Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΕπικρίσεις ΑΚΕΛ για "αποσπασματική" κυβερνητική αντιμετώπιση των ενταξιακών της Τουρκίας

Επικρίσεις ΑΚΕΛ για “αποσπασματική” κυβερνητική αντιμετώπιση των ενταξιακών της Τουρκίας

-

για την περιφερειακή πολιτική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Κώστας Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για άνοιγμα του κεφαλαίου 22, χρησιμοποιώντας μια φόρμουλα ανοίγματος του κεφαλαίου μετά τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνεδρία της Μικτής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (ΜΚΕ) και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης όπου, όπως είπε, ακούστηκαν έντονες φωνές όπως «συνδυαστεί αυτή η κίνηση με το άνοιγμα ακόμα δύο πολύ σημαντικών κεφαλαίων, της Δικαστικής Εξουσίας – Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας – Ασφάλειας».

Όπως είπε, σε συνδυασμό με δηλώσεις αξιωματούχων κρατών-μελών της ΕΕ που στηρίζουν ανοικτά αυτή τη θέση, εξάγεται το συμπέρασμα ότι «αντικρίζεται αυτό το βήμα ως προάγγελος πλήρους ομαλοποίησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», χωρίς η τελευταία να έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της τόσο έναντι της ΕΕ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις της ευρωβουλευτού και εισηγήτριας Ρία Όουμεν Ρούιτεν κατά τη συνεδρία τις ΜΚΕ ότι «είναι η νέα Κυβέρνηση της Κύπρου που επέτρεψε το άνοιγμα του κεφαλαίου 22» και έθεσε το ερώτημα προς την Κυβέρνηση «πώς συνάδει αυτή η δήλωση με την πολιτική της Κυβέρνησης».

«Δεν θα έπρεπε να συζητηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός αντί της αποσπασματικής αντιμετώπισης ζητημάτων», διερωτήθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε Επίσης