Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΕΛ: Η ελάχιστη αξιοπιστία και υπόληψη της ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία...

ΑΚΕΛ: Η ελάχιστη αξιοπιστία και υπόληψη της ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία έχει συντριβεί

-

: Πέμπτη, 22 Αύγουστος 2013

Η ελάχιστη αξιοπιστία και υπόληψη, που πιθανώς είχε απομείνει στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, έχει συντριβεί πλήρως μετά και την απαράδεχτη πράξη της να επιχειρήσει τη φίμωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε το απόγευμα σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης.

Η ακατανόητη και αψυχολόγητη, όπως είπε, άρνηση της Επιτροπής να αποδεχτεί την ανάγνωση της κατάθεσης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, «αποτελεί το αποκορύφωμα στην αλυσίδα των ενεργειών και παραλείψεων από πλευράς της, που καταδεικνύουν μεροληψία, σκοπιμότητες, έλλειψη αντικειμενικότητας και κυρίως ένα προσχεδιασμένο αποτέλεσμα».

Ο κ. Λουκαίδης υπενθύμισε ότι εκτός από το ΑΚΕΛ, ο δικηγορικός σύλλογος και πολλοί άλλοι αμφισβήτησαν εξ υπαρχής την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη, αντί του άμεσου διορισμού ποινικών ανακριτών να διορίσει ερευνητική επιτροπή. Αμφισβήτηση, πρόσθεσε, την οποία φρόντισε η Επιτροπή με τα πεπραγμένα της να δικαιώσει πλήρως μέχρι του σημείου που για μέρες ολόκληρες, ακόμη και οι κυβερνώντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διάλυσης της.

Υπενθύμισε επίσης, τα όσα τραγελαφικά – όπως είπε – συνέβησαν στην Επιτροπή με την αλλαγή κατά 2/3 της σύνθεσης της, τις ερωτήσεις για δάνεια που δόθηκαν στο σωματείο Ομόνοια, για το γιατί δεν αποχώρησε το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση κ.ά. Σημείωσε δε τις δημόσιες καταγγελίες Καζαμία για αποσπασματική ανάγνωση πρακτικού του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν είχε καν ενώπιον του.

Υπενθυμίζουμε, συνέχισε, τις επιλεκτικές και στοχευμένες ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, αλλά και την επιλεκτική κλήση μαρτύρων, αφού όσοι συγκαλύπτουν πολιτικά τους τραπεζίτες και τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας τους μέσα από δημόσιες δηλώσεις ως αναντικατάστατους ή τους καλύτερους στον κόσμο, ποτέ δεν κλήθηκαν στην Επιτροπή. «Ούτε κλήθηκαν για να λογοδοτήσουν για την αποστέρηση από τα κρατικά ταμεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ούτε και για τις πράξεις υπονόμευσης της κυπριακής οικονομίας».

Όλα αυτά και πολλά άλλα, συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, καταμαρτυρούν την πραγματικότητα γύρω από τη διαδικασία παρωδία, όπως ανέφερε, που συντελείται μέσα από την Ερευνητική Επιτροπή. Εξηγούν, επίσης, και τη σημερινή απαράδεχτη, όπως είπε, στάση της Επιτροπής έναντι του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αναφορικά με τους απολογητές της Επιτροπής και μόνιμους πολέμιους τους τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ, οι οποίοι επικαλούνται την ανάγκη σεβασμού στους θεσμούς, δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί τους. Αυτό που στην πράξη όμως έγινε, είναι ότι η ίδια η Επιτροπή δεν έδειξε κανένα απολύτως σεβασμό στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από την απόπειρα φίμωσης του».

Κυρίως όμως, συνέχισε, δεν έδειξε κανένα σεβασμό απέναντι σ’ αυτό που υποτίθεται ότι αποτελεί στόχο της, που είναι η αναζήτηση της αλήθειας γύρω από τις καταστροφικές εξελίξεις στην οικονομία. «Αντί να αποδεχθεί να ακούσει τα όσα τεκμηριωμένα και στοιχειοθετημένα θα κατέθετε στην Επιτροπή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσει να φθάσει στην αλήθεια που υποτίθεται αναζητεί, επέλεξε μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά θα συνέβαλε σε αυτό το στόχο. Στην πράξη για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την Επιτροπή και όσους την διόρισαν δεν είναι η καταγραφή των πραγματικών ευθυνών και η απόδοση δικαιοσύνης, αλλά το δημόσιο θέαμα μέσα από στημένες διαδικασίες».

Κανένα σεβασμό στους θεσμούς δεν επέδειξε η Επιτροπή, ούτε και σε σχέση με τη σειρά κλήσης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Γιώργος Λουκαίδης, αφού κλήθηκε πριν από τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος επέλεξε μόνος του ουσιαστικά την ημερομηνία κλήτευσης του.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, οι γνωστοί διαστρεβλωτές της αλήθειας, για μια ακόμη φορά εργολαβικά παραποιούν τα λεχθέντα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και ισχυρίζονται ότι αρνήθηκε να καταθέσει και ότι ζήτησε δήθεν ειδική μεταχείριση.

«Ουδέν αναληθέστερο. Η Επιτροπή είναι που αρνήθηκε να ακούσει τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ούτε ο κ. Χριστόφιας ζήτησε ειδική μεταχείριση, αφού απλώς επικαλέστηκε ως πρόσθετο λόγο για να του επιτραπεί να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα του να ακουστεί, το γεγονός ότι αισθάνεται να του έχει αποδοθεί η ιδιότητα του κύριου κατηγορούμενου και του ενόχου για τα όσα συνέβησαν στην οικονομία».

Ως προς την παραπομπή του θέματος στο Γενικό Εισαγγελέα από την Επιτροπή, δεδομένου, όπως είπε, ότι αύριο θα υπάρξει σχετική δήλωση των νομικών συμβούλων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λουκαίδης περιορίστηκε να πει ότι: «όταν τη νομική σκέψη καταβάλει η τυπολατρία και η πολιτική εμπάθεια, ακόμα και έγκριτοι νομικοί υποπίπτουν σε σοβαρά νομικά ατοπήματα».

Επί της ουσίας της κατάθεσης, ο κ. Λουκαίδης είπε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο τρόπο έδωσε απαντήσεις σε όλα τα βασικά ερωτήματα και όλες τις κατηγορίες «που αστήρικτα εκτοξεύουν εδώ και καιρό, οι μόνιμοι πολέμιοι του. Με την κατάθεσή του ανέλυσε τις συνθήκες και τα οικονομικά δεδομένα που προκάλεσαν την οικονομική κρίση στην Κύπρο και την προσφυγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης».

Ο τέως Πρόεδρος, πρόσθεσε, απέδειξε με στοιχεία, γεγονότα, δηλώσεις και αποφάσεις που παρέθεσε στην κατάθεσή του, αυτό που διεθνώς όλοι παραδέχονται και αναγνωρίζουν. Ότι, δηλαδή, είπε, η Κύπρος είναι θύμα της απληστίας των τραπεζών, της ανεπαρκούς και πλημμελούς εποπτείας τους από μέρους του προηγούμενου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ορφανίδη. Επικαλέστηκε επίσημη δήλωση του Επιτρόπου για τα οικονομικά της ΕΕ Όλι Ρεν από του βήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κρίση ότι: «Τα προβλήματα της Κύπρου συσσωρεύτηκαν εδώ και πολλά χρόνια. Στην καρδιά τους βρίσκεται ένας υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας… Ήταν τα προβλήματα σ’ αυτές τις τράπεζες που προκάλεσαν τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ύφεση στην Κύπρο, και όχι το αντίθετο».

Όσοι καθοδηγούνται από πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώκουν να δικάσουν την Αριστερά, κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, αυτό το αποκρύβουν, παραπλανούν και συνεχίζουν να λένε ψέματα χρησιμοποιώντας και την ούτω καλούμενη ερευνητική Επιτροπή.

Διαβάστε Επίσης