Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΣε τέλμα οι διαπραγματεύσεις στα κατεχόμενα για το σχηματισμό «κυβέρνησης»

Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις στα κατεχόμενα για το σχηματισμό «κυβέρνησης»

-

2013

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα κατεχόμενα όσον αφορά το σχηματισμό «κυβέρνησης», αφού οι συνομιλίες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος με το Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα. Χθες συνήλθαν τα συλλογικά όργανα και των δύο κομμάτων.

Ο τ/κ Τύπος δίδει σήμερα πρωτοσέλιδα προτεραιότητα στη χθεσινή τετράωρη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ, όπου δεν υπήρξε οριστικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την «Κίπρις», πρώτα συνεδρίασε το πολιτικό γραφείο και στη συνέχεια η κεντρική επιτροπή, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η μη κατάληξη σε συμφωνία των επαφών ΡΤΚ-ΔΚ, αλλά δεν μπόρεσε να ληφθεί μια απόφαση για την τύχη αυτής της διαδικασίας. Νιώθοντας την ανάγκη να πάρει τις απόψεις των επαρχιακών οργανώσεων για το θέμα, το ΡΤΚ θα καθορίσει τη στρατηγική του για το σχηματισμό «κυβέρνησης» σε νέα συνεδρία της κεντρικής επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα, υπό το φως της απόφασης της βάσης του.

Μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος του ΡΤΚ Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, δήλωσε ότι «οι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον μας, θα ληφθούν αφού διαβουλευθούμε με τη βάση μας». Μέχρι τότε, είπε, δεν θα έχουν καμία συνάντηση με κανένα κόμμα, προσθέτοντας ότι θα αξιολογήσουν όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής του όρου εντολής. Σήμερα πρόκειται να δώσει διάσκεψη Τύπου αναφορικά με τις επαφές που είχε το κόμμα του με το ΔΚ-ΕΔ.

Η «Γενί Ντουζέν», που πρόσκειται στο ΡΤΚ, γράφει πρωτοσέλιδα ότι ούτε χθες βγήκε αποτέλεσμα από τις προσπάθειες για σχηματισμό συνασπισμού μεταξύ ΡΤΚ-ΔΚ, αλλά δεν έχουν ακόμη κοπεί όλες οι γέφυρες. Σημειώνει ότι οι συνεδριάσεις των επαρχιακών οργανώσεων του ΡΤΚ θα γίνουν απόψε και θα αξιολογηθούν όλες οι εναλλακτικές, περιλαμβανομένων των επαφών με το ΔΚ και το ΚΕΕ και της επιστροφής του όρου εντολής. Η «Αφρίκα» τονίζει ότι ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου που έλαβε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» έχει ακόμη μια εβδομάδα χρόνο.

Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει πρωτοσέλιδα ότι ο «βουλευτής» και πρώην πρόεδρος του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ δήλωσε ότι το κόμμα δεν πρέπει να φοβάται μια συνεργασία με το κόμμα Εθνικής Ενότητας και πως παρ’ όλους τους κινδύνους έχει το θάρρος να προσχωρήσει σε συνεργασία με το ΚΕΕ προς όφελος του «λαού». Στο ίδιο πρωτοσέλιδο φιλοξενούνται και δηλώσεις της επίσης «βουλευτού» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά, η οποία είπε πως δεν είναι όλα επιτρεπτά για να βγεις στην εξουσία, προσθέτοντας «ας μείνουμε στην αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τη «Χαλκίν Σεσί», λέγεται πως όσοι τηρούν σκληρή στάση έναντι του ΚΕΕ στο ΡΤΚ, δηλώνουν ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων είναι αδύνατη. Από την άλλη ο «βουλευτής» και μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΚΕΕ μέχρι σήμερα Χουσείν Οζγκιουργκιούν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι το κόμμα του συναντήθηκε δύο φορές με το ΡΤΚ, το οποίο μετά του έκλεισε την πόρτα, γύρισε προς το ΔΚ και εργάστηκε για έναν «συνασπισμό» μαζί τους. «Τώρα που αυτή η συνεργασία δεν μπόρεσε να επιτύχει έρχονται πάλι σε εμάς. Αυτό θα έχει ένα βαρύ αντίτιμο». Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι η μη κατάληξη σε αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ΡΤΚ-ΔΚ έχει δημιουργήσει έναν αέρα μπαϊραμιού (εορταστικό κλίμα) στο ΚΕΕ, όπου αναμένοντας το ΡΤΚ να τους χτυπήσει την πόρτα, το μοναδικό θέμα που συζητούν είναι η ίση συνεργασία. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα από το ΚΕΕ ανέφεραν ότι το κόμμα θα ζητήσει από το ΡΤΚ τα μισά «υπουργεία», δηλαδή πέντε και αναμένεται με ανυπομονησία η απάντησή τους.

Η «Χαβαντίς» γράφει για απάντηση από το ΔΚ-ΕΔ, η κεντρική επιτροπή του οποίου συνεδρίασε επίσης χθες και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Σερντάρ Ντενκτάς να αναζητήσει νέα συνεργασία για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνεργασίας, με το ΚΕΕ και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, εφόσον οι διαβουλεύσεις με το ΡΤΚ μείνουν χωρίς αποτέλεσμα. Όπως γράφει, με ανακοίνωσή του χθες το μεσημέρι το ΔΚ έσπευσε να αποδώσει ευθύνες για το μη αποτέλεσμα των επαφών στο ΡΤΚ.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΚ έγραφε χθες ότι ο λόγος που δεν υπήρξε θετική κατάληξη στις συνομιλίες με το ΡΤΚ ήταν ο διαμοιρασμός των «υπουργείων». Στην πρόταση του ΔΚ να τους δοθεί ένα από τα δύο «υπουργεία» δημοσιονομικών ή εσωτερικών, ο πρόεδρος του ΡΤΚ Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, προστίθεται, αρνήθηκε, ενώ το ΔΚ διέψευσε τις πληροφορίες ότι είχε ζητήσει και τα δύο αυτά «υπουργεία».

Στην ανακοίνωσή του, το Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις αναφέρει, επίσης, ότι παρ’ όλο που από την αρχή υπήρχαν διαφορές στο Κυπριακό, δήλωσαν ότι δεν θα σαμποτάρουν τη νέα διαδικασία συνομιλιών που θα ξεκινήσει, αλλά η έκφραση «Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος» είναι ενάντια στην πολιτική του ΔΚ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτό το είχαν δηλώσει ανοικτά, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό είχε αφεθεί να συζητηθεί στο επίπεδο των προέδρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΚ, είχε συμφωνηθεί ο διαμοιρασμός 6/4 για τα «υπουργεία» και μπροστά στην άρνηση του ΡΤΚ να δοθεί στο ΔΚ η θέση του «αναπληρωτή προέδρου» της «βουλής» με την επιμονή αυτή να δοθεί στο ΚΕΕ, το ΔΚ έθεσε στο τραπέζι την πρόταση για εκ περιτροπής «προεδρία» της «βουλής».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ότι το ΡΤΚ δεν είναι υποχρεωμένο στον Σερντάρ Ντενκτάς και αυτός πρέπει να κάτσει και να σκεφτεί, η ανακοίνωση του ΔΚ αφήνει αιχμές ότι εντός του ΡΤΚ υπάρχει μια ομάδα που θέλει να διαπραγματεύσεις μόνο εικονικά.

Διαβάστε Επίσης