Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠαγκόσμιος συναγερμός από ΗΠΑ για την Αλ Κάιντα - Κλείνουν πρεσβείες στην...

Παγκόσμιος συναγερμός από ΗΠΑ για την Αλ Κάιντα – Κλείνουν πρεσβείες στην Υεμένη

-

Σάββατο, 03 Αύγουστος 2013

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Παγκόσμιο συναγερμό έχουν σημάνει οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας για επιθέσεις της Αλ Κάιντα εντός του Αυγούστου. Για το λόγο αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως για τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας να λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Αμερικανών», ενώ ήδη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη.

Ο Ομπάμα «θα συνεχίσει να ενημερώνεται τακτικά» για τις εξελίξεις, διαβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα εντός του Αυγούστου, ιδίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αλ Κάιντα και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της, συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές, όπως στην αραβική χερσόνησο. Για το λόγο αυτό προειδοποιεί για ενδεχόμενες επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς και σε άλλες τουριστικές υποδομές.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας βασίστηκε στις ίδιες πληροφορίες που οδήγησαν και στην απόφαση να κλείσουν αύριο, Κυριακή, 21 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας και πολλοί αναλυτές συσχετίζουν την τρομοκρατική απειλή με την μουσουλμανική γιορτή του ραμαζανιού.

Όπως ανακοινώθηκε, κλειστές θα παραμείνουν επίσης στις 4 και 5 Αυγούστου οι πρεσβείες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Σαναά της Υεμένης.

Ο συναγερμός λήγει, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 31 Αυγούστου. Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει και η Interpol, επικαλούμενη τις πρόσφατες αποδράσεις εκατοντάδων τρομοκρατών από φυλακές σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράκ, η Λιβύη και το Πακιστάν που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.

Διαβάστε Επίσης