Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤην επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης για την ακοίνωση της Γερ. Πρεσβείας αναμένει...

Την επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης για την ακοίνωση της Γερ. Πρεσβείας αναμένει το ΑΚΕΛ

-

: Τρίτη, 30 Ιούλιος 2013

–>Ανησυχεί το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις πληροφορίες που φέρουν το επιτόκιο για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού

Την επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης αναμένει το ΑΚΕΛ προκειμένου να τοποθετηθεί επί της χθεσινής ανακοίνωσης της γερμανικής Πρεσβείας ότι το κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων (κάτω των €100.000) ήταν πρόταση της Κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Σταύρος Ευαγόρου.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε σε όσους εκτοξεύουν βολές κατά της Βουλής η οποία καταψήφισε την αρχική πρόταση για οριζόντιο και καθολικό κούρεμα των καταθέσεων “παρόλο που ήταν ξεκάθαρο ότι θα προέκυπτε θέμα αποζημιώσεων δις ευρώ, τις οποίες το κυπριακό κράτος δεν διέθετε”, όπως είπε.

“Το οριζόντιο και καθολικό κούρεμα το οποίο ήταν εισήγηση της δικής μας Κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση της γερμανικής Πρεσβείας όχι μόνο δεν θα έλυε το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργούσε πρόσθετες υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων που θα έπρεπε να φορτωθούν στους φορολογούμενους”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της γερμανικής Πρεσβείας, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η ανακοίνωση “ουσιαστικά αποδίδει ευθύνες στην κυπριακή Κυβέρνηση”, προσθέτοντας πως το “ότι είναι η δική μας πλευρά ζήτησε να γίνει κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων είναι μια επανάληψη πολλών δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και αξιωματούχων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ”.

“Κατά συνέπεια η ίδια η Κυβέρνηση θα έπρεπε να τοποθετηθεί γιατί τέτοιου είδους κατηγορίες αφορούν στην πολιτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη. Ως ΑΚΕΛ αναμένουμε να δούμε τη επίσημη απάντηση και τοποθέτηση της Κυβέρνησης και τότε θα την κρίνουμε”, είπε.

Νέες ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού

Εξάλλου, ο κ. Ευαγόρου επανέφερε τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις πληροφορίες που φέρουν το επιτόκιο για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού να ανέρχεται το 10%, καθώς και για πιέσεις ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, καλώντας την Κυβέρνηση “να αντισταθεί στις όποιες πιέσεις προέρχονται από την Τρόικα και να πείσει με επιχειρήματα για την ανάγκη πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης του Συνεργατισμού”.

“Ως ΑΚΕΛ ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας που φέρουν την Τρόικα να ασκεί πιέσεις για επιβολή επιτοκίου ύψους 10% στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού του Συνεργατισμού. Ένα τέτοιο κόστος είναι δυσβάστακτο και δεν μπορεί να το σηκώσει ο Συνεργατισμός”, είπε ο κ. Ευαγόρου, προσθέτοντας ότι “το ίδιο ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες που φέρουν την Τρόικα να ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού”.

Παράλληλα, ο κ. Ευαγόρου επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ “θα στηρίξει κάθε βήμα και κάθε προσπάθεια για έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης για το καλό του τόπου και της οικονομίας”.

Διαβάστε Επίσης