Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρος όφελος των εργαζομένων η επένδυση στη Δρομολαξιά

Προς όφελος των εργαζομένων η επένδυση στη Δρομολαξιά

-

ΗΤΑΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΙΤΤΗΣ

Τη σταθερή πεποίθησή του εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων της Cyta και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Στάθης Κιττής, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών, ότι η επένδυση με την αγορά κτήματος που ανήκε αρχικώς στον Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, στην περιοχή Δρομολαξιάς, ήταν προς όφελος των Μελών του Ταμείου και με τη λήψη όλων των αναγκαίων διασφαλίσεων.

“Αυτές οι εκατοντάδες των εκατομμυρίων που επενδύσαμε”, δήλωσε ο κ. Κιττής, “μπορούν να εξεταστούν από οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα ειδικό για να διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους διασφάλισης, προς όφελος των Μελών του Ταμείου και των δικαιούχων του, αλλά και κατ’ επέκταση προς όφελος της ίδιας της Cyta, που θα εκαλείτο να καλύψει και αυτά τα εκατομμύρια, πέραν των 156 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη κουρευτεί”.

Είπε επίσης ότι η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου κατάφερε να επενδύσει αποτελεσματικά σε διάφορους τομείς αποθέματα του Ταμείου που ανέρχονται στα 250 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που διαφορετικά θα είχαν χαθεί, όπως τα 156 εκατομμύρια ευρώ που ήσαν σε τραπεζικές καταθέσεις στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κιττής, η κατασκευή του έργου για το οποίο έγινε η επένδυση του Ταμείου Συντάξεων αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2013 ή κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2014.

Μέχρι τις 28 Ιουνίου 2013, είπε ο κ. Κιττής, πληρώθηκε ποσό 14 εκατομμυρίων ευρώ και υπολείπονται να καταβληθούν ακόμα 5,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσόν από το οποίο θα γίνει κατακράτηση του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ για εγγύηση του ενοικίου και άλλων 300.000 ευρώ για την τελική παράδοση του έργου.

Για την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων του Σχεδίου Συντάξεων, όπως είπε ο κ. Κιττής, ζητήθηκαν πρόσφατα δύο εκτιμήσεις, οι οποίες αποτιμούν το έργο ολοκληρωμένο υπό τις σημερινές συνθήκες, ο ένας εκτιμητής στα 18.650.000 ευρώ και ο άλλος στα 17.500.000 ευρώ.

Όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συγκεκριμένη επένδυση τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής επανειλημμένως και είναι υπό εξέταση τα τελευταία 2,5 έτη, χωρίς μέχρι τώρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου να κληθεί να τα εξετάσει ως σώμα και να εκδώσει οποιαδήποτε τοποθέτησή της, είπε ο κ. Κιττής.

Ο κ. Κιττής αναφέρθηκε στην κατάθεσή του σε «φανερή παραπληροφόρηση σε μέγιστο βαθμό» τόσο προς Βουλευτές όσο και προς πολιτικά πρόσωπα, από ανθρώπους που φαίνεται ότι «για αλλότριους σκοπούς, κυρίως μικροπολιτικές φιλοδοξίες, ή και για κυνηγητό μεταξύ εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που φαίνεται ότι εξελίσσεται σε έναν ανελέητο ακήρυκτο πόλεμο, που ταλανίζουν την ομαλή λειτουργία της ΑΤΗΚ, που εργοδοτεί όλους αυτούς και τις οικογένειές τους αλλά και που στηρίζει την οικονομία της Κύπρου σε κρίσιμες στιγμές όπως είναι αυτές που περνά ο τόπος».

Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Κιττής, είναι ευδιάκριτα μέσα από ανακοινώσεις και επιστολές που κάποιες από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες επανειλημμένως έχουν δημοσιοποιήσει αλλά και από τοποθετήσεις τους στις ανοιχτές συνεδρίες Επιτροπών της Βουλής.

Ο κ. Κιττής αναφέρθηκε και σε πληθώρα άλλων ισχυρισμών – κατά την έκφρασή του – ενώπιον της Επιτροπής, που πήραν μεγάλη δημοσιότητα, πλήττοντας την αξιοπρέπεια και το χαρακτήρα προσώπων με μεγάλη ευκολία, όπως είπε. “Η μαρτυρία τους αυτοδιαψεύδεται ή έστω η αξιοπιστία τους τίθεται υπό καθεστώς πλήρους αμφισβήτησης», ισχυρίστηκε.


Όλες οι επενδύσεις του Ταμείου, είπε ο κ. Κιττής, ευρίσκονταν στο πλαίσιο των υποδείξεων των συμβούλων μας και στόχευαν σε απόδοση που αναμενόταν να κυμανθούν μεταξύ 6,2% – 8% και πλέον, ανάλογα με την περίπτωση και το είδος της επένδυσης.

Σε έναν τομέα της επενδυτικής πολιτικής, στον οποίο ενσυνείδητα αρνήθηκε να επενδύσει η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε αρκετές προτάσεις, δήλωσε ο κ. Κιττής, ήταν ο τομέας της επένδυσης σε Παγκόσμιες Μετοχές, επειδή, όπως ανέφερε, “θεωρήσαμε ότι θα άγγιζε τα όρια της προδοσίας, η Cyta να βγάλει έξω από την κυπριακή αγορά αποθεματικό ύψους των 80 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον την ώρα που η ρευστότητα των Τραπεζών και γενικά η κυπριακή οικονομία διψούσε από χρήμα”.

Με την απόφαση αυτή διαφωνούσε κάθετα και μόνιμα μόνο ένα μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος, είπε ο κ. Κιττής.

Κατά τα τελευταία δυο έτη, 2011 και 2012, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη της AON Hewitt, οι επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων παρουσίασαν πλεόνασμα 105 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για κάθε έτος.

Για την αλλαγή της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου, ο κ. Κιττής αναφέρθηκε σε σωρεία έργων που χρηματοδοτεί τώρα το Ταμείο στην Κύπρο.

Ο κ. Κιττής κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή τέσσερεις φακέλους με αντίγραφα εγγράφων, για τα οποία γινόταν λόγος στην κατάθεση του κ. Κιττή. Οι φάκελοι περιλάμβαναν πρακτικά των συνεδριάσεων της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου για την περίοδο 2008 – 2012 και έχουν να κάνουν για τη γενική πολιτική επενδύσεων του Ταμείου και πιο συγκεκριμένα όλα όσα έχουν σχέση με το συγκεκριμένο έργο αγοράς τουρκοκυπριακής γης στην περιοχή Δρομολαξιάς, έργο που φέρει την ονομασία ΑΕΡΟ, καθώς και πρακτικά έξι συνεδριάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επενδύσεων για το συγκεκριμένο έργο προτού καταλήξει στην τελική εισήγησή της προς τη Διαχειριστική Επιτροπή. Κατατέθηκαν επίσης φάκελοι με τις συμφωνίες και των τεσσάρων σχετικών εγγράφων μεταξύ του Ταμείου Συντάξεων και της εταιρείας Wadning Trading Ltd.

Στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, την Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2013, θα προσέλθει για να καταθέσει ο Χαράλαμπος Τσουρής, Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και πρώην Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων των εργαζομένων της ΑΤΗΚ.

Τόσον η Cyta όσο και το Ταμείο Συντάξεων, δήλωσε ο κ. Κιττής, είναι δύο Οργανισμοί που λειτουργούν παράλληλα εδώ και πολλά έτη. “Οι ενέργειες και οι αποφάσεις τους είναι εντελώς απρόσωπες και λαμβάνονται στη βάση πάντοτε των αρχών της χρηστής διοίκησης και των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης”, δήλωσε ο κ. Κιττής.

Η Ερευνητική Επιτροπή ενημερώθηκε γενικώς από τον κ. Κιττή για την ίδρυση και τη λειτουργία του Ταμείου Συντάξεων και για τον τρόπο διαχείρισής του, καθώς και για τους νέους νομοθετικούς κανονισμούς που έχουν ετοιμασθεί και που προβλέπουν και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στη Διαχειριστική Επιτροπή.

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες των Διαχειριστών, όπως και τα αποτελέσματα, είπε ο κ. Κιττής, δημοσιεύονται στο ενδοδίκτυο του Οργανισμού, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι δικαιούχοι του Ταμείου, ενώ με νέες κανονιστικές ρυθμίσεις τα νέα Μέλη/ νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στην ΑΤΗΚ καταβάλλουν τακτικές εισφορές στο Ταμείο, με αποτέλεσμα η χορηγία του Οργανισμού για κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου να έχει μειωθεί, από τα 26 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που ήταν το 2009, στα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Γενικότερα, ως προς τη διαχείριση του Ταμείου, ο κ. Κιττής ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο συμβουλευτικός οίκος AON Hewitt συμβουλεύει τους Διαχειριστές για τον καθορισμό και περιοδική αναθεώρηση της γενικής επενδυτικής πολιτικής και της στρατηγικής κατανομής του χαρτοφυλακίου, καθώς και για την επιλογή και αξιολόγηση άλλων εξειδικευμένων συμβούλων κατά αντικείμενο, με την τελευταία έκθεση του οίκου για τη στρατηγική κατανομή του χαρτοφυλακίου να έχει υποβληθεί στις 24 Ιανουαρίου 2012.

Επίσης, πέντε οίκοι (Marfin CLR, Cisco, Εθνική, Argus και Eurobank) διαχειρίζονται τις μετοχές του Ταμείου στα Χρηματιστήρια Αξιών Κύπρου και Αθηνών με συγκεκριμένους όρους εντολής και η απόδοση των μετοχών και των οίκων αξιολογείται ανά εξάμηνο τουλάχιστον, ενώ η Ελληνική Τράπεζα ενεργεί ως θεματοφύλακας των κινητών αξιών του Ταμείου, το οποίο εργοδοτεί και εσωτερικό συνεργάτη, ειδικό σε θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, για πρόσθετες συμβουλές σε θέματα κινητών αξιών.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Κιττής, ο οίκος Αντώνης Λοΐζου και Συνεργάτες συμβουλεύει τους Διαχειριστές για τον καθορισμό και περιοδική αναθεώρηση της επενδυτικής πολιτικής στον τομέα των ακινήτων και η τελευταία έκθεση του οίκου υποβλήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2010. Για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής, είπε ο κ. Κιττής, εξασφαλίζονται από την 1η Ιουνίου 2012 υπηρεσίες από τον οίκο PCM Advisers Ltd.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ο κ. Κιττής, για την αξιολόγηση συγκεκριμένων προτάσεων για επενδύσεις σε ακίνητα ζητούνται εκτιμήσεις από δύο εκτιμητές ανά περίπτωση και κάθε έτος (αντί κάθε τρία που προνοεί η νομοθεσία) διεξάγεται αναλογιστική εκτίμηση του ενεργητικού και των υποχρεώσεων του Ταμείου με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν αναλογιστικών ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων, δηλαδή αν οι επενδύσεις σε μακροχρόνια βάση θα επαρκούν για κάλυψη των υποχρεώσεων ή θα υστερούν έναντι αυτών.

Μέχρι το 2009 η μελέτη διεξαγόταν από τον οίκο Ι Ε Muhanna και Co Actuarial Services και από το 2010 από τον AON Hewitt.

Σύμφωνα με τη Δήλωση Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής του Ταμείου, που καταρτίστηκε με τη βοήθεια του οίκου Hewitt, το Ταμείο έχει καθορίσει τρεις στόχους με πρώτο στόχο αυτόν της χρηματοδότησης, δηλαδή τη διατήρηση επιπέδου χρηματοδότησης υποχρεώσεων τουλάχιστον 100% για τα επόμενα πέντε έτη, με περιορισμένες πρόσθετες συνεισφορές της Cyta για κάλυψη αναλογιστικών ελλειμμάτων.

Δεύτερος είναι ο στόχος των επενδύσεων και η επίτευξη απόδοσης αυτών τουλάχιστον 1,5% ετησίως πέραν της απόδοσης του Χαρτοφυλακίου Χαμηλού Κινδύνου.

Τρίτος είναι ο στόχος κινδύνου και γίνεται αποδεκτό ότι υπάρχει 5% πιθανότητα μέσα στα επόμενα πέντε έτη το επίπεδο χρηματοδότησης να είναι κάτω του 75%.

Επίσης, είπε ο κ. Κιττής, οι λογαριασμοί του Ταμείου ελέγχονται από τον ελεγκτικό οίκο KPMG και κοινοποιούνται στα μέλη του Σχεδίου μέσω του υπηρεσιακού ενδοδικτύου της Cyta.

Σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική εκτίμηση με ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2012, η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, συμφώνως των στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Κιττής, ανέρχεται σε 745 εκατομμύρια ευρώ και το επίπεδο χρηματοδότησης σε 116,5% των αναλογιστικών υποχρεώσεων του Ταμείου.

Για την επένδυση στη Δρομολαξιά, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις, συζητήσεις με τη μορφή ανταλλαγής προτάσεων και υποβολής όρων προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία κράτησαν σχεδόν δύο έτη, στην ακρίβεια 21 περίπου μήνες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη φορά που τέθηκε ενώπιον της ΣΕ η πρόταση της εταιρείας Glarisano Enterprises Ltd που ήταν 100% μέτοχος της εταιρείας Wadnic Trading Ltd, ιδιοκτήτριας του συγκεκριμένου ακινήτου, ήταν στις 10 Φεβρουαρίου 2010.

Ακολούθησαν συζητήσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις που κατέληξαν στην υπογραφή συμβολαίου υπό όρους και προϋποθέσεις στις 25 Φεβρουαρίου 2011 (χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού προς τους κατασκευαστές) το οποίο όμως δεν τέθηκε σε εφαρμογή και δεν υλοποιήθηκε παρά μόνον όταν η κατασκευάστρια εταιρεία προσκόμισε όλες τις άδειες των αρμόδιων αρχών και ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις και τους όρους που τέθηκαν από την ΔΕ, στις αρχές του Νοεμβρίου 2011.

Το βασικό στοιχείο που αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία τα Μέλη της ΔΕ στην πλειοψηφία τους αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση, είπε ο κ. Κιττής, ήταν το γεγονός ότι, μετά από μελέτες και έρευνες, τόσο μελών της υπηρεσίας που στελεχώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες της Cyta, αλλά και από έρευνες ανεξάρτητων εκτιμητών διαπιστώθηκε ότι σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων γύρω από το χώρο του αεροδρομίου δεν υπήρχε οποιαδήποτε υποδομή σε γραφειακούς χώρους ή χώρους που να στεγάζουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του αεροδρομίου (ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, εκτελωνιστές, εμπορευόμενοι, εισαγωγείς, εξαγωγείς, και άλλοι) εκτός από τους χώρους που βρίσκονταν στο παλαιό αεροδρόμιο και οι οποίες, σύμφωνα με έκθεση εκτιμητή από τη Λάρνακα, διατίθεντο στην τιμή των 59,5 ευρώ έως 68,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σαν ενοίκιο τον μήνα.

Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Κιττής, η επένδυση στο κτίριο που ανεγείρεται στο συγκεκριμένο έργο των 6.400 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούσε κάλλιστα να ενοικιαστεί προς ενδιαφερόμενους ακόμη και στο ύψος των €20 ανά τμ που θα ανέβαζε την απόδοση της επένδυσης πέραν του 7,5% περίπου, με μίνιμουμ απόδοση το 6,5% αν ενοικιαζόταν σε χαμηλότερη τιμή, επομένως το Ταμείο θα κέρδιζε πολύ περισσότερα απ’ ότι έπαιρνε από τις καταθέσεις που ήταν στις Τράπεζες που βρίσκονταν στο ύψος του 4% περίπου.

Είχε επιδειχθεί ενδιαφέρον από την αρχή των σχεδιασμών και μετά από βολιδοσκοπήσεις, είπε ο κ. Κιττής, όσο από κάποια ταξιδιωτικά γραφεία όσο και την Cyprus Airways.

Πρόσφατα μάλιστα, πρόσθεσε, πριν 6-8 μήνες, υπήρξε ενδιαφέρον από Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στο κέντρο του Λονδίνου για ενοικίαση μεγάλου μέρους του συγκροτήματος.

Ανεξάρτητα όμως από αυτά και για σκοπούς μεγαλύτερης ακόμη διασφάλισης του Ταμείου, απαιτήθηκε και τελικά συμφωνήθηκε, να εγγυηθεί ο κατασκευαστής του έργου την απόδοση της επένδυσης, για τα πρώτα τουλάχιστον δύο έτη από την ημερομηνία παράδοσης του έργου, με την κατακράτηση ποσού €1.700.000 από το συμφωνημένο τίμημα αγοράς σε δεσμευμένο λογαριασμό ποσό που ήδη κατακρατείται από το Ταμείο για να κατατεθεί στον λογαριασμό αυτό με την παράδοση του έργου που αναμένεται, σύμφωνα με τα συμβόλαια, να γίνει στο τέλος αυτού του έτους.

Ουδεμία άλλη πρόταση συγκρίσιμη με τη συγκεκριμένη πρόταση επένδυσης υποβλήθηκε ποτέ προς το Ταμείο, είπε ο κ. Κιττής, έτσι ώστε να μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι το Ταμείο επέλεξε να προβεί στην επένδυση αυτή, αντί άλλης πλέον συμφέρουσας όπως έχει κατά κόρον κατηγορηθεί το Ταμείο.

Επειδή επανειλημμένα έχει γίνει αναφορά σε πρόταση της εταιρείας New Dimensions, όπως ο ιδιοκτήτης και εκπρόσωπος της εταιρείας κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής”, δήλωσε ο κ. Κιττής, “δηλώνω κατηγορηματικά ότι η πρώτη φορά που παραδόθηκε στα γραφεία της Cyta κάποια πρόταση ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2011”.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, συνέχισε, το ίδιο πρόσωπο είχε αναφέρει ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, Βουλευτή κ. Γιώργου Γεωργίου, ότι είχε υποβάλει σχετική πρόταση προς την Cyta για ακίνητο που βρισκόταν, όπως ο ίδιος ανέφερε, «δίπλα» στο ακίνητο της Δρομολαξιάς.

“Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί και όπως φαίνεται και από την επιστολή του επιχειρηματία κ. Χριστάκη Πίττα, ο ισχυρισμός του αυτός ήταν ψευδής”, είπε ο κ. Κιττής.

Μετά από τη λήξη της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, πρόσθεσε ο κ. Κιττής, ο κ. Γιάννος Κωνσταντίνου πέρασε από τα γραφεία της Cyta και κατέθεσε μια απλή επιστολή σε λευκή κόλλα επισυνάπτοντας μια μελέτη του Οίκου Αντώνης Λοΐζου και Συνεργάτες, που αφορούσε όμως οικιστικό συγκρότημα αποτελούμενο από 80 διαμερίσματα με την επωνυμία Meneou Plantation Project και που βρισκόταν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Όπως είπε, στον κ. Γιάννο Κωνσταντίνου εξηγήθηκε επανειλημμένα ότι μια τέτοια ανάπτυξη αφ` ενός δεν ενέπιπτε στο πλαίσιο της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου και ότι δεν διαθέτει το Ταμείο ανάλογο προσωπικό για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων και τέλος υποδείχθηκε ότι η απόσταση από το αεροδρόμιο αφαιρούσε το στοιχείο σύγκρισης με τη συγκεκριμένη επένδυση της Δρομολαξιάς που βρίσκεται 700 περίπου μέτρα από την είσοδο του αεροδρομίου.

Ο κ. Κιττής κατέθεσε και επιστολή του επιχειρηματία Χριστάκη Πίττα, αντίγραφο της οποίας αποστάλθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011 προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή κ. Γεώργιο Γεωργίου και με την οποία διαψεύδει – όπως ελέχθη – αναφορές του κ. Γιάννου Κωνσταντίνου ενώπιον της Επιτροπής ότι δήθεν είχε αποστείλει προηγουμένως πρόταση προς την Cyta μέσω του κ. Πίττα.

“Η επιστολή μιλά από μόνη της αλλά το περιεχόμενό της πιστεύω ότι ενδιαφέρει ώστε να αξιολογηθεί από την Επιτροπή σας για αξιοπιστία της κατάθεσης του προσώπου αυτού ενώπιόν σας”, είπε ο κ. Κιττής, επισυνάπτοντας απαντητική επιστολή που στάλθηκε στον κ. Γιάννο Κωνσταντίνου μετά από αναθεωρημένη πρόταση που υποβλήθηκε και εξετάστηκε από την ΣΕ στις 14 Ιουνίου 2011, με την οποία εζητείτο να εξετασθεί η αποδοχή πρότασής του για μετατροπή της αρχικής από συγκρότημα διαμερισμάτων σε συγκρότημα γραφειακών χώρων μετά από άδεια που θα εξασφάλιζε από τις αρμόδιες αρχές σε τιμή μάλιστα των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση θεωρήθηκε σαν μη σοβαρή και αποφασίστηκε να σταλεί σχετική επιστολή στις 18 Οκτωβρίου 2011, είπε ο κ. Κιττής, καταθέτοντας επίσης αντίγραφο αυτής της επιστολής.

Η πρόταση για επένδυση σε ακίνητο στην περιοχή Δρομολαξιάς, είπε ο κ. Κιττής, εμπίπτει στο πλαίσιο επενδυτικής πολιτικής στον τομέα των ακινήτων που καταρτίστηκε με τη βοήθεια του οίκου Αντώνης Λοΐζου και Συνεργάτες.

Η τιμή αγοράς, όπως ανέφερε ο κ. Κιττής, θα είναι στο πλαίσιο των προαναφερόμενων εκτιμήσεων και η απόδοση του έργου αναμένεται να είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, που προσεγγίζει τη στοχευόμενη απόδοση όπως περιγράφεται πιο πάνω στο Στόχο Επενδύσεων του Ταμείου και επιπλέον θα είναι εγγυημένη μέσω έμπρακτων διασφαλίσεων για το Ταμείο για περίοδο δύο ετών μετά την παράδοση του έργου για χρήση.

Το Ταμείο, δήλωσε ο κ. Κιττής, διασφαλίζει τα συμφέροντά του εξασφαλίζοντας ότι οι πληρωμές θα γίνονται έναντι συγκεκριμένων παραδοτέων, αφού η προκαταβολή θα υπερκαλύπτεται από υποθήκη και δέσμευση μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Οι περαιτέρω πληρωμές θα γίνονται έναντι εκτελεσθείσας εργασίας και μετά την παράδοση του έργου θα παραμείνουν δεσμευμένες πληρωμές και υποθήκη ως εγγύηση ενοικίου.

Για την εξέλιξη της όλης επένδυσης ο κ. Κιττής ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά στη Συμβουλευτική Επιτροπή Επενδύσεων στις 10 Φεβρουαρίου 2010 όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι είχε συνάντηση με την εταιρεία Glarisano Enterprises Ltd για το έργο AERO SPACE.

Η πρόταση της εταιρείας αναφερόταν σε χρηματοδότηση του έργου και η επιτροπή αποφάσισε να συστήσει ομάδα για να συζητήσει το επιχειρησιακό σχέδιο του έργου.

Σε συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επενδύσεων στις 21 Μαΐου 2010, αφού μελετήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής της εταιρείας που υποβλήθηκε από τον Μάριο Πολυβίου, Οικονομικό Διαχειριστή του έργου, όπως επίσης και σχετικής έκθεσης της Διευθύντριας Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης που μελέτησε τόσο την επιστολή όσο και το επιχειρησιακό σχέδιο του έργου αποφάσισε για την περαιτέρω διερεύνηση του έργου μαζί με τους αντιπροσώπους της εταιρείας.

Στη συνάντηση της ΣΣΕ στις 6 Αυγούστου 2010 μελετήθηκε επιστολή ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2010 της Glarisano Enterprises Ltd του οικονομικού διαχειριστή του έργου όπου αναφερόταν ότι η ανάγκη για χρηματοδότηση του έργου εκ μέρους του ΣΣ δεν ήταν πλέον αναγκαία και προσέφεραν για πώληση μέρος του έργου και συγκεκριμένα τέσσερις μονάδες γραφειακού χώρου των 1.660 τμ έκαστο στην τιμή των €3.000 ανά τμ στη συνολική τιμή των €19.920.000 συν ΦΠΑ.

Η Επιτροπή αποφάσισε να διορίσει ομάδα που αποτελείτο από τους Χ Τσουρή, Α Αντωνίου, Γ Χαρή, Χρ Αντούνα και Γ Κουφάρη για να εξετάσει το θέμα περιλαμβανομένης και εκτίμησης της αξίας του έργου.

Επίσης η επιτροπή ενημερώθηκε με σημείωμα της Διευθύντριας Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης με ημερομηνία 11 Ιουνίου 2010 για τους μετόχους της εταιρείας Glarisano Enterprises Ltd η οποία εταιρεία ήταν 100% μέτοχος της εταιρείας Wadnig Trading Ltd.

Επίσης, επισυναπτόταν ο σχετικός τίτλος του ακινήτου με ιδιοκτήτη για μερίδιο 7/10 της εταιρείας Wadnig Trading Ltd και έκθεση υπολογισμού της αγοραίας αξίας του ακινήτου που έγινε από τον οίκο Landtourist Valuations Ltd που έγινε για την ίδια την εταιρεία και που εκτιμούσε το ακίνητο σε τιμή καταναγκαστικής πώλησης €10.200.000.

Στη συνάντηση της ΣΣΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2010 κατατέθηκε στην Επιτροπή έγγραφο που ετοιμάστηκε από την ομάδα που είχε διοριστεί για την αξιολόγηση του έργου.

Η έκθεση περιέγραφε την ανάπτυξη, παρέθετε τις δύο εκτιμήσεις όπως επίσης και τις προοπτικές του έργου που λήφθηκαν από δύο ανεξάρτητους εκτιμητές, τους George Georghiades Ltd για ποσό €21.760.000 και από Rois Nicolaides, K Talatinis, Ph Christodoulou για ποσό €19.660.000.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη Αντούνας, Αντωνίου, Τσουρής, Χαρή, Γεωργιάδης και Κουφάρης τοποθετήθηκαν υπέρ της πρότασης. Τα μέλη Καρατζιάς και Χατζηγεωργίου ζήτησαν όπως αναβληθεί η λήψη απόφασης για την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για μελέτη του θέματος ενώ το μέλος Μ Αχιλλέως απουσίαζε, είπε ο κ. Κιττής.

Στη συνάντηση της ΣΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου 2010, πρόσθεσε, κατατέθηκε επιστολή της εταιρείας Glarisano Enterprises Ltd με την οποία εγγυάτο ελάχιστη απόδοση του έργου 6% για περίοδο δύο ετών και σαν τρόπο εγγύησης την κατακράτηση ποσού ύψους €1εκ σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό όπως επίσης και μείωση της αρχικής υποθήκης του ακινήτου στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνεδρία της ΣΣΕ στις 28 Δεκεμβρίου 2010, ο κ. Καρατζιάς νοουμένου ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε η Επιτροπή και ότι θα καταγραφεί με σαφήνεια η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου, συμφώνησε με την πρόταση για αγορά των τεσσάρων μονάδων.

Επίσης, το μέλος Μ Αχιλλέως, αφού ενημερώθηκε για το όλο θέμα συμφώνησε με την πρόταση, ενώ η κ. Μ Χατζηγεωργίου απουσίαζε από τη συνάντηση.

Με αυτά τα δεδομένα, είπε ο κ. Κιττής, η Επιτροπή αποφάσισε όπως υποβάλει εισήγηση στους Διαχειριστές για την αγορά του έργου έναντι €19.600.000 με τις προϋποθέσεις για πρώτη υποθήκη πάνω στο ακίνητο, για κατακράτηση €1 εκατομμυρίου σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και με μείωση της αρχικής υποθήκης του ακινήτου στα €2 εκατομμύρια, υποθήκη η οποία θα παραμείνει εγγεγραμμένη προς όφελος του Ταμείου για περίοδο δύο ετών από την παράδοση και θα εγγυάται την απόδοση του έργου στο ελάχιστο ποσοστό του 6%.

Η συμφωνία ήταν υπό την αίρεση της εξασφάλισης άδειας οικοδομής για το έργο και ότι η πληρωμή θα γινόταν με προκαταβολή 9 εκατομμυρίων ευρώ με την υποθήκευση του ακινήτου και το υπόλοιπο ανάλογα με την πρόοδο του έργου.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2010 οι Διαχειριστές αποφάσισαν τη σύναψη συμβολαίου για αγορά του πιο πάνω έργου με τις προϋποθέσεις που αναφέρονταν στην εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής με τη διαφοροποίηση ότι η προκαταβολή θα ήταν €8 εκ αντί €9 εκ. Έτσι στις 25 Φεβρουαρίου 2011 και αφού η συμφωνία εξετάστηκε και από τις Νομικές Υπηρεσίες της Cyta, υπογράφτηκε η συμφωνία με την εταιρεία Wadnig Trading Ltd.

Στις 11 Οκτωβρίου 2011 ο οικονομικός διαχειριστής της εταιρείας με επιστολή της ενημέρωνε ότι η εταιρεία εξασφάλισε τις πολεοδομικές άδειες για την κατασκευή του έργου και το διαχωρισμό των οικοπέδων και ζητούσαν την πληρωμή της προκαταβολής με βάση τη συμφωνία ύψους €8 εκ πλέον €1,2 εκ ΦΠΑ.

Ακολούθησε συνάντηση εκπροσώπων του ΣΣ και εκπροσώπων της εταιρείας Wadnig την 1 Νοεμβρίου 2011, όπου εξετάστηκε τόσο η άδεια οικοδομής όσο και η πολεοδομική άδεια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν προέκυψε οτιδήποτε που να καθιστά ανέφικτη την τήρηση των όρων της συμφωνίας όσον αφορά το ωφέλιμο εμβαδό των μονάδων που θα αγοράσει το Ταμείο.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αφού δήλωσαν ότι θα εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από τη συμφωνία αποφασίστηκε να γίνει η πληρωμή με την υποθήκευση του ακινήτου.

Επίσης, στις 16 Νοεμβρίου 2011 ο δικηγόρος της εταιρείας, λόγω του ότι παρουσιάστηκε μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή, αιτείτο την επέκταση του χρόνου παράδοσης για οκτώ ημέρες.

Οι Διαχειριστές αποφάσισαν στις 13 Μαρτίου 2012 να συνεχιστεί η πληρωμή των διατακτικών της εταιρείας νοουμένου ότι αυτή εφαρμόζει τη διαδικασία έκδοσης ξεχωριστού τίτλου ιδιοκτησίας όπως εισηγήθηκε ο Κυριάκος Ταλατίνης.

Στη συνεδρία κατατέθηκε επιστολή του κ. Τσουρή στην οποία ανέφερε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η έκδοση του τίτλου ιδιοκτησίας είναι δυνατή μόνο με την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών του αδειοδοτημένου έργου.

Οι Διαχειριστές στις 20 Μαρτίου 2012 με βάση υπόμνημα που ετοίμασε ο κ Χ Τσουρής, στο οποίο παρουσίαζε το αίτημα της εταιρείας το Ταμείο να επωμισθεί πρόσθετο κόστος για τη διαφορά στα τμ μεταξύ των προσχεδίων και των τελικών σχεδίων του έργου και αφού παρουσίασε την εισήγηση του για εναλλακτικό τρόπο διευθέτησης του θέματος, αποφάσισαν όπως το ΣΣ αγοράσει τα υπόλοιπα 52/100 του καθαρού εμβαδού του τεμαχίου.

Για το τίμημα υπήρχε εισήγηση να γίνει περαιτέρω διαπραγμάτευση με στόχο να μειωθεί το ποσό των €4,5 εκ συν ΦΠΑ που ζητείτο από την εταιρεία. Επιπρόσθετα, η εγγύηση στη μορφή κατάθεσης σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό να αυξηθεί από €1 εκ σε €1,7 εκ. και εξουσιοδοτείτο ο κ. Τσουρής να κάνει τις διαπραγματεύσεις.

Στις 27 Μαρτίου 2012, αφού ο κ Τσουρής ενημέρωσε τους Διαχειριστές ότι η διαπραγμάτευση κατέληξε σε €4.450.000 συν ΦΠΑ και η αύξηση του ποσού εγγύησης για τα ενοίκια, οι Διαχειριστές ενέκριναν την αγορά των επιπρόσθετων τμ και εξουσιοδότησαν τον κ. Κουφάρη να υλοποιήσει την απόφαση.

Στη συνεδρίαση των Διαχειριστών στις 9 Απριλίου 2012 αποφασίστηκε η δέσμευση των μετοχών της εταιρείας ώστε το Ταμείο να έχει επιπρόσθετη διασφάλιση και στις 31 Ιουλίου 2012 το Ταμείο παρέλαβε συμφωνητικό έγγραφο μεταξύ της εταιρείας Wadnig Trading Ltd και του εργολάβου του έργου που αναφερόταν σε διευθέτηση των μέχρι τότε εκκρεμοτήτων μεταξύ των μερών και ότι οι πιλοτικές πληρωμές για το έργο θα γίνονταν απευθείας από το Ταμείο στον εργολάβο.

Διαβάστε Επίσης