Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘέματα συνεργατισμού και Τρ. Κύπρου συζήτησε με το Διοικητή της ΚΤ το...

Θέματα συνεργατισμού και Τρ. Κύπρου συζήτησε με το Διοικητή της ΚΤ το ΑΚΕΛ

-

Πέμπτη, 08 Αύγουστος 2013

Τη δυνατότητα να υπάρξει επιβολή κάποιων ασφαλιστικών δικλείδων στη συμφωνία Τρόικας-Κυβέρνησης για το συνεργατισμό, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, συζήτησε με τον Διοικητή της ΚΤ αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ ‘Άντρο Κυπριανού.


Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να απευθύνει έκκληση να αποφεύγονται δημόσιες δηλώσεις που δεν βοηθούν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως σε ό,τι αφορά το συνεργατισμό τέθηκαν στο Διοικητή οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ αναφορικά με τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Συζητήθηκε, είπε, κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κάποιων ασφαλιστικών δικλείδων για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Διοικητής και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για λεπτομέρειες που αφορούν τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και για προβληματισμούς και σκέψεις δικές τους «για το πώς κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν έτσι ώστε να υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο το ΑΚΕΛ έχει ήδη συνομιλήσει.

«Ο Πρόεδρος έχει επαναλάβει την δέσμευσή του πρέπει να πω ότι θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του συνεργατισμού, αλλά εμείς αυτά θέλουμε να τα δούμε διατυπωμένα στο χαρτί, δεν μας φτάνουν οι προφορικές δεσμεύσεις τις οποίες ο οποιοσδήποτε θα αναλάβει, θέλουμε να δούμε αυτά να παίρνουν σάρκα και οστά κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο», συνέχισε. Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, με την πρώτη ευκαιρία και μόλις το πρόγραμμα του Προέδρου το επιτρέψει, θα έχει συνάντηση με το κόμμα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι με το Διοικητή συζητήθηκαν και όλα τα ζητήματα που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, προσθέτοντας ότι το μέλλον της κυπριακής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Τράπεζα Κύπρου.

Εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους για τα όσα συζητούνται δημόσια, αναφέροντας ότι «είναι προφανές ότι αυτά τα οποία συζητιούνται δημόσια είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης διαφορετικών συμφερόντων και όχι μόνο φιλοσοφιών ή αντιλήψεων για κάποια ζητήματα και κάθε άλλο παρά βοηθούν στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα, αντιθέτως θα έλεγα ότι υποσκάπτουν περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και δεν συμβάλλουν στο να υπάρχει σταθερότητα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί».

«Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτή την διελκυστίνδα η οποία έχει ξεκινήσει μεταξύ διαφόρων πλευρών, εμείς θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση και όλους τους θεσμούς που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα στην προσπάθεια τους να διαμορφώσουν δεδομένα τέτοια που θα επιτρέψουν στην τράπεζα από τη μια να σταθεροποιηθεί και να διαδραματίσει το ρόλο της στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, θεωρώ ότι έτσι πρέπει να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει κάποια παρέμβαση από άλλες αρχές ίσως από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε σε ποια βάση μπορεί να γίνει η παρέμβαση, λέγοντας ότι διατυπώνονται απόψεις πολιτικές και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε και την άποψη.

Είπε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της οικονομίας του τόπου και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεργαστούμε.

Πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος πάνω σε οποιαδήποτε άλλη βάση, δηλαδή είτε πολιτικά, είτε οικονομικά συμφέροντα και η προσπάθεια επικράτησης του ενός πάνω στον άλλο, δεν εξυπηρετεί σε τίποτε».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η προσοχή όλων και των ΜΜΕ πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο, και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι πρέπει να πρυτανεύσει το συμφέρον του τόπου.

«Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και όλα αυτά που γίνονται δημόσια το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της οικονομίας για ανάκαμψη, επανέλαβε.

Σε ερώτηση για το μέλλον του συνεργατισμού με δεδομένη την κρατική στήριξη που έχει λάβει και την σμίκρυνσή του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μια από τις ανησυχίες του κόμματός του είναι ακριβώς αυτή, δηλαδή το ενδεχόμενο να μείνει ο συνεργατισμός ως 18 μικρές εμπορικές τράπεζες και να χάσει, όπως είπε, το χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του.

«Υπάρχει ακόμη ένας κίνδυνος σε κάποιο στάδιο το κράτος να πωλήσει τις μετοχές μέσα από κάποιες διαδικασίες σε κάποιους ιδιώτες και έχουμε συζητήσει σε έκταση για το θέμα αυτό με τον Διοικητή και τους συνεργάτες του, υπάρχουν διάφορες σκέψεις και προβληματισμοί για το ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν, έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί ο κίνδυνος ενός τέτοιου ενδεχομένου», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε ακόμη ότι η συζήτηση και οι προβληματισμοί θα πρέπει να συνεχιστούν και θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «ο συνεργατισμός δεν θα φύγει από τα χέρια των μετόχων του και δεν θα αλλάξει και το χαρακτήρα τον οποίο εδώ και εκατό περίπου χρόνια έχει και εδώ επικεντρώνουμε την προσοχή και την προσπάθειά μας ως ΑΚΕΛ».

Ο κ. Κυπριανού ρωτήθηκε εξάλλου αν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του Διοικητή για κάποιες εξασφαλίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης προκαταρκτικής συμφωνίας με την Τρόικα ή θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση.

«Μας έχει πει ο Διοικητής ότι δεν είναι προκαταρτική η συμφωνία με την Τρόικα, ότι είναι η τελική που έχει γίνει, κάτι το οποίο πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν γνωρίζαμε, διότι διαφορετικά παρουσιάζονταν δημόσια τα πράγματα, είναι μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας που έχει γίνει και υπάρχουν περιθώρια να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες και ακριβώς είναι αυτό που έχουμε συζητήσει με το Διοικητή και τους συνεργάτες του», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης