Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣτους 638 οι νεκροί της αιματοχυσίας στην Αίγυπτο και στους 4.000 οι...

Στους 638 οι νεκροί της αιματοχυσίας στην Αίγυπτο και στους 4.000 οι τραυματίες

-

Παρασκευή, 16 Αύγουστος 2013

«ΚΑΤΩ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ»: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

«Κάτω η στρατιωτική εξουσία» φωνάζουν κατά χιλιάδες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου ισχυρές δυνάμεις του στρατού με άρματα μάχης έχουν λάβει θέσεις προειδοποιώντας ότι θα απαντήσουν με πραγματικά πυρά εάν εκτραχυνθεί η κατάσταση.

Συγκεντρώσεις λαμβάνουν ταυτόχρονα χώρα σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου. Σϋμφωνα με επίσημες πηγές, τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο βορρά της χώρας, κι ένας αστυνομικός στο Κάιρο.

Ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, είχε ήδη φτάσει χθες τους 638 και οι τραυματίες τις 4.000, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου.

Ανυποχώρητοι μπροστά στην αιματηρή απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν να βγάζουν τους υποστηρικτές τους στο δρόμο καλώντας σε «πορείες εκατομμυρίων» μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου -ενώ ο στρατός έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με σφαίρες σε «έκτροπα».

Το Κάιρο ανέπτυξε το μεσημέρι δυνάμεις του στρατού για τη φύλαξη κυβερνητικών εγκαταστάσεων. Ξένοι δημοσιογράφοι μιλούν για ισχυρότατη παρουσία του στρατού στους δρόμους πριν την λήξη της προσευχής, με αποκλεισμούς μεγάλων δρόμων και μπλόκα σε αρκετά σημεία.

Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό.

Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε όλες τις πλευρές επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Διαβάστε Επίσης