Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΑπέραντο πεδίο μάχης η Αίγυπτος-Στο ψαχνό χτυπά ο στρατός

Απέραντο πεδίο μάχης η Αίγυπτος-Στο ψαχνό χτυπά ο στρατός

-

ΝΕΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΒΙΑΣ – ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΥΡ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Σε νέο ξέσπασμα βίας οδήγησαν οι «Πορείες Οργής» που πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – οι ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου Μόρσι- στην Αίγυπτο.

Ο ήχος των πολυβόλων δεν έπαψε να ηχεί στις γειτονιές του Καϊρου ενώ μαύροι καπνοί ξεπηδούσαν από την αχανή πλατεία Ραμσή την ώρα που τα στρατιωτικά ελικόπτερα κατόπτευαν το χάος. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 60 την Παρασκλευή, εγγίζοντας, συνολικά, τους 650.

Μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρει πτώματα 27 ανθρώπων στοιβαγμένα μέσα σε τζαμί και τυλιγμένα πρόχειρα σε άσπρα σεντόνια. Φωτογράφος του ίδιου πρακτορείου καταθέτει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ από διάφορες θέσεις και προς πάσα κατεύθυνση.

Οι δυτικές κυβερνήσεις προτρέπουν σε αυτοσυγκράτηση ενώ η Γερμανία προειδοποιεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι επίκειται αναθεώρηση των διπλωματικών τους σχέσεων. Αντίθετα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, δηλώνει ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Αιγύπτου στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας».

Ο στρατός παρέταξε τεθωρακισμένα οχήματα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότιη αστυνομία θα χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον οποιουδήποτε απειλεί δημόσια κτίρια.

«Αργά ή γρήγορα θα πεθάνω. Καλύτερα να πεθάνω για τα δικαιώματά μου παρά στο κρεβάτι μου. Τα όπλα δεν με τρομάζουν πια» λέει η 28χρονη Σάρα Αχμέντ που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Κάιρο.

«Δεν είναι για την Αδελφότητα, είναι για τα ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτει η Αχμέντ, μία από τις ελάχιστες γυναίκες στο πλήθος των διαδηλωτών που δε φορούν μαντίλα.

Η οργή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στράφηκε την Παρασκευή κατά του διοικητή του στρατού, Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, που τον προηγούμενο μήνα συμμετείχε στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι.

Διαδηλώνοντας κάτω από τον καυτό ήλιο του Καϊρου, ο Μουσταφά Ιμπραήμ, 37 ετών στρέφει κι αυτός τα πυρά του στον Στρατηγό αλ-Σισί: «Ο κόσμος θέλει να εκτελεστεί ο χασάπης» δηλώνει στο Reuters.

Όταν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε χαμηλά πάνω από την πλατεία Ραμσή, οι διαδηλωτές πέταξαν παπούτσια φωνάζοντας «Θα φέρουμε το Σίσι στο χώμα» και «Φύγε, φύγε, προδότη».

Καθώς τα δακρυγόνα άρχισαν και πάλι να πέφτουν, οι διαδηλωτές, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, φόρεσαν χειρουργικές μάσκες ή αντιασφυξιογόνες και τύλιξαν μαντήλια γύρω από τα πρόσωπά τους.

«Allahu akbar! (Ο Θεός είναι Μεγάλος)» φώναζε το πλήθος.

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την νέα αιματοχυσία στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομαλή συνεργασία με το Κάιρο δε θα μπορέσει να συνεχιστεί και ανακοίνωσε την ακύρωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την Αίγυπτο που είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

«Καταδικάζουμε τη βία κατά των αμάχων. Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος για ειρηνική διαμαρτυρία» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η αιγυπτιακή προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση όπου επικρίνει τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι τα σχόλιά του δεν βασίστηκαν σε «γεγονότα» και πως θα ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής εναντίον όσων διαπράττουν «τρομοκρατικές πράξεις».

Βαθύτατος διχασμός

Ενδεικτική του βαθύτατου διχασμού της χώρας, είναι η ενέργεια πολιτών του Καϊρου να βοηθήσουν το στρατό να μπλοκάρει την πρόσβαση στο τζαμί Ραμπάα Αλ-Ανταβίγια, εκεί από όπου ξεκίνησαν τα αιματηρά επεισόδια.

«Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε αυτά τα καθάρματα να επιστρέψουν» λέει 22χρονος φοιτητής ονόματι Μοχάμεντ Άλι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, την Πέμπτη, ενώ δύο από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Ευρώπης, (TUI και Thomas Cook Germany) δήλωσαν πως θα ακυρώσουν όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης