Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔιαφωνία ΑΚΕΛ με την προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας για το Συνεργατισμό

Διαφωνία ΑΚΕΛ με την προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας για το Συνεργατισμό

-

06 Αύγουστος 2013

Την έντονη διαφωνία του με την προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας για το Συνεργατισμό εκφράζει το ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει με ξεπούλημα του Συνεργατισμού, κατάργησή του ή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, προσθέτοντας πως θα καταψηφίσει στη Βουλή οποιοδήποτε νομοσχέδιο προωθεί κάτι τέτοιο.

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου δήλωσε σήμερα πως το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνήλθε χθες και συζήτησε σε βάθος τις εξελίξεις στο Συνεργατικό Κίνημα αλλά και το περιεχόμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για το μέλλον του Συνεργατισμού.

Είπε πως το Πολιτικό Γραφείο κατέληξε στο ότι το περιεχόμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας βρίσκεται μακράν και έξω από τα συμφωνηθέντα με τους εκπροσώπους του Συνεργατικού Κινήματος και πως είναι πρόδηλο ότι υπήρξε υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα από πλευράς κυβέρνησης και Τρόικας.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επαναδιαπραγμάτευση του περιεχομένου της προσυμφωνίας κατά τρόπο που να κατοχυρώνονται η αυτονομία, η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του Συνεργατισμού, το κράτος να μην δικαιούται να πωλήσει τις μετοχές που θα αποκτήσει σε ιδιώτες, να διασφαλιστεί ότι οι μετοχές θα επιστραφούν στον Συνεργατισμό χωρίς δυσβάστακτα οικονομικά βαρίδια και να κατοχυρώσει και να διασφαλίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το Συνεργατικό Κίνημα θα συνεχίσει νε εκλέγει το ίδιο την ηγεσία του και τα μέλη των τοπικών επιτροπών.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού γίνεται με την παραχώρηση από μέρους του κράτους ποσού της τάξης των 1,5 δις Ευρώ, – πράγμα που αυτόματα θέτει το Συνεργατισμό υπό κρατικό έλεγχο αφού το 99% των μετοχών ανήκουν πλέον στο κράτος – αλλάζει άρδην τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του Συνεργατισμού όπως τον γνωρίσαμε για δεκαετίες. Ο Συνεργατισμός χάνει ουσιαστικά την αυτοτέλεια του και μετατρέπεται σε 18 μικρές κρατικές εμπορικές τράπεζες, ανέφερε.

Είπε εξάλλου πως η κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος των μελών του Συνεργατικού Κινήματος να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και η εφαρμογή ενός διοριστικού συστήματος από το Κράτος είναι αντίθετη με τις μέχρι σήμερα δημοκρατικές διαδικασίες του Συνεργατισμού. «Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για το Συνεργατικό Κίνημα αφού επί της ουσίας καταργεί την αυτονομία κατά τη λήψη των αποφάσεων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων», ανέφερε.

Είπε πως για το θέμα του Συνεργατισμού το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συναντήσεις τόσο με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς αν για να εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, ο κ. Ευαγόρου είπε πως υπάρχουν απορρέοντα νομοσχέδια που θα πρέπει να κατατεθούν ώστε να διαφοροποιούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Συνεργατικού Κινήματος.

«Εκεί και όπου θα υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς κοινοβουλίου να αποφασίσει το ΑΚΕΛ στη βάση των όσων έχω αναφέρει θα διαφωνήσει», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα πως δεν είναι σίγουρος αν θα κατατεθεί ολόκληρη η συμφωνία στη Βουλή ως πακέτο ή σε επιμέρους νομοσχέδια. «Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο εκεί όπου διαφωνούμε ή διίστανται από τις δικές μας τις θέσεις θα το καταψηφίσουμε», σημείωσε.

Διαβάστε Επίσης