Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑποκάλυψη – βόμβα από τον Όλι Ρεν που καρφώνει τον Αναστασιάδη για...

Αποκάλυψη – βόμβα από τον Όλι Ρεν που καρφώνει τον Αναστασιάδη για το κούρεμα των καταθέσεων

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 27 Αύγουστος 2013

ΗΤΑΝ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ, ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΗΦΘΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ!

Το κούρεμα των καταθέσεων ήταν μονομερής δέσμευση των Κυπριακών Αρχών η οποία δεν αποτελεί μέρος του Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο συνήφθη αργότερα, δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, σε απάντηση στην Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου η οποία του υπέβαλε ερωτήματα για τις επιπτώσεις, λόγω του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που στάληκε από το γραφείο της κ. Παπαδοπούλου, έθεσε στον κ. Ρεν το γεγονός ότι “οι ρυθμίσεις του κουρέματος τροποποιούν ριζικά τη μετοχική δομή της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν”. Επιπρόσθετα η Ευρωβουλευτής υπέβαλε το ερώτημα , “κατά πόσο γνώριζε η Επιτροπή, ότι οι ενέργειές της θα άλλαζαν ριζικά την κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας Κύπρου και ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ο έλεγχος της τράπεζας να περάσει στα χέρια των λεγόμενων `Ρώσων ολιγαρχών`”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρεν αναφέρει πως η Κομισιόν “ήταν ενήμερη για το γεγονός ότι η ανταλλαγή των μη ασφαλισμένων καταθέσεων με μετοχές θα καθιστούσε τους κατόχους μη ασφαλισμένων καταθέσεων κατόχους μετοχών”.

“Η Επιτροπή, δεν είναι σε θέση να σχολιάσει ούτε την αντίληψη που έχει σχηματίσει το κοινό για αυτούς τους καταθέτες και νυν μετόχους, ούτε την προέλευση των καταθέσεων αυτών”, απάντησε ο κ. Ρεν. Πρόσθεσε ότι “η συμμετοχή των μη ασφαλισμένων καταθέσεων (bail-in) στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, αποτελεί μονομερή δέσμευση των κυπριακών αρχών, η οποία δεν αποτελεί μέρος του Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο συνήφθη αργότερα”.

Οπως αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πολιτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου “αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.”.

Όπως επισημαίνει ο Όλι Ρέν, οι κυπριακές αρχές έλαβαν δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, δίνοντάς της έτσι τη δυνατότητα να αποφύγει τη διαδικασία εξυγίανσης και να επιστρέψει σε κανονικές δραστηριότητες.

«Οι αρχές έχουν επίσης εκπονήσει ένα σαφές πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πριν από το τέλος του έτους», προσθέτει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης γενικότερα.

Διαβάστε Επίσης