Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘΕΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΙΚΑΣ ΜΕ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΙΚΑΣ ΜΕ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

-

2013

Στο φλέγον θέμα του χρηματοπιστωτικού τομέα, επικεντρώθηκε η σημερινή συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη, με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη της πρώτης αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι επικεφαλής της Τρόικας αναφέρθηκαν στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα.

Τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και υπό αυτό το πλαίσιο αυτό τέθηκε η ανάγκη της εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, το θέμα της εποπτείας των Συνεργατικών, το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και το θέμα της μεταρρύθμισης του Ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σε σχέση με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, η Κυβέρνηση έθεσε το θέμα της εξεύρεσης τρόπων για την όσο το δυνατό συντομότερη άρση τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλοποίηση και τη σταθερότητα της Τράπεζας και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επ` αυτού, η Τρόικα φέρεται να αντέτεινε ότι πρέπει πρώτα να εξέλθει η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Σε σχέση με τα Ταμεία Προνοίας, ελέχθη ότι θα πρέπει να βρεθούν οι τεχνικές λύσεις για να διευθετηθεί το όλο ζήτημα πριν την αποχώρηση της Τρόικας από την Κύπρο, με την Τρόικα να σημειώνει ότι τα ταμεία θα πρέπει να διασφαλιστούν με τον καλύτερο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι οι απώλειες των ταμείων να περιοριστούν στο 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου φέρεται να περιορίζεται στο 47%. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση θα κληθεί να καλύψει με χρήματα του προγράμματος τη διαφορά που προκύπτει από την απώλεια του 25%, δηλαδή το 22%.

Πέραν, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΚΤΚ, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου και της Κεντρικής Τράπεζας. Εκ μέρους της Τρόικας συμμετείχαν οι επικεφαλής του κλιμακίου, Μάρτιν Φέρβεϊ της Κομισιόν, Ιζαμπέλα Φον Κόπεν Μέρτες της ΕΚΤ και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ενώ συμμετείχε και αριθμός τεχνοκρατών.

Διαβάστε Επίσης