Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντονη η ανησυχία του ΑΚΕΛ για την αυξανόμενη ανεργία

Έντονη η ανησυχία του ΑΚΕΛ για την αυξανόμενη ανεργία

-

Τη διαπίστωση ότι μεγάλη μερίδα Κυπρίων ξενοδόχων επιμένει στην εκμετάλλευση κοινοτικού εργατικού δυναμικού με εξευτελιστικούς μισθούς των 500 και 600 ευρώ, υποβαθμίζοντας παράλληλα και τις προσφερόμενες προς τους τουρίστες υπηρεσίες, έκανε σήμερα ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, εκφράζοντας “την έντονη ανησυχία” του κόμματός του “για τις εκρηκτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει η ανεργία στον τόπο”.

“Στον μακρύ κατάλογο των ανέργων”, όπως ανέφερε ο κ. Ευαγόρου, “προστίθενται καθημερινά 30-40 άτομα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανεργία κατά 32% περίπου”.

“Ο αριθμός των ανέργων”, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, “ξεπέρασε μέσα στον Ιούνιο το 17,3% ή τις 76.000 άτομα” και, “με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αν οι ρυθμοί αύξησης της ανεργίας κινηθούν στη βάση των δεδομένων του πρώτου εξαμήνου του 2013 στο τέλος του έτους, η ανεργία θα φθάσει το 20% και το 2014 θα έχει ξεπεράσει το 25%”.

“Δυστυχώς”, δήλωσε ο κ. Ευαγόρου, “η ανεργία στην Κύπρο εξελίσσεται σε κοινωνική μάστιγα, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης από τη μια, αλλά και του φαύλου κύκλου λιτότητας, ύφεσης και αύξησης της ανεργίας στον οποίο εισήλθε η οικονομία μας από την άλλη”.

“Ως ΑΚΕΛ”, συνέχισε ο κ. Ευαγόρου, “αναμέναμε από την Κυβέρνηση ότι, αντί να παρακολουθεί απαθής, θα προχωρήσει προς δύο βασικές κατευθύνσεις”, από τις οποίες “η μια αφορά την ίδια την ανάπτυξη η οποία από μόνη της δημιουργεί θέσεις εργασίας”.

” Υποχρέωση της Κυβέρνησης”, πρόσθεσε ο κ. Ευαγόρου, “θεωρούμε ότι είναι η εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων για μεγάλα αναπτυξιακά έργα και η εξασφάλιση προγραμμάτων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ταυτόχρονα με την επεξεργασία και υιοθέτηση κινήτρων για την ανάπτυξη”.

“Η άλλη κατεύθυνση”, όπως ανέφερε ο κ. Ευαγόρου, “είναι η λήψη μέτρων για απάμβλυνση της κατάστασης και όχι η εξαγγελία εμβαλλωματικών μέτρων (όπως η ελευθεροποίηση των ωραρίων) η οποία στο τέλος μετατρέπεται σε ταφόπετρα για τις μικρές επιχειρήσεις”.

“Αμφιβόλου αποτελέσματος φαίνεται να είναι και το μέτρο επιχορήγησης των ξενοδόχων για πρόσληψη ντόπιου εργατικού δυναμικού”, είπε ο κ. Ευαγόρου.

Διαβάστε Επίσης