Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΝΤΥΠΗ ΓΝΩΜΗΣτα παζάρια Ομπάμα – Σαμαρά το Κυπριακό! Μιλά για «παράθυρο ευκαιρίας»

Στα παζάρια Ομπάμα – Σαμαρά το Κυπριακό! Μιλά για «παράθυρο ευκαιρίας»

-

Αύγουστος 2013

ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΙΣΡΑΗΛ»!

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, η οποία διήρκησε μια ώρα.

Σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

“Εμείς προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, τόνισε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Ομπάμα έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Ομπάμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

“Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας” τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες.

“Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.

Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι “το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story” και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο έργο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

$ Για τα παιχνίδια στη διεθνή σκακιέρα για το Κυπριακό, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη νέα έκδοση της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας ΓΝΩΜΗ που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

*Το άρθροπροσβάσιμοκαι για τους Συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης (pdf) της εφημερίδας.

http://www.gnomionline.com.cy/topika/alla-gegonota/1623-pdf-viwer2

Διαβάστε Επίσης