Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΣε θετική πορεία οι μεταρρυθμίσεις στη Γεωργία, δηλώνει ο Πρέσβης της χώρας

Σε θετική πορεία οι μεταρρυθμίσεις στη Γεωργία, δηλώνει ο Πρέσβης της χώρας

-

31 Ιούλιος 2013

Η Γεωργία βρίσκεται σε μια θετική πορεία στη φάση των δημοκρατικών και οικονομικών εξελίξεων και στην προώθηση της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης, δήλωσε σήμερα ο Επιτετραμμένος της χώρας στην Κύπρο Gaioz Japaridze.

Σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα με την ολοκλήρωση των εννέα μηνών από την ανάληψη εξουσίας από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Bidzina Ivanishvili του κόμματος «Γεωργιανικό Όνειρο-Δημοκρατική Γεωργία», τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε, σε μια βδομάδα κλείνουν πέντε χρόνια από τον πόλεμο του Αυγούστου του 2008.

Ο «πόλεμος των πέντε ημερών» μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, οδήγησε δεκάδες χιλιάδες στην προσφυγιά και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή του νότιου Καυκάσου.

Όπως δήλωσε ο κ. Japaridze, αυτό που έγινε στη σύγχρονη ιστορία της Γεωργίας, την 1η Οκτωβρίου 2012 ήταν πρωτοφανές. «Είχαμε αλλαγή της κυβέρνησης στις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Άλλαξε το κυβερνών κόμμα. Αυτό δείχνει τη Γεωργία ως μια πλήρη δημοκρατία».

Εξήγησε ότι η χώρα διατηρεί τις ίδιες προτεραιότητες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες είναι η ένταξη της Γεωργίας στις Ευρω-ατλαντικές δομές, δηλαδή στο ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε, όσον αφορά την ΕΕ, η Γεωργία ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για Association Agreement (Συμφωνία Σύνδεσης) και το Deep and Comprehensive Free Trade Agreement ή Σφαιρική και σε Βάθος Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (DCFTA).

Στις 29 Νοεμβρίου, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Βίλνιους, θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία, η οποία, είπε ο Επιτετραμμένος, «μας φέρνει πιο κοντά στην ΕΕ. Δηλαδή η Γεωργία παίρνει μια πορεία χωρίς επιστροφή προς την Ευρώπη».

Όσον αφορά το DCFTA, είπε ο κ. Japaridze, σημαίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να πουλάμε τα προϊόντα μας στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, την ΕΕ, να έχομε ελεύθερη πρόσβαση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στην ΕΕ, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη Γεωργία.

Για το ΝΑΤΟ, είπε ότι «πάμε σταθερά προς το ΝΑΤΟ». Εφαρμόζουμε, είπε, τα ετήσια προγράμματα που έχουμε με το ΝΑΤΟ ως Γεωργία και συμμετέχουμε στο ISAF στο Αφγανιστάν και έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο απόσπασμα στο Αφγανιστάν κατά κεφαλή.

Σημείωσε ότι η Γεωργία είναι ένα από τα κράτη τα οποία δεν είναι μέλος του NATO και «ήδη έχουμε πει ότι θα παραμείνουμε στο ISAF και μετά το 2014 σε οποιαδήποτε μορφή αποφασίσει να παραμείνει στη χώρα».

Ένα νέο στοιχείο, είπε, είναι οι προσπάθειες να βελτιώσουμε σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο κ. Japaridge ανέφερε ότι υπάρχει σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία, «η οποία έχει σχεδόν 20% του εδάφους της Γεωργίας υπό κατοχή. Η νέα κυβέρνηση άλλαξε τη ρητορική και διόρισε πρεσβευτή της Γεωργίας στη Ρωσία ως ειδικό αντιπρόσωπο του Πρωθυπουργού της Γεωργίας να συνομιλεί με τη Ρωσία και μια φορά το μήνα διεξάγουν συνομιλίες».

Ο κ. Japaridze είπε ότι η πρόοδος μέχρις στιγμή στις συνομιλίες με τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα αγροτικά προϊόντα της Γεωργίας να επιστρέψουν στην αγορά της Ρωσίας, όπως κρασί, ανθρακούχα νερά καθώς και από φέτος φρούτα.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει τα συρματοπλέγματα στα λεγόμενα σύνορα, στο έδαφος της Γεωργίας. Δηλαδή, έχουμε λεγόμενες διοικητικά σύνορα. Τώρα έχουν εισβάλει ακόμη 30 χλμ. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ αρνητική και περιμένουμε την αλλαγή στάσης από τη Ρωσία αλλά αυτό που βλέπουμε μέχρις στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικό», σημείωσε.

Στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε, υπάρχουν πιο εντατικοποιημένες σχέσεις με τις γείτονες χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό αφορά όλα τα γειτονικά κράτη τόσο στην άμεση περιοχή όσο και στην ευρύτερη, όπως το Ισραήλ, Ουκρανία. Με τις χώρες αυτές, σημείωσε, «προσπαθούμε να έχουμε περισσότερες και οικονομικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και εντατικοποίηση σχέσεων γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στην ευρύτερη περιοχή μας αφορούν όλους».

Για τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, είπε ότι από ένα κράτος που είχε έντονη οικονομική ανάπτυξη, «προσπαθούμε να δημιουργήσομε ένα κοινωνικό κράτος». Φέτος, σημείωσε, «για πρώτη φορά, οι προϋπολογισμοί των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας έχουν διπλασιαστεί και αυτό σημαίνει ότι εμείς πάμε προς περισσότερο κοινωνικό κράτος, ένα κράτος ευημερίας. Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι συντάξεις και αυξήθηκαν οι μισθοί των δασκάλων και των καθηγητών. Το κράτος», ανέφερε, υιοθέτησε ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και μέχρι το τέλος της χρονιάς όλοι οι πολίτες της Γεωργίας θα έχουν ασφάλεια υγείας.

Επίσης, η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία αυτή τη στιγμή είναι ιδανικά ισορροπημένες.

Τους τελευταίους εννέα μήνες, είπε, οι επενδύσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις. Αυτό προσφέρει σταθερότητα και ευημερία και είναι σημαντικό για να βοηθήσει τους Γεωργιανούς να βρουν εργασία στη χώρα.

Διαβάστε Επίσης