Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:«Τούρκος καλός, μόνο νεκρός;» - Της Αφροδίτης ΚΑΤΣΗ

ΓΝΩΜΕΣ:«Τούρκος καλός, μόνο νεκρός;» – Της Αφροδίτης ΚΑΤΣΗ

-

Αιτία στάθηκε η ίδια η ιστορία και οι πραγματικότητες που μας διδάσκει. Κι ακόμη μεγαλύτερη αιτία, ο ασταμάτητος αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις «τερατογενέσεις» του, τις οποίες επιστρατεύει προς επίτευξη των στόχων του. «Πρώτη και καλύτερη»: Ο εθνικισμός. Γιατί απλούστατα είναι ο σπόρος που ρίχνει το σύστημα και οι υποστηριχτές του για να θερίσουν έπειτα το «διαίρει και βασίλευε».

Ιστορία. Διδάσκει βέβαια –έτσι όπως το εννοούμε εμείς – όταν φοράς τα ταξικά γυαλιά σου. Όταν τα βγάζεις, σε ρίχνει στη θολούρα. Πόσο μάλλον, όταν ποτέ δεν τα φόρεσες. Στα τυφλά και φανατικά, αποδέχεσαι το μεγαλύτερο παραμύθι του αιώνα: Τα «καλά» και «κακά» έθνη.

Η ΦΠΚ Πρωτοπορία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πει κάτι για το χαμό στην Τουρκία, να μην αποκαλύψει το εθνικιστικό της πρόσωπο, αλλά και χωρίς ίχνος αλληλεγγύης σε έναν λαό που αγωνίζεται, προσπαθεί να μας πείσει πάνω-κάτω για τα «γονίδια βαρβαρότητας» που κουβαλάει εκ γενετής ο κάθε Τούρκος. Απ’ την άλλη, οι δυνάμεις του ΕΦΑΕΦΠ λένε στα ίσια, καμία αλληλεγγύη!

Ο εθνικισμός κι ο σοβινισμός, παραδίδουν εντέχνως τον κάθε άνθρωπο στην υποταγή, τις αυταπάτες και το μίσος. Μέχρι που αδυνατεί να αντιληφθεί πως τα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματία και του εργαζόμενου που παλεύει νυχθημερόν για το «ψωμί και το γάλα», δεν είναι ίδια, αλλά αντικρούονται. Αδυνατεί να δει πως ο Τούρκος αξιωματικός του ΝΑΤΟ και ο άνεργος που ψάχνει την ελπίδα και την ανθρωπιά, είναι τόσο ίδιοι, όσο το άσπρο με το μαύρο. Αδυνατεί να παραδεχτεί πως αυτός που φωνασκεί για μια Κύπρο τουρκική και διατυμπανίζει πως οι Έλληνες είναι όλοι βάρβαροι, επιθυμεί ακόμη και το θάνατο αυτού που στην καρδιά της Τουρκίας, τολμά να πιστεύει και να λέει πως η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, πως πρέπει να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα απ’ το νησί και πως η Κύπρος ανήκει στο λαό της. Δεν προβληματίζεται, ακόμα κι όταν περιπέσει στην αντίληψη του το πιο κάτω απόσπασμα: “…Hereby, theCommunistPartyofTurkeydemandsTurkeytowithdrawhertroopsimmediatelyfromLebanon, Afghanistan, Cyprusandothercountries.” (από τις θέσεις του ΤΚPστο 9ο συνέδριο του).

Ο ιμπεριαλισμός, που έχει ως όπλο τον εθνικισμό για να σπέρνει το μίσος ανάμεσα σε λαούς, μένει στο απυρόβλητο και δρα ανενόχλητος. Την ώρα που οι λαοί αναλώνονται στη μεταξύ τους διχόνοια, συνεχίζεται η κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ, συνεχίζεται η επιθετική πολιτική της Τουρκίας ενάντια στη Συρία, συνεχίζεται το στοίβαγμα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας στη Λωρίδα της Γάζας, οι επιθέσεις και ο εποικισμός από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη με τις ευχές του ΝΑΤΟ, η χειραγώγηση, η υποταγή και το κλέψιμο του πλούτου λαών μέσω μνημονίων και εκβιασμών. Διαιωνίζονται τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στον τόπο μας, συνεχίζεται το έγκλημα πολέμου που ακούει στον όρο «εποικισμός», αυξάνεται ο κίνδυνος «επιτυχίας» του νατοϊκού εγκλήματος με το κλείσιμο του κυπριακού και τη διχοτόμηση του νησιού μας. Την ώρα που ο «δικός μας» εθνικισμός αναγιώνει νέους που μισούνε κάθε τι μη ελληνικό, «οι άλλοι εθνικισμοί» αναγιώνουν επίσης το μίσος και την έχθρα ενάντια σε κάθε τι μη τουρκικό, γερμανικό, αμερικάνικο, ιαπωνικό, ανάλογα με την περίπτωση.

Την ίδια ώρα που οι τουρκόφωνοι εθνικιστές και κάθε λογής γκρίζοι λύκοι δολοφονούν Τουρκοκύπριους φοιτητές στην Τουρκία, πυροβολούν και σκοτώνουν τους Καβάζογλου και Μισιαούλη, στηρίζουν με φανατισμό την κατοχή της μισής μας πατρίδας, οι ελληνόφωνοι εθνικιστές τιμούν με «ευλάβεια» τον χουντικό Ντερτινλή, σκύβουν «μπροστά στο μεγαλείο» του ολετήρα Γρίβα με μνημόσυνα και σοβινιστικούς λόγους, διοργανώνουν συσσίτια μόνο για Έλληνες (όσοι δεν είχαν την τιμή, ας πεθάνουν απ’ την πείνα). Κι όλοι μαζί κι από κοινού, «κιχ» για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο δίδυμο έγκλημα εις βάρος του τόπου μας, «κιχ» οι μεν για το πραξικόπημα, «κιχ» οι δε για το λαό που του απαγόρευσαν να τιμήσει την Πρωτομαγιά, που τον σκότωσαν γιατί τόλμησε να βγει στους δρόμους για διαδήλωση.

Το Λαϊκό Κίνημα μαζί και η Προοδευτική, όπως ποτέ δε θα πάψει να αγωνίζεται και να αντιπαλεύει τον ιμπεριαλισμό, έτσι θα πράττει και με τους δούρειους ίππους του. Η μάχη ενάντια στον εθνικισμό είναι μια μάχη ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά, τον ανατρέφει και τον αμολάει σαν το σκυλί όποτε κρίνει αναγκαίο.

Δε θα πάψουμε ούτε για μια στιγμή να αποτελούμε το ανάχωμα στα ανθρωποφάγα αυτά ιδεολογήματα. Με φάρο τη 16η Ιουνίου κι οδηγό τη διεθνιστική αλληλεγγύη, θα συνεχίσουμε να δηλώνουμε τη στήριξη μας σε κάθε λαό που υποβαστάζει κάτω από τη μπότα της βαρβαρότητας, που άλλοτε εκφράζεται με δικτατορίες κι άλλοτε με μνημόνια που ξεπουλούν όχι μονάχα τη δημόσια περιουσία, αλλά και τους ίδιους του λαούς.

Διαβάστε Επίσης