΤΙΧΗ

Μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο δρούμε σήμερα, η αστική τάξη, στο βωμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, θέλει να αλώσει ότι αντιστέκεται στο σάπιο σύστημα και να θέσει υπό τον έλεγχο της οτιδήποτε εξυπηρετεί τα συμφέροντα της.

Ο έλεγχος των ΜΜΕ και κυρίως των ιδιωτικών, από την δεξιά στην Κύπρο, ήταν και είναι δεδομένος. Όμως τα τελευταία 6 χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ έκανε εξόφθαλμη την πλήρη ταύτιση της με τις πολιτικές θέσεις της δεξιάς (τα οικονομικά τους συμφέροντα ήταν εκ φύσεως ταυτισμένα με αυτή) και μετατράπηκαν σε γραφεία τύπου της δεξιάς και μερίδα αυτών δεκανίκια για την ακροδεξιά.

Και όλα αυτά ξεκίνησαν από την 28.02.2008. Όταν στον τόπο τον οποίο παραδοσιακά έλεγχαν με άτομα της αστικής δεξιάς, εκλέγηκε Πρόεδρος, ο μέχρι πρότινος ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

«Οι άρχοντες φοβήθηκαν μην πάθουνε ζημιά», λέει το γνωστό και πάντα επίκαιρο άσμα και έτσι έπιασαν εργολαβικά δουλειά, έχοντας ένα και μοναδικό στόχο. Την εξόντωση του ΑΚΕΛ , την απαξίωση του στις συνειδήσεις του λαού και τη διασφάλιση ότι ποτέ ξανά στο νησί δεν θα κυβερνήσει Αριστερός πρόεδρος.

Με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγινε στροφή στην κοινωνική πολιτική του κράτους δίδοντας στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα επιδόματα για να ζήσουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή. Οι συνταξιούχοι πήραν πασχαλινό επίδομα, αυξήθηκαν οι χαμηλές συντάξεις τους, ενώ οι μονογονιοί και οι πρόσφυγες έλαβαν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ στήριξη από την κυβέρνηση αυτή. Επίσης επιτεύχθηκε αναβάθμιση του οδικού δικτύου, έγιναν δρόμοι, για να μετακινούνται οι φοιτητές, οι μαθητές, οι συνταξιούχοι ΔΩΡΕΑΝ με τα λεωφορεία, λύθηκε μια για πάντα το υδατικό και το πιο σημαντικό βεβαίως η εύρεση υδρογονανθράκων και η προοπτική του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά βεβαίως αποκρύβονται από τα ΜΜΕ του κατεστημένου. Η στάση που τήρησαν τα πλείστα ΜΜΕ στο θέμα της εξεύρεσης υδρογονανθράκων ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Παρουσίασαν το όλο θέμα σαν κάτι το οποίο ήταν δεδομένο, κάτι το οποίο θα γινόταν ούτως ή άλλως. Και δεν απένειμαν έστω και τυπικά τα συγχαρητήρια τους στην κυβέρνηση για την πολιτική την οποία άσκησε παρά τις βαρύγδουπες απειλές της Τουρκίας. Και όμως η κυβέρνηση προχώρησε και άφησε την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον αυτού του τόπου.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ

Οι μάσκες όμως έπεσαν μετά το τραγικό συμβάν στη ναυτική βάση στο Μαρί. Σύσσωμα τα ΜΜΕ με τους πολιτικούς τους καθοδηγητές έβγαλαν το πόρισμα. Ο δολοφόνος Δημήτρης Χριστόφιας να φυλακιστεί. Ο στόχος τους ήταν ένας. Η αποδυνάμωση και αν είναι δυνατόν η διάλυση του ΑΚΕΛ. Του Κόμματος με την μεγαλύτερη προσφορά στην Κύπρο.

Λογάριασαν λάθος και πάλι!

Και μέσα σε όλα αυτά η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση χτυπά και την Κύπρο. Και πάλι, αποφάνθηκαν, για όλα φταίει ο κομμουνιστής Δημήτρης Χριστόφιας και το κόμμα του, αφού δεν έλαβε μέτρα που να φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων τα βάρη της κρίσης. Συντονισμένα επέρριπταν ευθύνες στο ΑΚΕΛ και στην κυβέρνηση και άφηναν στο απυρόβλητο αυτούς ,που ήταν οι υπαίτιοι για την κάθοδο της Τρόικα στην Κύπρο. Τους τραπεζίτες, τον τότε διοικητή της ΚΤ και τους πολιτικούς τους καθοδηγητές. Καθημερινά έκαναν παρέλαση οι δεξιοί ψάλτες σε όλα τα ΜΜΕ με μοναδικό στόχο να πείσουν την κοινή γνώμη για την ανικανότητα δήθεν του ΑΚΕΛ.

Όμως ο καιρός πέρασε, «ο κόσμος ξέχασε» και εκλέγηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης. Οι προεκλογικές του υποσχέσεις πολλές. Θα σώσει την Κύπρο από την κατρακύλα που την «έσυρε το ΑΚΕΛ» , θα δώσει ώθηση στην οικονομία και άλλες πολλές φανφάρες. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Αντ’ αυτού ήρθε η 15η Μαρτίου με το κούρεμα των καταθέσεων, οι φόροι αυξήθηκαν και αυξάνονται σε όλα τα στρώματα του λαού, οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν στο ελάχιστο ή κόπηκαν, οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι ένα βήμα πριν το ξεπούλημα σε ιδιώτες κεφαλαιοκράτες και το κυπριακό μπήκε σε νατοϊκή τροχαία όπως ο κύριος Πρόεδρος υποσχέθηκε στα αφεντικά του προεκλογικά.

Αν επιτυγχανόταν ο στόχος που έθεσαν για αποδυνάμωση του Λαϊκού Κινήματος της Αριστεράς στην Κύπρο, τότε θα τους ήταν πολύ πιο εύκολο να εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές τους πολιτικές, με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις τους. Όμως και σε ότι αφορά το Κυπριακό θα επιδιώξουν μια λύση σχεδιασμένη από το ΝΑΤΟ για να εξυπηρετεί τα δυτικά καπιταλιστικά συμφέροντα.

Ο λαός πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο στον οποιό τον σέρνουν τα ΜΜΕ και να αντισταθεί. Να κινητοποιηθεί για να μην χάσει τις κοινωνικές και εργασιακές του κατακτήσεις, μέσα σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση κατά των εργαζομένων. Να παλέψει για μια Κύπρο έξω από την Τρόικα. Να επαγρυπνεί και να αντιστέκεται στα οποιαδήποτε νατοϊκά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Όσο για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος υποφέρει και πεινά και αυτοί τα ίδια παραμύθια…

Μέλος του Κ.Σ της ΕΔΟΝ

Διαβάστε Επίσης