Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΕΛ: Τα μικρά κράτη της Ε.Ε. δέχονται επίθεση από τη Γερμανία και...

ΑΚΕΛ: Τα μικρά κράτη της Ε.Ε. δέχονται επίθεση από τη Γερμανία και τα άλλα μεγάλα κράτη

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 05 Ιούλιος 2013

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ, ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Πρέπει να ασχοληθούμε και στην Κύπρο με τις αποφάσεις της ΕΕ που θα καθορίσουν τις ζωές μας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας το νέο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από όσα προωθούνται. Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι οι εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς επαληθεύτηκαν. «Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είναι ιδεολογική αγκύλωση να λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λειτουργεί σήμερα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των τραπεζών. Ότι το κεφάλαιο της ΕΕ επιτίθεται στα δικαιώματα όλων των χωρών και ότι ταυτόχρονα οι μεγάλες χώρες της Ένωσης, με ηγέτιδα τη Γερμανία, επιτίθενται στα μικρά κράτη. Ας κατανοήσουνε όλοι ότι όχι μόνο δεν είναι αγκύλωση, αλλά είναι απαίτηση των καιρών και των λαών: Η δημιουργία μιας Ευρώπης της δημοκρατίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Της Ευρώπης των Λαών», πρόσθεσε.

Δεν αρκεί σήμερα, που είναι άλλωστε και πολύ αργά, πρόσθεσε, να δηλώνεται η δυσφορία για τη συμπεριφορά των λεγόμενων εταίρων απέναντι στην Κύπρο. Οι αποφάσεις του Eurogroup για τη χώρα μας, συνέχισε, δεν μπορούν να ειδωθούν ξεχωριστά από την εισβολή του ΔΝΤ στην ευρωζώνη, τη δημιουργία της Τρόικας και την επιβολή των Μνημονίων σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και σύντομα και σε άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, είπε, έχουν παρθεί από την ΕΕ σειρά από αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα οι οποίες καθώς θα μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή θα πάρουν τη μορφή αντιλαϊκής χιονοστιβάδας.

«Το Νέο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σηματοδοτεί ένα κοσμοϊστορικό πισωγύρισμα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη συνέχεια σε σωρεία αποφάσεων, συνθηκών, πράξεων και συμφωνιών που, όπως είπε, έχουν συγκεντρώσει την εξουσία για τις οικονομικές αποφάσεις στα ισχυρά κέντρα της ΕΕ.

Τα περιθώρια των κρατών-μελών να ασκήσουν δική τους οικονομική και κοινωνική πολιτική εκμηδενίστηκαν, σημείωσε, ενώ οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών τίθενται υπό τον έλεγχο και την έγκριση όχι μόνο των κοινοτικών οργάνων αλλά και των άλλων κρατών-μελών, δηλαδή των 2-3 ισχυρών κρατών της Ένωσης. «Ολοκληρώνεται έτσι, με δραματικό για τους λαούς τρόπο, η εκ βάθρων ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πολιτικής. Tο ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα της Κύπρου που και στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτάχθηκε στην ψήφιση όλων αυτών των μέτρων».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, προωθείται η λεγόμενη Τραπεζική Ένωση με την οποία καθορίζονται οι όροι λειτουργίας, αναδιάρθρωσης – διάλυσης των τραπεζών, απευθείας από την ΕΚΤ και τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. Πρόκειται, είπε, για το μοχλό που θα σπρώξει τις πιο αδύνατες τράπεζες κάτω από τον έλεγχο των μεγάλων τραπεζικών μονοπωλίων. Παράλληλα, ανέφερε, η υπαγωγή του Συνεργατισμού εξ ολοκλήρου κάτω από το πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης θα θέσει το Συνεργατικό κίνημα στην ίδια μοίρα με τις υπόλοιπες τράπεζες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ύπαρξη και τον κοινωνικό του ρόλο. «Πρόκειται για γιγαντιαίων διαστάσεων συγκεντροποίηση τραπεζικού κεφαλαίου προς όφελος των ισχυρών, κατά κύριο λόγο, δηλαδή, των γερμανικών μονοπωλίων. Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί ότι η εφαρμογή της Τραπεζικής Ένωσης θα έχει περαιτέρω ολέθριες συνέπειες για την Κύπρο. Καλούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη –ιδιαίτερα τώρα που έχει νωπές εμπειρίες- να διαχωρίσει τη θέση της από όσα προωθούνται».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι είναι σημαντικό για τον κόσμο στην Κύπρο να γνωρίζει ποιες είναι οι πολιτικές που θα καθορίσουν το πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, πολιτικές που θα επηρεάσουν, όπως είπε, τον τρόπο που θα εξελιχθεί η κυπριακή οικονομία και η κυπριακή κοινωνία γενικότερα. «Είναι σημαντικό να ανοίξει μια συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα και εδώ στην Κύπρο επιτέλους. Ν’ ασχοληθούμε με την ουσία των αποφάσεων, οι οποίες καθορίζουν την ζωή και το μέλλον μας, μακριά από δογματισμούς και συνθηματολογία, αλλά επικεντρωνόμενοι στην ουσία αυτών των πολιτικών».

Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ μπορεί στο Ευρωκοινοβούλιο να τάχθηκε εναντίον αλλά ως κυβέρνηση, όταν λαμβάνονταν αποφάσεις δεν διαφοροποιήθηκε, ο κ. Κυπριανού είπε πως ανεξάρτητα από το τι ήταν υποχρεωμένη η τότε κυβέρνηση να πράττει λόγω των δεδομένων που υπήρχαν, το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις στη Βουλή.

Διαβάστε Επίσης