Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη η απόφαση της 15ης Μαρτίου για το κούρεμα

Επιθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη η απόφαση της 15ης Μαρτίου για το κούρεμα

-

30 Ιούλιος 2013

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – Η “φίλη” Γερμανία αδειάζει Αναστασιάδη και Σαρρή

H Γερμανική κυβέρνηση, με ανακοίνωση της Πρεσβείας της στη Λευκωσία, ρίχνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ευθύνη για την αρχική απόφαση του Eurogroup για κούρεμα όλων των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή δηλώσεις του Μιχάλη Σαρρή ότι «η Γερµανία ήθελε να καταστρέψει την Κύπρο ως οικονοµικό κέντρο».

Η Πρεσβεία της Οµοσπονδιακής Δηµοκρατίας της Γερµανίας διευκρινίζει τα εξής:

– Τα αίτια για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθούν στην Κύπρο. Η επιχειρηµατική στρατηγική των κυπριακών τραπεζών ήταν ριψοκίνδυνη και µη βιώσιµη. Ούτε η Ευρωζώνη, ούτε η Γερµανία υπέδειξαν την στρατηγική αυτή στις κυπριακές τράπεζες.

– Η Κύπρος και η Ευρωζώνη συµφώνησαν περί τα τέλη Μαρτίου σε ένα πρόγραµµα διάσωσης. Η σταθεροποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τοµέα αποτελεί κεντρικό στοιχείο του προγράµµατος αυτού.

– Κοµβικής σηµασίας για το σύνολο της Ευρωζώνης ήταν ότι ένα τέτοιο πρόγραµµα θα µπορούσε να εκπονηθεί µόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν διασφαλισµένη η βιωσιµότητα του χρέους της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να περιοριστεί το ύψος του προγράµµατος στα 10 δισ. Ευρώ και να συµπεριληφθούν σε αυτό και οι πιστωτές των τραπεζικών ιδρυµάτων.

– Ο ισχυρισµός ότι η Γερµανία άσκησε πίεση για τη συµµετοχή των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ είναι εσφαλµένος. Επρόκειτο για µια σαφή επιθυµία του Προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 Ευρώ.

– Αυτό που προέχει τώρα είναι η πιστή εφαρµογή του προγράµµατος χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Και εδώ ζητείται προ πάντων η συµβολή της Κύπρου. Το πρόγραµµα θα αποδειχθεί επιτυχηµένο, µόνο εάν η Κύπρος το ενστερνιστεί και το εφαρµόσει µε αποφασιστικότητα.

Διαβάστε Επίσης