Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπό τις αρχές Μαρτίου γνώριζε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για το κούρεμα των...

Από τις αρχές Μαρτίου γνώριζε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για το κούρεμα των καταθέσεων

-

Τρίτη, 27 Αύγουστος 2013

ΠΑΡΑΔΟΧΗ – ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ: ΣΤΟ EUROGROUPΤΗΣ 5ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ

>>> Ο ΠΙΚΗΣ ΔΕΝ … «ΕΠΕΤΡΕΨΕ» ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ

Από τις αρχές Μαρτίου 2013, γνώριζε η κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα γινόταν κούρεμα των καταθέσεων. Ομολογία – παραδοχή από τον ίδιο τον Πρόεδρο στην Επιτροπή Πική για την οικονομία.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι σε «άτυπες» συναντήσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, στο Eurogroup στις 4 και 5 Μαρτίου, λέχθηκε για πρώτη φορά ότι θα μπορούσαν να είναι όλα στο τραπέζι, μη εξαιρουμένου του bail in δηλαδή του κουρέματος καταθέσεων δήλωσε στην επιτροπή Πική ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στην κατάθεσή του ο νυν πρόεδρος ανέφερε ότι οποιαδήποτε πρόταση για κούρεμα ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών μελών, σημειώνοντας τι η απόφαση για bail- in ήταν μια προειλημμένη απόφαση που άρχισε από τις Συνόδους των G20 και λόγω της μη λήψης έγκαιρων μέτρων.

Ο κ Αναστασιάδης ανέφερε στην κατάθεσή του ότι αν δεν υπήρχε συμφωνία και κατάληξη σε πρόγραμμα στήριξης η Κύπρος επρόκειτο να οδηγηθεί σε άτανκτη χρεοκοπία και σε κατάρρευση των τραπεζών καθώς η Ευρωπαική κεντρική τράπεζα θα σταματούσε την έκτακτη ρευστότητα.

Ως εκ τούτου ανέφερε, το κράτος θα έπρεπε να εξεύρει 36,5 δις ευρώ για να καλύψει τους καταθέτες την τρύπα του ELA και τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις.

Ο κ Αναστασιάδης υποστήριξε ότι βρέθηκε προ του διλήμματος είτε να πει ένα ηρωικό όχι για μερικά 24ωρα ή να αποδεχθεί την τελική πρόταση, προσμετρώντας τα δεδομένα και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.

“Προτίμησε ,είπε, να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός, και πρόσθεσε πως στο πρώτο κούρεμα η συνεισφορά ουσιαστικά θα γινόταν μόνο μια φορά και παράλληλα θα διασώζονταν ταμεία προνοίας.

Κληθείς να σχολιάσει την ετοιμασία νομοσχεδίων που αφορούσαν αποκοπή ποσοστού καταθέσεων με οδηγίες του υπουργείου οικονομικών ο Πρόεδρος είπε ότι η τελική απόφαση του Eurogroup για κούρεμα δεν έχει σχέση με τα εν λόγω νομοσχέδια.

Ανέφερε ότι παρόλο που ο κ. Σαρρής δεν τον είχε ενημερώσει για αυτή του την πρωτοβουλία, η κίνηση αυτή ήταν προς την ορθή κατεύθυνση. Ο κ Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι σε περίπτωση που το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο, θα υπήρχαν ιδιωτικοποιήσεις.

Σημείωσε παράλληλα ότι η περίοδος χάριτος που δόθηκε στον Πρόεδρο Χριστόφια ήταν για το Κυπριακό και όχι για την οικονομία.

Με την κατάθεση Αναστασιάδη κλείνει ο κύκλος των καταθέσεων ενώπιον του τριμελούς σώματος. Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΠΕΡΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ…

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής δεν επέτρεψε στον πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει διευκρινίσεις σε σχέση με συγγενείς του οι οποίοι είχαν αποσύρει καταθέσεις λίγα 24ωρα μετά την επιβολή κουρέματος.

Συγκεκριμένα χωρίς να του υποβληθεί σχετικό ερώτημα, ο κ. Αναστασίαδης λίγο πριν να ολοκληρωθεί η κατάθεση του παρακάλεσε τον κ Πική για να καταθέσει έγγραφο που αφορά καταγγελίες σε συγγενικά του πρόσωπα.

Ο κ. Πικής το διέκοψε και του υπέδειξε ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της επιτροπής.

Ως γνωστόν κατά την ορκωμοσία της επιτροπής ο Πρόεδρος κάλεσε το σώμα να εξετάσει κατά προτεραιότητα τα όσα αμέσως ή εμμέσως αποδίδονται στον ίδιο, τόσο σε ότι αφορά τους εξ’ αγχιστείας συγγενείς του, όσο και στις συναλλαγές του Δικηγορικού Γραφείου, του οποίου μέχρι πρότινος ήταν συνέταιρος.

Διαβάστε Επίσης