Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνησυχία ΑΚΕΛ για νέα αντιλαϊκά μέτρα με την εκ νέου άφιξη της...

Ανησυχία ΑΚΕΛ για νέα αντιλαϊκά μέτρα με την εκ νέου άφιξη της Τρόικας

-

Τετάρτη, 17 Ιούλιος 2013

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Την αφετηρία νέων μέτρων λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων και γενικότερα του λαού μας, θα σηματοδοτήσει κατά πάσα πιθανότητα η άφιξη της Τρόικας, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που βρίσκονται κάτω από μνημονιακό ζυγό, δήλωσε την Τετάρτη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

Από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «ήδη ο Υπουργός Οικονομικών προανάγγειλε χθες την επιβολή ενός τρίτου μνημονίου, αναφερόμενος σε πρόσθετες περικοπές ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2014, όταν το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε συνολικά €1.3 δις μέχρι και το 2016».

«Ευρισκόμενος σε πλήρη ανακολουθία με τις δεσμεύσεις που εκ νέου ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρόσφατη διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών καθόλου δεν απέκλεισε μέτρα που θα στρέφονται κατά των εργαζομένων», είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Ανέφερε ότι «εμείς προσθέτουμε ότι τα ασφυκτικά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί ο φαύλος κύκλος της βαθιάς ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου και η αναμενόμενη επιδείνωση των εσόδων του κράτους, αναπόφευκτα θα οδηγούν και σε επαναλαμβανόμενη λήψη μέτρων λιτότητας στους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και σ’ ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα ήδη εξελίσσονται πολύ χειρότερα λόγω της πιστωτικής ασφυξίας που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Eurogroup, με τραγικό αποτέλεσμα το κούρεμα μισθών, της αύξησης της ανεργίας με γεωμετρικό ρυθμό, την υποαπασχόληση, το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την φτωχοποίηση μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας».

Ως ΑΚΕΛ, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε ότι η πορεία της οικονομίας εντός του μνημονιακού ζυγού είναι γεμάτη από αδιέξοδα, ωστόσο με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης για πιστή εφαρμογή του μνημονίου, αναμένουμε τουλάχιστον ότι από τούδε και στο εξής θα ενεργήσει με διεκδικητικό τρόπο απέναντι στους δανειστές μας».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αποτελεί κορυφαία ευθύνη της κυβέρνησης ώστε το συντομότερο να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές και να εξέλθει η οικονομία από το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας».

Συναφώς, συνέχισε, «ζητήματα που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα όπως η επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και η μείωση των ενοικίων ώστε να ανακουφιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πολίτες, θα πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα προτεραιότητας της κυβέρνησης».

Γενικότερα, είπε καταλήγοντας ο Γιώργος Λουκαϊδης, «ασφαλώς, προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη ο συνολικός επανασχεδιασμός της οικονομίας, πρόταση την οποία όπως ήδη ανακοινώσαμε θα καταθέσει σύντομα το ΑΚΕΛ».

Διαβάστε Επίσης