Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧλωρακιώτης: Ο Συνεργατισμός θα επανακτήσει τις μετοχές που απέκτησε το κράτος από...

Χλωρακιώτης: Ο Συνεργατισμός θα επανακτήσει τις μετοχές που απέκτησε το κράτος από την ανακεφαλαιοποίηση

-

: Πέμπτη, 01 Αύγουστος 2013

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού με €1,5 δισ. από το πρόγραμμα στήριξης, το κράτος καθίσταται πλέον ο μεγαλομέτοχος του Συνεργατισμού, ο οποίος θα έχει την προτεραιότητα να αγοράσει εκ νέου τις μετοχές, ύστερα από παρέλευση μιας μεταβατικής περιόδου πέντε χρόνων, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, ο κ. Χλωρακιώτης διαβεβαίωσε ότι ο Συνεργατισμός με τη σύνεση και την κερδοφορία του «θα είναι έτοιμος στη σωστή στιγμή να επαναγοράσει τις μετοχές του για να επανέλθει το συνεργατικό κίνημα να ανήκει εξ ολοκλήρου στα μέλη του».

«Το Συνεργατικό Κίνημα είναι αρκούντως ισχυρό και θα είναι σύντομα στη θέση να μπορέσει να επανακτήσει τις μετοχές του», τόνισε.

Μετά τη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας θα ανακεφαλαιοποιηθεί με €1,5 δισ. από τα χρήματα του προγράμματος στήριξης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Το €1,5 δισ. θα δοθεί στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μετά την καταβολή της δεύτερης δόσης του προγράμματος, η οποία αναμένεται θα εκταμιευθεί στη συνεδρία του Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χλωρακιώτης τόνισε ότι ο Συνεργατισμός ήταν και παραμένει βιώσιμος με καταθέσεις ύψους 1 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ μπορεί, εάν χρειαστεί, άμεσα να αντλήσει ρευστότητα από το ευρωσύστημα μέσω των πράξεων νομισματικής πολιτικής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χλωρακιώτης, είπε ότι μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διορίζει το Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ερώτηση αν το κράτος θα έχει λόγο στην πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής ΚΤ, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι υπάρχει η διαδικασία στο Συμβούλιο για την πλήρωση της θέσης που προβλέπεται στους ισχύοντες νόμους.

Η προτεραιότητα στον Συνεργατισμό για τη επαναγορά των μετοχών

Ερωτηθείς αν ο Συνεργατισμός έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το κράτος δεν θα προχωρήσει σε πώληση με μετοχών του συνεργατισμού σε ιδιώτες, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι εμείς «νοιώθουμε, και το λέγαμε πάντοτε, ότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε η Κυβέρνηση να πωλήσει μετοχές του Συνεργατικού Κινήματος εκτός του Συνεργατικού Κινήματος».

«Έχουμε προτεραιότητα στην αγορά των μετοχών και αλίμονο το κράτος να μην θέλει να λειτουργήσουμε με την προτεραιότητα που έχουμε για να αγοράσουμε τις μετοχές», είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι με σωστή συνεννόηση και με γνωστή την αναγνώριση του ρόλου του Συνεργατικού Κινήματος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μιλώ για μήνες, ο Συνεργατισμός θα επανακτήσει την κυριότητα πάνω στα του οίκου του».

Ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι το κράτος οφείλει €2 δισ. στον Συνεργατισμό, €1 δισ. σε κρατικά ομόλογα και άλλο περίπου €1 δισ. σε δάνεια, είτε προς το κράτος, είτε σε δάνεια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κρατικές εγγυήσεις.

«Νομίζω ότι εμείς νοιώθουμε ότι σήμερα το κράτος θέλει το να υπάρχει ένας ισχυρός συνεργατισμός στην Κύπρο και δεν επιθυμεί να υπάρχει άλλη μία τράπεζα στον τόπο. Νομίζω έχουμε αρκετές».

Ξεκινά άμεσα η υλοποίηση των συγχωνεύσεων

Εξάλλου, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι η υλοποίηση των συγχωνεύσεων με στόχο την μείωση των συνεργατικών ιδρυμάτων από 93 σε 18, όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, θα αρχίσει άμεσα.

Υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα υποβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι το σχέδιο θα υποβληθεί και στον Υπουργό Οικονομικών, ως τον μεγαλομέτοχο του Συνεργατισμού.

Ο κ. Χλωρακιώτης υπογράμμισε ότι η μείωση των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν θα σημαίνει αποδυνάμωση του συνεργατικού κινήματος, αλλά ενδυνάμωση του Συνεργατικού Κινήματος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι ναι θα μειωθεί ο αριθμός των καταστημάτων του συνεργατισμού, χωρίς ωστόσο να παραθέσει συγκεκριμένο αριθμό καταστημάτων που θα κλείσουν.

«Σίγουρα θα κλείσουν καταστήματα. θα κλείσει ένα ουσιαστικός αριθμός καταστημάτων, δεν κλείσουν 10, 20 30 ή για 50, Δεν είναι για τέτοιο μικρό καταστημάτων που μιλάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης, ο κ. Χλωρακιώτης αφού υπενθύμισε ότι αυτό έχει ενταχθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, διαβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι να μη δημιουργηθεί ανάγκη για μεγάλου αριθμού πλεονάζοντος προσωπικού. Σημείωσε δε ότι μετά τις συγχωνεύσεις θα υπάρξει ανάγκη πρόσληψης προσωπικού που θα στελεχώσουν τα τμήματα όπως τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαχείριση κινδύνου.

Ο κ. Χλωρακιώτης είπε τέλος ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τα διάφορα τεχνικά θέματα που απομένουν να επιλυθούν, όπως το μέρισμα που θα καταβάλλει ο Συνεργατισμός προς το κράτος, το οποίο θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο, όπως είπε.

Διαβάστε Επίσης