Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!

-

Ιούλιος 2013

Διαφορετικές απόψεις διατύπωσαν σήμερα σε ό,τι αφορά τη νέα νομοθεσία για αύξηση του αριθμού των μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας από 5 σε 7 εκ των οποίων τα δύο θα είναι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι, την οποία ψήφισε χτες κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής , ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης με τον πρώτο να κάνει λόγο για εκσυγχρονισμό του προτύπου λειτουργίας της ΚΤ και τον δεύτερο να αναφέρεται σε απόφαση που στοχεύει σε κομματικό έλεγχο και άλωση της ΚΤ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι στο πλέον βασικό ζήτημα για καλύτερη διακυβέρνηση της ΚΤ όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και υπενθύμισε ότι ήταν και πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν μπορούσε οι αποφάσεις της ΚΤ να παίρνονται μόνο από ένα άτομο.

Ανέφερε πως όντως υπήρξε διαφορετική θέση κάποιων κομμάτων αλλά και ένας προβληματισμός από μέρους της ΕΚΤ για τη δημιουργία δύο θέσεων Εκτελεστικών Συμβούλων, προσθέτοντας ωστόσο ότι για όλα τα άλλα ζητήματα υπήρχε καθολική συναίνεση και δεν υπήρξαν ενστάσεις ούτε από την πλευρά της ΕΚΤ.

Εξήγησε ότι όταν και εφόσον η Κυβέρνηση διορίσει Εκτελεστικούς Συμβούλους με κομματικά κριτήρια τότε βεβαίως μπορούν να εγερθούν ερωτηματικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι η αλλαγή έγινε με σκοπιμότητες για να «ελεγχθεί» η ανεξαρτησία της ΚΤ.

Πρόσθεσε ωστόσο πως αν οι επιλογές είναι μακριά από κομματικές σκοπιμότητες με μόνο κριτήριο την ικανότητα, την εμπειρία και ανεξαρτησία των Συμβούλων τότε στέλνουμε ένα μήνυμα θετικό και προς την κοινωνία και θετικότατο μήνυμα για το εξωτερικό.

ΑΚΕΛ: ΛΛΑ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΤΗΣ ΚΤ ΗΤΑΝ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ο οποίος ανέφερε πως «δεν πρέπει να παίρνουμε απομονωμένα την εξέλιξη που αφορά τη σχετική πρόταση νόμου αλλά να βλέπουμε το σύνολο της εικόνας που αφορά τη στάση του ΔΗΣΥ και όχι μόνο απέναντι στο θεσμό της ΚΤ», προσθέτοντας ότι ακριβώς αυτή η συνολική εικόνα καταδεικνύει δυστυχώς τις αντιφάσεις και την ασυνέπεια του ΔΗΣΥ επί αυτού του ζητήματος.

«Άλλα έλεγαν όταν Διοικητής της ΚΤ ήταν ο Αθανάσιος Ορφανίδης άλλα λένε και πράττουν από την ώρα που ανέλαβε Διοικητής της ΚΤ ο Πανίκος Δημητριάδης» είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι για την ακρίβεια ο ΔΗΣΥ ενεργεί «κατά τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ που διατηρεί με συνέπεια τις θέσεις που εξέφραζε από την αρχή γύρω από αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Ο Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε ότι αυτές οι αντιφάσεις και η ανακολουθία από πλευράς ΔΗΣΥ καταδεικνύουν και τις σκοπιμότητες που υπάρχουν και σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, μέσα από την οποία επιδιώκεται, όπως πρόσθεσε, ο κομματικός έλεγχος της ΚΤ.

«Στοιχείο» που, όπως συμπλήρωσε, «αποτελεί ακόμη έναν κρίκο σε μια σειρά ενεργειών που επιδίωκαν και επιδιώκουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ως εκ τούτου το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να δεχτεί ότι είναι αγαθές οι προθέσεις των εμπνευστών της συγκεκριμένης πρότασης νόμου.

«Για μας είναι ένα πράγμα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δημοκρατικότερη λειτουργία και λήψη αποφάσεων εντός της ΚΤ και είχαμε εισηγηθεί συγκεκριμένους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που επιδιώχθηκε και τελικά επιβλήθηκε μέσα από την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής που στοχεύει στον κομματικό έλεγχο και στην άλωση της ΚΤ» δήλωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «έχει προχωρήσει σε συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων» λέγοντας ότι δεν μπορεί ο κ. Νεοφύτου, να συγκρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον τρόπο λειτουργίας της με την ΚΤ.

«Απόδειξη» πρόσθεσε, «ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτή η σύγκριση, είναι οι ίδιες οι υπομνήσεις και παρατηρήσεις που έχουν γίνει από την ΕΚΤ οι οποίες κινούνται σε και εντελώς διαφορετική φιλοσοφία με αυτή που επιχειρήθηκε να επιβληθεί και τελικώς έγινε μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου».

Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ ανησυχεί από τις υπομνήσεις της ΕΚΤ, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι ελαύνεται από κίνητρα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο από την προστασία των θεσμών και ειδικότερα του θεσμού της ΚΤ και της ανεξαρτησίας της. «Δεν καθορίζουμε τη στάση και τη θέση μας από το τι λέει η ΕΚΤ. Ούτε προηγουμένως ενεργούσαμε έτσι αλλά ούτε και σήμερα ενεργούμε κατ’ αυτό τον τρόπο» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι το ΑΚΕΛ δεν λαμβάνει υπόψη τα όσα εμπλεκόμενοι φορείς ή οργανισμοί και πολύ περισσότερο ευρωπαϊκοί οργανισμοί εισηγούνται.

Διαβάστε Επίσης