Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣτα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος:30 οι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος:30 οι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

-

ΤΑΝΚΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Στα πρόθυρα εμφυλίου δείχνει να βρίσκεται η Αίγυπτος σήμερα, Σάββατο, λίγα 24ωρα μετά την ανατροπή του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του και αντιπάλων με αποτέλεσμα να χάσουν χθες τη ζωή τους σε αυτές περισσότεροι από 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι, οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διαδηλώνουν αποφασισμένοι να μην σταματήσουν μέχρι να επανέλθει στην εξουσία ο ανατραπείς Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Η κατάσταση είναι τεταμένη στο κέντρο του Καΐρου μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα αλλά και το προσκλητήριο των ισλαμιστών για νέες διαδηλώσεις σήμερα για να καταγγείλουν το «στρατιωτικό πραξικόπημα» κατά του Μόρσι και το «αστυνομικό κράτος» που εδραιώνεται, όπως δηλώνουν, μετά και τις συλλήψεις πολλών μελών και στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν κυρίως στην ασταθή περιοχή του Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, αλλά και στην Αλεξάνδρεια και σε πολλές άλλες επαρχίες της χώρας.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοχάμεντ Σουλτάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 μεταξύ των θυμάτων σκοτώθηκαν από πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, γράφει η εφημερίδα al-Ahram.

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 1.138.

EGYPT Emfylios 2ΤΑΝΚΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες, με οχήματα και οπλισμένους άνδρες.

Οχήματα των δυνάμεων της τάξης στα οποία υπήρχαν φωτογραφίες του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι, ήταν καλυμμένα σε ορισμένα σημεία τους με κόκκινα χαρτόνια που έγραφαν συνθήματα κατά του Μόρσι.

Στο κέντρο του Καΐρου όλα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα, με στημένα οδοφράγματα σε πολλά σημεία, πεταμένες πέτρες και καμένα λάστιχα.

Ίδιες εικόνες και στην Αλεξάνδρεια και στην αλ-Αρις.

Οι προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ ελέγχονται από ένοπλους πολέμιους του Μόρσι οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες σε ιδιωτικά οχήματα και σε λεωφορεία. Ηρεμία επικρατεί ωστόσο πάνω στην πλατεία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί.

Πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν νερό και φαγητό σε όσους βρίσκονται στην πλατεία. Πολλοί μεταξύ αυτών πωλούν αφίσες με τον στρατηγό Σίσι να φορά τη μεγάλη στολή και φωτογραφίες του Μόρσι με το πρόσωπο σχεδόν καλυμμένο από έναν κόκκινο σταυρό.

Η ένταση παραμένει και γύρω από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν στήσει οδοφράγματα και υψώνουν φωτογραφίες του Μόρσι, ενώ απέναντί τους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά την απομάκρυνση του και την ορκωμοσία του προσωρινού Προέδρου της χώρας, Μανσούρ αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ανακοινωθεί ο σχηματισμός μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και μέσα σε αυτή είχε ακουστεί το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη της Αιγύπτου, πράγμα που διαψεύστηκε σήμερα από τον ίδιο.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραμείνει στη θέση του, ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ,διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού, στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, μετά την ανατροπή από το στρατό, του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Δεν θα είμαι ο Πρωθυπουργός» είπε στο Reuters ο Ραμέζ.

«Είμαι και θα παραμείνω διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Δεν είμαι πολιτικός » συμπλήρωσε.

Από το διορισμό του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ραμέζ έχει κερδίσει το σεβασμό των διεθνών οικονομικών παραγόντων και είναι αυτός που διαπραγματεύεται το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-Μουν, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων».

Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ εξ ονόματος του κ. Μπαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».

Ο κ. Μπαν πιστεύει ότι η Αίγυπτος ζει τώρα μια «κρίσιμη στιγμή» και πρέπει να επιστρέψει ειρηνικά σε μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση.

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε Επίσης