Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΟ Α. Κυπριανού καταγγέλλει διαρροή της πρότασης του ΑΚΕΛ για την Αμμόχωστο

Ο Α. Κυπριανού καταγγέλλει διαρροή της πρότασης του ΑΚΕΛ για την Αμμόχωστο

-

ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ

Σε διαρροή των θέσεων του ΑΚΕΛ αναφορικά με την πρόταση της Κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου και αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, αναφέρθηκε την Παρασκευή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με τα ζητήματα που θέτει ο ΠτΔ με την έναρξη των συνομιλιών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «με παίρνετε σε ένα θέμα το οποίο δεν θα ήθελα να συζητηθεί δημόσια».

Ο κ. Κυπριανού αναφορικά με τα ζητήματα που τίθενται από ε/κ πλευράς, είπε ότι «είχα εγώ θέσει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο να μην δοθεί η πρόταση στα πολιτικά κόμματα γιατί υπήρχε ο κίνδυνος διαρροής και το κάθε πολιτικό κόμμα να έχει την ευχέρεια να πάει στο Γραφείο του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου για την μελετήσει».

«Εμείς στείλαμε τον εκπρόσωπό μας, που είναι ο Τουμάζος Τσελεπής, τη μελέτησε και ετοίμασε και σχετικό σημείωμα και πρέπει να πω ότι αυτό που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα ‘Ο Φιλελεύθερος’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι καταγεγραμμένες οι δικές μας ανησυχίες και οι δικές μας επιφυλάξεις και ενστάσεις».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η δική μου παράκληση προς την Κυβέρνηση είναι να μην επιμείνει ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι καταγεγραμμένα στην πρόταση για να μην μας υποχρεώσει να εμπλακούμε σε μια αχρείαστη δημόσια αντιπαράθεση γιατί αυτό που έχει διαβάσει ο κ. Τσελεπής, ξέρουμε πάρα πολύ τι είναι, ό,τι και να λέει τώρα η Κυβέρνηση».

«Επαναλαμβάνω ότι η δική μας πρόταση δεν είναι να συζητηθούν αυτά τα θέματα δημόσια, η δική μας πρόθεση είναι να συζητήσουμε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο ή στη Σύσκεψη των Αρχηγών των Κομμάτων και να αποφασίσουμε τι είναι το καλύτερο να γίνει».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «αυτή την έννοια είχε η αποστολή της σχετικής επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λυπούμαι γιατί είδε το φως της δημοσιότητας, κάποιος την έχει διαρρεύσει και εμείς όπως είπαμε στην πρώτη συνάντηση (του Εθνικού Συμβουλίου) πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας πλήρης ειλικρίνεια και διαφάνεια, να κοινοποιήσουμε την επιστολή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν διαφορετικά και αυτό μας προβληματίζει για το πώς θα συμπεριφερθούμε μελλοντικά».

Για το Κυπριακό στο σύνολό του, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «η θέση του ΑΚΕΛ είναι δεδομένη ότι πρέπει να εργαστούμε πολύ προσηλωμένα και με στόχο να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, τονίζω όμως το σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού και εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες τον Οκτώβρη και θα εξαρτηθεί κατά την άποψή μας από την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς κατά πόσον θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επίτευξης λύσης».

Επιμένουμε, είπε ο κ. Κυπριανού, «ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αυτές είναι Αρχές στις οποίες θα επιμείνουμε».

Σημείωσε ότι «όποιοι ενδιαφέρονται για να συμβάλουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού είναι καλά να στραφούν προς την τουρκική πλευρά και να της υποδείξουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί η λύση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «θέληση υπάρχει από τη δική μας την πλευρά αλλά να μου επιτρέψετε να έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσον υπάρχει ανάλογη επιθυμία και θέληση από την τουρκική πλευρά».

«Μακάρι να το δείξουν στην πράξη και επαναλαμβάνω ότι εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Κυπριανού.

Διαβάστε Επίσης