Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗΗ κλωνοποίηση ενός προϊστορικού μαμούθ, παραμένει στη σφαίρα του... Τζουράσικ Παρκ

Η κλωνοποίηση ενός προϊστορικού μαμούθ, παραμένει στη σφαίρα του… Τζουράσικ Παρκ

-

Αύγουστος 2013

Το 40.000 ετών νεαρό θηλυκό μαμούθ που βρέθηκε πριν από έναν μήνα παγωμένο στη Σιβηρία μεταφέρεται από εργαζομένους στο μουσείο της Γιοκοχάμα

Οι τεράστιοι τριχωτοί ελέφαντες, τα μαμούθ, που χάθηκαν από τη Γη πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, ίσως κάνουν την επανεμφάνισή τους σύντομα, σύμφωνα με βρετανό διαπρεπή επιστήμονα. Η ανακάλυψη των παγωμένων μαμούθ που έγινε πρόσφατα στη Σιβηρία και οι σύγχρονες τεχνικές κλωνοποίησης θα μπορούσε να είναι τα κλειδιά για την επιστροφή τους.

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο σερ Ιαν Γουίλμουτ που είναι γνωστός ως ο πατέρας της κλωνοποίησης, «οι εξελιγμένες σύγχρονες τεχνικές θα μας επέτρεπαν να δημιουργήσουμε αντίγραφα κάποιου προϊστορικού ζώου». Ο σερ Γουίλμουτ είναι ο άνθρωπος που έφερε στη ζωή το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, την Ντόλι.

«Πάντα είχα ηθικά διλήμματα με την επαναφορά στη ζωή κάποιου εξαφανισμένου ζώου. Εάν όμως καταφέρουμε να βρούμε ζωντανά κύτταρα από τα κατεψυγμένα μαμούθ της Σιβηρίας θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον».

Τα γιγαντιαία θηλαστικά έζησαν κατά το Πλειστόκαινο, δηλαδή πριν από 2.588.000 με 11.700 χρόνια. Ο αριθμός του πληθυσμού τους μειώθηκε απότομα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία πιθανότατα λόγω του ότι αποτελούσε καλό θήραμα για τους προγόνους μας και των κλιματικών συνθηκών.

Τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν το πιο ολοκληρωμένο σώμα ενός τριχωτού μαμούθ. Γεγονός που αναπτέρωσε τις δυνατότητες στη φαντασία τους για τη νεκρανάσταση των προϊστορικών ζώων.

Το όνομα που έδωσαν στο μωρό μαμούθ είναι Γιούκα – ζούσε πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Το σώμα του εκτίθεται προς το παρόν σε μουσείο της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν από κοντά τις εξαιρετικά συντηρημένες τρίχες και τους ιστούς του ζώου.

Δείγματα από το σώμα της Γιούκα έχουν αποσταλεί ήδη σε ειδικά εργαστήρια στη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου να αρχίσει η έρευνα για την κλωνοποίησή της. Ωστόσο, ακόμη και ο σερ Γουίλμουτ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Οπως διευκρίνισε σε άρθρο του στην ακαδημαϊκή εφημερίδα «The Conversation», για να κλωνοποιήσουμε το μαμούθ, το πρώτο που θα πρέπει να έχουμε είναι εκατοντάδες χιλιάδες ωοκύτταρα από είδη που είναι πολύ κοντά στο μαμούθ, όπως είναι ο ασιατικός ελέφαντας. Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι αρκετά βιώσιμα κύτταρα από τα κατεψυγμένα μαμούθ που ανακαλύπτουμε τον τελευταίο καιρό στη Σιβηρία.

Μάλιστα, τα κύτταρα του μαμούθ θα πρέπει να έχουν διατηρήσει ανέπαφο το γενετικό τους υλικό (DNA), κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Και αυτό γιατί το DNA καταστρέφεται ταχύτατα από τη στιγμή που αρχίζει και ψύχεται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες διατηρούν την όψη του μαμούθ άθικτη για τόσες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια.

Η διαδικασία της κλωνοποίησης απαιτεί επίσης έναν ζωντανό ασιατικό ελέφαντα, ο οποίος θα κυοφορήσει το κλωνοποιημένο έμβρυο, κάτι που είναι επίσης δύσκολο για τους επιστήμονες.

Ο σερ Γουίλμουτ εκτιμά ότι είναι ανήθικο να συλλέξεις 500 ωοκύτταρα από ζώα που τείνουν προς εξαφάνιση. Αυτό που προτείνει ως καλύτερη λύση είναι η χρήση της μεθόδου αναπρογραμματισμού διαφόρων κυττάρων που θα βρουν σε κατεψυγμένα μαμούθ. Με νέες μεθόδους κλωνοποίησης θα μπορούν να τα μετατρέψουν σε σπερματοζωάρια και ωοκύτταρα και να κάνουν πιο απλή υπόθεση την ανάσταση των μαμούθ.

Οπως σπεύδει να διευκρινίσει ο ίδιος, «η τεχνική είναι γνωστή, επιτυχημένη και την έχουμε ήδη εφαρμόσει σε ποντίκια…».

ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακόμη και εάν πετύχει η κλωνοποίηση, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την επιβίωση του νέου, σύγχρονου είδους που θα προκύψει. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι το πιο δύσκολο που θα συναντήσει το νέο oν θα είναι οι διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, καθώς οι πρόγονοί του ζούσαν σε θερμά και ξηρά κλίματα.

Επίσης, ισχυρίζονται ότι είναι παράλογο και άσχημο να αναπαραχθεί μόνο ένα μαμούθ καθώς είναι ζώα που ζούσαν σε αγέλες, όπως οι ελέφαντες. Αρα χρειάζονται φίλους. Αλλά και ζευγάρι. Το αν θα γεννηθεί ένα αρσενικό και ένα θηλυκό μαμούθ, επίσης, θα είναι δύσκολο να καθοριστεί.

Διαβάστε Επίσης