Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑTo 26o Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ άνοιξε τις πύλες του, αγκαλιάζοντας χιλιάδες...

To 26o Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ άνοιξε τις πύλες του, αγκαλιάζοντας χιλιάδες νέους και νέες

-

Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 04 Ιούλιος 2013

-> ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: «Είμαστε και φέτος εδώ. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρ’ όλα τα εμπόδια, είμαστε εδώ. Για να υψώσουμε ψηλά τη σημαία της Οργάνωσης και της Αντίστασης.»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, χθές Τετάρτη 3 Ιουλίου, η πρώτη ημέρα του 26ου Παγκύπριου Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ. Το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν πέραν των 5000 συμπολιτών μας, απολαμβάνοντας μια μαγευτική εμπειρία. Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΔΟΝ στην εναρκτήρια του ομιλία ανάφερε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες για ακόμα μια χρονιά το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είναι γεγονός «Είμαστε και φέτος εδώ. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρ’ όλα τα εμπόδια, είμαστε εδώ. Για να υψώσουμε ψηλά τη σημαία της Οργάνωσης και της Αντίστασης. Για να βροντοφωνάξουμε πως αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Για Για να ακουστούμε σε όλη την Κύπρο την ώρα που θα απλώνεται σε ολόκληρη την πύλη Αμμοχώστου το σύνθημα για την ανάγκη αυτός ο τόπος να επανενωθεί, αυτός ο λαός να μονοιάσει. Για να μας ακούσουν ντόπιοι και ξένοι, εχθροί και φίλοι την ώρα που θα τους θυμίζουμε ξανά πως οι καρδιές μας στέκονται ψηλά κι ας μανίζουν οι ανέμοι. Πως οι αλυσίδες οι παλιές μα και οι καινούριες θα σπάσουν!»

Ο Χάρης Καράμανος δεν παρέλειψε να χαιρετήσει τους εκατοντάδες Εδονίτες και Εδονίτισες που δούλεψαν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση έτσι ώστε το 26ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ να πάρει σάρκα και οστά «Χαιρετίζουμε τα εκατοντάδες στελέχη και μέλη της Οργάνωσης που δούλεψαν ακούραστα μέρες και νύχτες γι’ αυτό το Φεστιβάλ.

Χαιρετίζουμε τις δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες που συμμετείχαν στις 35 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν.

Χαιρετίζουμε τις Τουρκοκυπριακές Οργανώνεις νεολαίας και τις ξένες αντιπροσωπείες αδελφών νεολαίων που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Χαιρετίζουμε και όλους εσάς που ήρθατε για να δείτε, να αφουγκραστείτε, αλλά και να διασκεδάσετε. Σε όλους εσάς που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα, για να αγκαλιάσετε το μήνυμα μας: μήνυμα Οργάνωσης, Αντίστασης και Πάλης.

Καλωσορίζουμε ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ τους καταξιωμένους Ελλαδίτες καλλιτέχνες που είναι μαζί μας σ’ αυτό το τριήμερο»

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και το περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΔΟΝ ανάφερε «Η Κύπρος βρέθηκε στο δοκιμαστικό σωλήνα των δήθεν εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως ένα πειραματόζωο. Οι φίλοι του κ. Αναστασιάδη, που υποτίθεται πως θα βοηθούσαν την Κύπρο, απλά τον έπεισαν να πει το ναι και από εκείνο το βράδυ να σβήσει την Κύπρο όπως την ξέραμε μέχρι χτες. Από εκείνο το βράδυ χορηγούν στην Κύπρο το φάρμακο της μνημονιακής λιτότητας. Θυμηθείτε τι μας έλεγε ο κ. Αναστασιάδης: όχι στο κούρεμα των καταθέσεων, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι σε μειώσεις μισθών, ότι θα φέρει ένα καλύτερο μνημόνιο. Για να μας μείνουν τελικά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Για να καταντήσει το προεκλογικό του «δεσμεύομαι» ένα πικρό αστείο. Ακούμε καθημερινά τους Κυβερνώντες να μιλούν για επανεκκίνηση της οικονομίας. Για ποια επανεκκίνηση μιλούν; Για τους 70 χιλ. άνεργους; Για τους μισθούς των 500 ευρώ; Για τους νέους μας που συνεχώς μεταναστεύουν; Γι’ αυτούς που δεν μπορούν καν να ονειρεύονται ότι θα καταφέρουν να τελειώσουν τις σπουδές τους;

Η Κύπρος μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο δίχως τέλος. Σήμερα έχουμε το πρώτο μνημόνιο. Αύριο θα έχουμε νέα μέτρα. Μεθαύριο θα πρέπει να παραδώσουμε το φυσικό μας πλούτο και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Τώρα είναι η ώρα να σηκωθεί η κοινωνία. Να σηκώσουμε ανάστημα ενάντια στη φτωχοποίηση. Ενάντια στους ωμούς εκβιασμούς και τα συμφέροντα της ντόπιας και της διεθνούς τοκογλυφίας. Το κουβάρι ξετυλίγεται. Πλέον θα τους είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να συντηρούν το ψέμα πως για όλα φταίει τάχα ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ. Γιατί πολύ απλά δεν ήταν ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που αγόραζαν ελληνικά ομόλογα. Δεν ήταν ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που έκλειναν τα μάτια μπροστά στο μεγάλο φαγοπότι των τραπεζών. Δεν ήταν ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που κάλυπταν πολιτικά τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν ήταν ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που ξεπούλησαν σε μια νύχτα τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και φόρτωσαν τον κυπριακό λαό με ακόμα 8,7 δις.

Για εμάς το ζήτημα είναι ένα: την κρίση να μην την πληρώσει ο λαός. Να την πληρώσει η πλουτοκρατία. Να τιμωρηθούν όσοι πραγματικά ευθύνονται.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η χώρα, η κοινωνία και ο λαός μας, βρίσκονται μπροστά σε τεράστιους κινδύνους. Γι’ αυτό θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή. Αλύγιστοι. Το βάρβαρο μνημόνιο δεν είναι απλώς μιαεπιλογή. Είναι ένα αδιέξοδο. Γι’ αυτό όλοι εμείς και άλλοι τόσοι που δεν είναι απόψε εδώ πρέπει να πυκνώσουμε τις γραμμές της πάλης για το δικό μας αύριο. Να παλέψουμε για να κερδίσουμε τον κόσμο που μας αξίζει. Τον κόσμο που θα βάλει τέρμα στο αιματοκύλισμα για λογαριασμό του ιμπεριαλισμού. Τον κόσμο που θα βάλει τέρμα στις κρεατομηχανές του πολυεθνικού κεφαλαίου. Τον κόσμο της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Μπορούμε να νικήσουμε. Μπορούμε να σώσουμε το λαό μας από τον εφιάλτη της διχοτόμησης, από τη δαμόκλειο σπάθη της εξαθλίωσης. Μπορούμε να κλείσουμε μια για πάντα στο χτες, ό, τι σάπιο γέννησε αυτό το σύστημα, το ρατσισμό, το νεοφασισμό, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την αδικία.

Καλούμε την νέα γενιά, τον κάθε μαθητή, τον κάθε φοιτητή, τον κάθε νέο εργαζόμενο, τον κάθε άνεργο σε συστράτευση. Σε διαρκή αγώνα μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα στέκια νεολαίας. Για να σταματήσουμε το τσουνάμι της λιτότητας»

Την σκυτάλη πήρε αμέσως το καταξιωμένο συγκρότημα Locomondo οπού χάρισε στους επισκέπτες του Φεστιβάλ μια ξεχωριστή μουσική πανδαισία με πολύ διασκέδαση και ενθουσιασμό.

Το 26ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ συνεχίζεται σήμερα. Το κλείσιμο της σημερινής 2ης ημέρα θα κάνει ο αιώνιος έφηβος του Ελληνικού ρόκ πενταγράμμου Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Διαβάστε Επίσης